Tatăl nostru, Doamne al puterilor, O sole mio, Basarabie frumoasă, Valurile Dunării, Primăvara lui Vivaldi și Valsul lui Shostakovich, Tata și caii, Balada lui Brâncoveanu, Axion din Joia Mare. Cine ar putea crede că aceste acorduri pot umple aceeași scenă, pot îmbrăca un concert în cele mai alese straie, pot sălta inimi și înlăcrima privirile a zeci, sute de tineri? S-a întâmplat miercuri seara, în cadrul Concertului pascal "Lumina lui Hristos luminează tuturor", organizat de Seminarul Teologic "Sf. Gheorghe" Botoșani.
Toaca cheamă la rugăciune, ca un dor necuprins. Între durere și bucurie, între suferință și înălțare, viața își desfășoară mai departe ceasornicele. Hristos a Înviat, am rostit cu credință în Sfintele Paști. Apoi ne-am întors în ordinarul zilelor, socotind din nou trăindul material, contabilizând bucuriile trecătoare sau pitind pe sub gene câte o bucurie din "clipa cea repede ce ni s-a dat".
După ce liniștea s-a pogorât peste Cetate, niște copii au prins din nou a face zarvă creștină. Doamne al Puterilor, fii cu noi!, au rostit ei miercuri seara, după ce toaca ne-a vestit cutremurător: Cu noi este Dumnezeu!
Miercuri seara, în sala Casei Tineretului, câteva zeci de copii – deopotrivă pe scenă sau în sală – au recreat împreună miracolul Vieții. Un concert ca un imn liturgic, după cum a mărturisit pr. Daniel Dascălu, dar și o odă a bucuriei. O manifestare creștină menită să readucă aproape sentimentul apartenenței la o credință, la un neam, la o istorie.
Concertul pascal al Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe" Botoșani este o continuare a marii sărbători a Învierii și întâmpină un alt moment important al creștinătății: praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. "Acest spectacol este o tradiție firească a școlii care spune că la marile praznice ale Domnului nostru Iisus Hristos să fim prezenți cu o fărâmă din inima copiilor noștri. Pe de altă parte, acest spectacol se înscrie în rândul activităților dedicate hramului școlii noastre, care este deopotrivă și hramul orașului nostru, a Sf. Mare Mucenic Gheorghe", a spus pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani.
Două ore în care lacrima se rostogolește firesc odată cu tulburătoarea Baladă a lui Brâncoveanu, interpretată de Corul psaltic "Filotheos" (dirijor pr.prof. Teodor Cenușă), în care sute de tineri și părinți, în sală, ascultă încremeniți copleșitorul Imn din Joia Mare, pe care l-a înșirat ca un mărgăritar pe scenă Dumitru Anușcă, bibliotecarul Seminarului Teologic, cu vocile pătrunzător/delicate ale tinerilor din Ansamblul de muzică corală "Credo" (dirijor prof. Cezar Grădinariu) cântând cântece liturgice din perioada Postului Mare, dar și din cea pascală, cu atât de delicatele voci ale Ansamblului folcloric Dorulețul, vestea Învierii pare să își fi găsit împlinirea și rostul.
"În societatea actuală, în care simțurile noastre sunt bombardate zilnic cu imagini și sunete care de care mai toxice, este o oază de liniște pentru noi acest spectacol în care glasuri de copii, curate, îl vestesc pe Hristos", a spus în prezentarea sa Dumitru Anușcă, bibliotecarul Seminarului Teologic.
"Lumina lui Hristos luminează tuturor", a fost mesajul concertului pascal de miercuri. Și asta s-a dovedit cu asupra de măsură, mai ales atunci când invitații speciali au intrat pe scenă. Accordo Quartet (Vasile Sorocan, Cătălin Șobachi, Florin Ciobanu și Loredana Chirilă) a demonstrat că muzica nu înseamnă doar tehnică, măiestrie, profesionalism, rigoare. Muzica este bucurie, armonie, înălțare. De la Vivaldi la Valurile Dunării, imnul liturgic al seminaristilor s-a legat firesc de atât de popularul O sole mio, dar și de celebrul și încântătorul Vals al lui Dmitri Shostakovich.
"Complexitatea acestui program o oferă și ineditul său, pentru că nu a fost doar un imn liturgic. Am avut fragmente din cântările specifice Postului Mare și din cântările perioadei pascale. Dar ne-am bucurat deopotrivă să îi ascultăm și pe invitații noștri, care ne-au încântat și ne-au purtat pe gândurile notelor muzicale în diferite spații ale Europei și ne-au introdus într-o atmosferă de sărbătoare.
Țin să mulțumesc, așadar, colegilor profesori care s-au ostenit în realizarea acestui program, părintelui Teodor Cenușă și domnului profesor Cezar Grădinariu. Sunt sufletul acestui eveniment. Mulțumesc și colegilor profesori care sunt în sală și au susținut acest eveniment. Însă protagoniștii principali, cărora și colegii mei se străduie să le mulțumească, sunt copiii. Vă mulțumesc! Registrele prin care am trecut au fost și triste, cum a fost Balada lui Brâncoveanu, care a căutat să ne arate că noi suntem poate astăzi români și creștini și datorită unor astfel de personalități și figuri ale unor sfinți care și-au pus credința mai presus de toate. Pe de altă parte, spectacolul a fost o odă a bucuriei pe care ne-am dorit să o punem înaintea dumneavoastră și în omagiul pe care îl aducem părinților noștri care ne-au născut și ne-au crescut trupește și sufletește. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim și dvs.", a rostit la final pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani.
O școală pentru minte, suflet și trup, aflăm de pe un banner care străjuiește maiestuos în spatele scenei. Am spune, după cele două ore de regal spiritual, că Seminarul Teologic își îndeplinește misiunea.