Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor!

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național "Tudor Vianu" din Bucuresti. Există, însă, câteva metode de structurare a lucrării și a timpului de examen, astfel încât elevii să nu facă greșeli din neatenție și să aibă timp să rezolve toate subiectele.

„Sfatul meu este să înceapă cu subiectele 1A și 2A, adică cele legate de competențe concise. Dacă știi să le rezolvi, atunci nu ai cum să greșești. La celelalte subiecte, 1B și 2B, apare efortul rememorării, depinde de inspirație, de limbaj, intervine și factorul subiectiv”, a spus Stanca, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește împărțirea timpului de examen, profesoara de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Tudor Vianu” îi sfătuiește pe elevi să își structureze pe ciornă exact care sunt cerințele pe care trebuie să le atingă, în special la compunerea liberă.

„Le recomand să își facă un plan pe ciornă și să bifeze ce au scris. Pe măsură ce taie de pe ciornă, se asigură că au abordat tot ce trebuia pentru argumentare, spre exemplu. La compunerea liberă este bine să stabilească momentele subiectului, mai ales intriga, adică ce anume declanșează acțiunea, și punctul culminant, care trebuie să fie deosebit”, îi sfătuiește Stanca.

Posibile greșeli: nerespectarea normelor de folosire a punctuației și a ortografiei

În ceea ce privește greșelile cel mai des întâlnite la corectură, profesoara spune pentru Edupedu.ro că cele mai multe sunt din neatenție.

„Nu sunt atenți la cerințe. Spre exemplu, li se cere antonim și ei fiind obișnuiți să li se ceară un sinonim, scriu tot un sinonim, în loc de un antonim. Deci trebuie să fie foarte atenți la cerințe. De asemenea, la gramatică trebuie să fie atenți la întrebările simple, cum ar fi atunci când li se cere să precizeze care este numele articolului sau care este site-ul unde a fost publicat articolul. Aici, câteodată, nu scriu întreg titlul articolului. Mai greșesc la cazuri și la gen”, a exemplificat profesoara.

Ecaterina Stanca are și câteva sfaturi practice pentru elevi: „La împărțirea frazei de la subiectul de gramatică, le recomand să facă exact așa cum au învățat la școală, adică să stabilească felul predicatului, să înconjoare elementele de relație, să împartă fraza, să identifice propozițiile, chiar dacă lor li se cere: ‘reproduceți o atributivă sau o subiectivă din fraza dată’. De multe ori, elevii fac analiza ochiometric, în loc să o facă așa cum au învățat la școală”.

Dar cel mai important lucru este ca elevii să parcurgă încă o dată toată lucrarea înainte să o predea.

„Trebuie să se uite neapărat pe lucrare pentru ortografie și mai ales pentru greșelile de punctuație, cum ar fi virgulele, și să fie foarte atenți la cratimă. Spre exemplu, ei mai scriu ‘va’ de la un verb conjugat la viitor ‘v-a’. Să fie atenți, fiindcă pot face greșeli din grabă sau din cauza stresului. Stresul își spune cuvântul la foarte mulți dintre ei și e păcat să ratezi un liceu bun”, a explicat profesoara, pentru Edupedu.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...