Elevi dărăbăneni, europarlamentari pentru o zi, vor simula o ședință de Parlament European

La invitaţia Parlamentului European, un grup de elevi de la liceul  ”Dimitrie Cantemir” din Darabani vor participa pe 30 noiembrie la Strasbourg, în cadrul Programului European EUROSCOLA.

Elevi dărăbăneni, europarlamentari pentru o zi, vor simula o ședință de Parlament European

   Foto: liceuldarabani.ro

După obţinerea titlului european de ”Şcoală-Ambasador a Parlamentului European”, program derulat prin intermediul Biroului Parlamentului European în România, Liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani a primit recent din partea Parlamentului European invitaţia de a participa cu un grup de elevi la sesiunea EUROSCOLA de la Strasbourg, din 30 noiembrie 2023.

Elevii dărăbăneni vor fi însoțiți de către profesorul Sîrbu Lucian, coordonator al programului european EPAS (”Şcoli-ambasador ale Parlamentului European), la nivelul liceului ”Dimitrie Cantemir” din Darabani.

Descrierea programului Euroscola

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din statele membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările.

Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative, însă într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg, potrivit https://bucharest.europarl.europa.eu/ro.


 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...