Povestea bătrânului steag al ”Laurianului”: Lucrat manual, cu fir de aur, a trecut prin două războaie și a fost aproape ars de comuniști!

Anul acesta, steagul Colegiului Național ”A.T. Laurian” a împlinit 125 de ani. Este un adevărat simbol nu doar al unui liceu, ci al învățământului botoșănean.

Povestea bătrânului steag al ”Laurianului”: Lucrat manual, cu fir de aur, a trecut prin două războaie și a fost aproape ars de comuniști!

Este cel mai vechi liceu din Botoșani și al treilea din Moldova. Au trecut prin băncile bătrânei școli personalități de marcă ale țării, și este de ajuns să îi amintim aici doar pe Nicolae Iorga sau Octav Onicescu.

Colegiul Național ”A.T.Laurian” din Botoșani a fost înființat în anul 1859, inițial ca gimnaziu, apoi - sub imboldul Regelui Carol I - a fost transformat în liceu.

Un adevărat simbol al instituţiei este steagul liceului. De-a lungul a mai bine de un secol, nu a existat moment mai important în viaţa şcolii la care el să nu fie prezent.

Primul steag al Laurianului avea încă vechile culori ale Moldovei de aceea, odată cu instalarea în noul local şi schimbarea denumirii oficiale, se simţea nevoia unui steag potrivit cu noul nume şi noul prestigiu.

Astfel că în 1893 se fac intervenţii la Prefectura Botoșani, care contribuie cu 500 de lei obţinându-se, astfel, o primă sumă. Insuficientă însă.

Comanda pentru noul steag se va face după ce judeţul a mai alocat încă 500 lei, în februarie 1898, la Vasile Georgescu, ceprăzar din Bucureşti, cu preţul de 1300 lei. A fost realizat manual, brodat cu fir de aur.

Noul steag este tricolor, având în mijloc portretul lui A. T. Laurian, încadrat de inscripţia ”Liceul Laurian din Botoșani fondat în 1859. Donat Liceului de către Județul Botoșani”.

Steagul a fost înmânat Liceului Laurian în anul 1898, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Regele Carol I, care susținuse transformarea gimnaziului din Botoșani în liceu. De asemenea, la ceremonie a fost prezent și Spiru Haret, ministrul Instrucțiunii Publice din acea vreme.

Steagul a străbătut și el, alături de elevi și profesori, timpuri dificile. A străbătut două zărboaie, iar din generație în generație s-au păstrat o mulțime de legende. Astfel, steagul ar fi ajuns și pe câmpul de luptă, atunci când tinerii s-au înrolat în armată, în Primul Război Mondial. Dar și în Al Doilea Război Mondial, când ar fi purtat noroc unui întreg batalion de elevi înrolați rapid, singurii care ar fi scăpat cu viață dintr-o încercuire.

Numele Regelui Carol I, scris pe una dintre părți, a stârnit setea de răzbunare a comuniștilor. Au descusut numele regelui și au fost la un pas de a da foc drapelului. Se spune că chiar elevii care au fost trimiși să distrugă steagul l-ar fi furat și apoi l-au ținut ascuns.  

După 1990, drapelul va fi păstrat într-un dulap cu geamuri de sticlă, aflat în bibliotecă, şi va fi predat, atunci ca şi astăzi, într-o festivitate solemnă, de către absolvenţii clasei terminale "bobocilor" nou veniţi pe băncile Liceului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
775

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...