Cristina Tunegaru, profesoară de Limba română, a comentat dificultatea subiectelor pe care elevii de clasa a VIII-a le-au primit la Evaluarea Națională. Ea spune că nu au fost subiecte la care candidații să nu se fi așteptat, dar că textul de la primul subiect i se pare greu de înțeles.
"Nu sunt subiecte la care să nu ne fi așteptat. Dacă te pregăteai bine, poți să te apropii de un 8, dar trebuia să fii foarte atent. Textul de la primul subiect mi se pare greu de înțeles. E lacunar, nu explică foarte bine. Nu e ales foarte bine, în sensul că e un fragment care începe de nicăieri și ajunge nicăieri. Psihologia personajului nu este foarte bine motivată. La subiectul al doilea sunt câteva finețuri la gramatică, la punctele 5 și 6, la construirea subordonatei", a declarat pentru HotNews.ro profesoara de Limba română.
La primul subiect la română la Evaluare Națională 2019, elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic, ei primind un fragment din "Ultima cursă", de Horia Lovinescu. De asemenea, la primul dintre subiecte una dintre cerințe a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.
Al doilea dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2019 a constat într-un fragment „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții - o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.
La punctul B al subiectului doi la română la Evaluare Națională 2019, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură.
Ministerul Educației va publica la ora 15.00, baremul de corectare a subiectelor la română la Evaluare Națională 2019.