Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activități diferite față de cele din programă. Din anul 2024, au și Săptămâna Verde, un alt prilej cu care profesorii nu mai predau, ci și implică în alte programe distractive. Iată că de anul viitor, ar urma să dispară aceste forme de organizare și să revină la ce s-a dorit a fi scopul lor inițial.
De când a venit la conducerea Ministerul Educației, Daniel David a adus cu sine o viziune nouă, prin care să eficientizeze drumul spre învățare. De curând, a susținut și o conferință, în cadrul căreia a anunțat că va veni cu o serie de instrucțiuni pentru cele două săptămâni. Consideră că nu trebuie să fie o pauză de la educație, așadar, vor fi modificate din temelii.
„Voi semna o serie de instrucțiuni, fiindcă am primit o mulțime de feedback-uri. Lumea iarăși s-a polarizat cu privire la cele două săptămâni „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Unii îmi scriu mereu că încurcă procesul educațional și că ar trebui să le scoatem. Alții spun că sunt lucruri bune care modernizează școala. Și eu cred că sunt lucruri bune care modernizează școala, dar trebuie să le facem altfel. Dacă le vedem că o pauză în procesul educațional, nu înțelegem esența lor. Noi când vorbim – sau în mintea mea când vorbesc – despre „Școala altfel”, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să ieșim din unitatea școlară”, a declarat Daniel David, conform Edupedu.
Ministrul a transmis că de Școala Altfel s-ar putea ține cursuri la aceleași materii din orar, dar sub o altă formă. Eventual să se concentreze pe ce se cere la testele PISA. Pentru Săptămâna Verde, crede că activitățile se pot face și în școală.
„Școala altfel, de exemplu, ar putea însemna că la fiecare disciplină în săptămâna respectivă, când predăm, predăm într-o altă logică, într-o logică în care, de exemplu, accentuăm ceea ce sugerează testele PISA, adică utilizarea cunoștințelor în viața de zi cu zi. Dar ora poate să rămână de matematică, de chimie, de fizică, de biologie. Nu trebuie să oprim procesul educațional.
Acesta este spiritul „Săptămânii verzi” sau „Școlii altfel”. În ceea ce privește „Săptămâna verde”, exact aceeași idee: nu înseamnă că iarăși trebuie să mergem în excursii neapărat. Putem să o și facem dacă are o componentă educațională, dar „Săptămâna verde” se poate face și în unitatea școlară”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării (MEC).
Modificările pe care le-a gândit Daniel David vor fi anunțate în perioada următoare.