Matematică și excelență la Botoșani, aproape 500 de elevi s-au întrecut la Concursul „Dimitrie Pompeiu”! (Foto, Video)

2025 este, pentru Botoșani, anul în care excelența a triumfat, orașul găzduind etapele naționale pentru două dintre cele mai importante olimpiade: matematică și informatică. Tot la Botoșani, zilele acestea, sute de copii au participat la o competiție devenită nu doar tradiție, ci și etalon pentru viitorul matematicii: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, ajuns la cea de a XXIII-a ediție.

Matematica în școală joacă un rol fundamental în dezvoltarea personalității, inteligenței și abilităților logice ale elevilor. Potrivit specialiștilor, chiar abordată de la vârste fragede, matematica oferă instrumente esențiale pentru gândirea critică și rezolvarea problemelor, contribuind astfel la formarea unei gândiri analitice și structurale.

 

Dincolo de satisfacțiile oferite de note, de diplome sau recunoaștere a excelenței, prin rezolvarea de probleme și exerciții, elevii învață să analizeze informațiile, să identifice modele și să formuleze concluzii. Acest proces nu doar că le îmbunătățește capacitatea de a gândi critic, dar le oferă și încrederea necesară pentru a aborda provocările din viața de zi cu zi.

Nu este de mirare, așadar, că de la an la an numărul participanților la Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani este din ce în ce mai mare, premiile tot mai consistente, iar implicarea profesorilor și a părinților mai entuziastă.



Ediția a XXIII-a a reunit, anul acesta, 463 de elevi (inclusiv din Republica Moldova) din clasele III-XI, care în perioada 9-11 mai, la Botoșani, au trăit din nou emoțiile concursului. Au fost implicate aproape 100 de cadre didactice în evaluare, plus alte 40 la supraveghere.

La fel ca în anii din urmă, președintele concursului este prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România.

”Un concurs care ne face cinste!”

Sâmbătă, 9 mai, elevii au susținut probele de concurs, la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani. Duminică, 11 mai, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani a avut loc festivitatea de premiere, în prezența a sute de elevi, profesori și părinți.

Au fost prezenți, alături de prof. univ. dr. Radu Gologan, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani, prof. Mihalache Sebastian, inspector școlar matematică și prof. Olguța Șchiopu, inspector pentru învățământul primar.



”Un concurs care ne face cinste, pe care îl organizăm cu plăcere și de fiecare dată observăm o participare numeroasă. Vă felicit, dragi copii! Sper că vremea de ieri a fost prielnică pentru concurs, iar vremea de astăzi este prielnică pentru premii, pentru că plouă, și plouă cu premiile voastre”, le-a transmis elevilor prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.

Șeful Educației botoșănene i-a felicitat deopotrivă și pe profesori și părinți, ”pentru că sunt alături de voi și vă sprijină, vă îndrumă pe calea cea aleasă de voi, despre care credeți că este cea mai bună și cea aleasă”, salutând totodată prezența profesorului universitar Radu Gologan, ”care se obișnuiește mult la Botoșani”.

”Noi, anul acesta, am fost un centru al țării cu organizarea unor olimpiade de informatică națională, de matematică națională și, uitați, un concurs regional de matematică”, a completat prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.

”Să fiți mândri!”

La rândul său, prof. univ. dr. Radu Gologan a apreciat prezența numeroasă a concurenților pasionați de matematică.

”Ieri am rămas impresionat cum într-o școală mare, cum e Școala Gimnazială nr. 17, erau toate clasele pline de concurenți”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan.



Președintele juriului a amintit, în fața sutelor de elevi și părinți, de ilustrul matematician care dă numele concursului, Dimitrie Pompeiu, ”probabil matematicianul român cel mai citat în lucrările de specialitate”.

”A introdus niște noțiuni noi în analiza matematică, de numele numele lui se leagă și așa-numita ”Problemă Pompeiu”, despre care s-au scris sute de articole științifice. Pompeiu a fost profesor la Universitatea din București, membru al Academiei Române, un matematician deosebit de respectat și influent. Să fiți mândri că participați la un concurs care poartă numele unui astfel de geniu al inteligenței românești”, le-a spus prof. univ. dr. Radu Gologan elevilor premiați.

”Mulțumim părinților care sprijină excelența!”

Prof. Olguța Șchiopu, inspector pentru învățământul primar, i-a felicitat pe cei mai mici dintre participanți, ”care au fost curajoși și au dorit foarte mult să vină, să își învingă emoțiile, să participe la acest concurs, cu rezultate deosebite”.

”Dragi elevi, vă felicit! Vă doresc să aveți succes, încredere în voi, să participați la toate competițiile matematicii și nu numai. Felicit profesorii, învățătorii care zi de zi depuneți eforturi la catedră pentru excelență. Mulțumim părinților care sprijină excelența!”, a rostit prof. Olguța Șchiopu, inspector pentru învățământul primar.

Nu în ultimul rând, prof. Mihalache Sebastian, și-a exprimat satisfacția, ca inspector de matematică, cu privire la numărul foarte mare de participanți. ”Mulțumim domnului profesor Asiminicesei, directorul școlii care găzduiește acest concurs. Vă felciit pentru participare și vă așteptăm și la anul”.



A XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” este organizată de Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani.

Matematica nu este doar o materie de studiu, ci o modalitate esențială de a dezvolta personalitatea, inteligența și logica elevilor. Prin intermediul acestei discipline, tinerii își pot construi abilități valoroase care le vor fi utile pe parcursul întregii vieți, pregătindu-i să devină indivizi capabili să facă față provocărilor dintr-o lume din ce în ce mai complexă. 

Privind către sutele de elevi care an de an se îndreaptă către competițiile de matematică, nu putem spune decât că viitorul arată bine!
















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Emanuel Barica și întâmplarea din Botoșani care i-a schimbat destinul: ”Uneori, cele mai frumoase lucruri se nasc din cele mai grele furtuni!”

Saturday, 10 May 2025

Emanuel Barica nu doar și-a depășit condiția. A învățat din propria experiență, și-a asumat identitatea, a înțeles rostul propriei suferințe. Băiatul care a urmat doar opt clas...

O ”călătorie” de neratat și un concurs unic în România: Lumea fascinantă a cărții transpusă în imagine, pe simezele din Botoșani! (Foto, Video)

Friday, 9 May 2025

Ilustrația de carte este un gen artistic fascinant, care îmbină arta vizuală cu literatura. Cu talent, imaginație și spirit ludic, ilustratorii au darul de a transforma cuvintele în i...

”Să fim primii!” Antreprenorii din Botoșani, provocați să se implice în proiecte culturale unice în Moldova, Iftime vine din nou cu ”chestiunile arzătoare”! (Foto, Video)

Thursday, 8 May 2025

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, împreună cu BCR, a organizat joi, 8 mai,  în Sala Mare a Teatrului ”Mihai Eminescu”, o întâlnire a an...