Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman (COSR), prin Academia Olimpica Romana (AOR), marchează an de an "Ziua Olimpică", mobilizând cele 40 de filiale judeţene AOR pentru desfăşurarea unor manifestări specifice.
Aceste manifestări se înscriu în „Luna Olimpică” desfăşurată în perioada 23 mai – 23 iunie. Judeţul Botoşani are o filială a Academiei Olimpice Române, instituţie coordonată de către d-na director prof. Elena ALECSA ce se ocupă de promovarea olimpismului, în special în unităţile de învăţământ împreună cu d-na prof. Ana ŢEPEŞ inspector şcolar la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.
Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni are un parteneriat cu toate instituţiile mai sus menţionate intitulat "ŞAH ONLINE, CROS OFFROAD". Întrucât la data încheierii parteneriatului şcoala nu avea o sală de sport adecvată, dar în schimb avea laboratoare de informatică conectate la Internet şi pământ în incinta şcolii cât cuprinde, denumirea proiectului a fost o opţiune personală.
Anul acesta din cauza lucrărilor care sunt în derulare în jurul școlii și a ploilor care au afectat terenul s-a hotărât să nu expunem copii la nici un risc. În acest context am înlocuit proba de cross cu cea de fotbal.
La concurs au participat 35 elevi şi 3 profesori. Marți, 11.06.2019 între orele 8:00 şi 13:00, în cadrul Zilelor Olimpismului a avut loc următoarele activităţi la nivel de gimnaziu, liceu şi şcoală profesională:
-a avut loc un meci de fotbal unde au fost implicate elevele de la clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a care s-au calificat la Faza Naţională la fotbal fete;
-pe parte de liceu şi profesională au avut fost implicaţi elevii din echipele care au jucat semifinalele pe şcoală la fotbal;
-un concurs de şah rezolvări on-line contra cronometru. Turneul de șah s-a desfășura în laboratorul de informatică de la Șendriceni, prin intermediul Internetului, pe site-ului www.chess.com, de-a lungul a 2 probe a cate 5 minute fiecare. La concurs efectiv au participat 10 de elevi, din care 6 membri ai cercului de şah „Caissa” aparţinând liceului nostru. Concurenţii şi-au creat conturi pe acest site. Proba a constat în rezolvarea a cât mai multe probleme de șah contra cronometru. Proba pentru fiecare concurent se oprea după expirarea celor 5 minute sau după 3 răspunsuri greșite.
La finele concursului s-au evidențiat membrii din echipa de șah a școlii și în special elevul Cojocariu Andrei din clasa a XI-a M, ocupantul locul trei la ONSS la șah faza județeană, cu 21 de probleme rezolvate în mai puțin de 10 minute.
La sfârşitul activităţilor a avut loc premierile cu materialele primite de la Academia Olimpică Română Filiala Botoşani constând în diplome, medalii, tricouri, şepci, şi literatură de specialitate, diseminarea rezultatelor şi concluziile finale.
Trebuie să remarc situația grea prin care va trece Cercul de Șah „Caissa” din școala noastră după ce primii 4 șahiști din acest clasament, care ne-au reprezentat școala cu brio la concursuri, nu vor mai continua pe partea de liceu la finele școlii profesionale, din motive care nu au nimic de a face cu școala.
La succesul acestei activităţi au contribuit: din partea AOR Filiala Botoşani d-na director prof. Alecsa Elena, din partea Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni d-ul director prof. Dohotariu Dumitru-Viorel, d-ul director adjunct prof. Gheorghiescu Dorin, coordonatorul cercului de şah „Caissa” d-ul Nistor Marius, a d-ului preşedinte al Asociaţiei de Sport „Al. Vlahuţă” prof. Botezatu Daniel şi nu în ultimul rând a inspectorului şcolar prof. Ana Ţepeş al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani.
Prof. Nistor Marius