Muzeul Etnografic ALEPH a ajuns și la Seminarul din Dorohoi!

Muzeul Etnografic ALEPH a ajuns și la Seminarul din Dorohoi!

În data de 20 martie 2017, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, a avut loc a treia expoziție a Muzeului Etnografic Aleph, succedată de Seminariile din Iași și Botoșani. Expoziția găzduieşte unelte, obiecte de port popular şi de interior tradiţional și este un prilej de întâlnire şi comuniune între suflete, o gură de aer proaspăt pentru această societate măcinată de secularizare.

Seminariștii dorohoieni au reușit să-i cunoască pe colegii lor de la Seminariile din Botoșani și Iași, ca mai apoi să asiste la un program artistic dedicat acestei zile, program ce a debutat cu Corul vocal instrumental „Dorulețul” de la Seminarul botoșănean, iar mai apoi cu seminariștii dorohoieni care au interpretat cântece ușoare și populare și o piesă de teatru pusă în scenă de „ALEPHix”.

De asemenea, părintele profesor Constantin Muha, director al Seminarului dorohoian, și-a împărtășit și el gândurile: „Dacă Veșnicia s-a născut la sat, după cum spunea Lucian Blaga, eu aș spune că Satul românesc vine din veșnicie, o veșnicie a purității, a curăției sufletești și a Frumosului, care din păcate, în contemporaneitate este puțin călcată în picioare și chiar pervertită în cele mai adânci culte sufletești.”

Este o inițiativă a Rețelei de cluburi ALEPH din cadrul Seminarului Teologic din Iași, avându-l coordonator pe elevul Gabriel Gherasă: „Am început să adunăm diverse obiecte din diferite zone ale țării, și am zis că ar fi păcat să stea într-o cămăruță sau o ladă de zestre, așa că am decis să o aducem și vouă, seminariștilor din Dorohoi, scopul principal al muzeului fiind ca în următoarele luni, să viziteze toate seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.”

Spre sfârșit, seminariștii au vizitat Centrul Tematic „Ion Creangă” al liceului gazdă, coordonat de doamna profesor Cristina Ignat, unde, au regăsit în mare parte aceleași obiecte de port popular şi de interior tradiţional. Iniţiatorul Muzeului Etnografic ALEPH, Gabriel Gherasă, un iubitor al culturii și tradițiilor românești, ne-a povestit și arătat, în măsura în care s-a putut, cum se țese la un război de țesut.

Expoziţia va fi deschisă în Sala de Festivități până pe 24 martie, când va fi strămutată în ţinutul Neamţului, pentru a fi lumină altor inimi şi cugete ce caută frumosul şi tradiţionalul.

(Ilie-Cristian Tofan – preşedinte al Reţelei de Cluburi Aleph, de la Seminarul din Dorohoi)

Mai multe fotografii AICI!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
27

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
68

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
26

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...