Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au lăsat în lume părinți, poate chiar copii sau oameni dragi. Unii nici măcar nu au apucat să trăiască viața reală, alții își mai amintesc spaimele și necazurile care le-au năucit firescul zilelor.

Nu îi vedem aproape niciodată pe stradă, în societate, iar noi, prinși în tumultul grijelor de tot soiul, găsim mereu scuze ca să justificăm depărtarea de aproapele nostru. Ei sunt acolo, între zidurile propriilor emoții, fără să ne deranjeze. Dar când ajungem la ei înțelegem că rostul lor nu este acela de a ne face pe noi buni, ci de a ne aminti că bucuria stă deseori în lucrurile mărunte. Pe care noi uităm să le mai trăim.

Proiectul ”Sănătatea, darul Lui Dumnezeu pentru om”, inițiat de preotul Ioan Iordachi, de la Biserica ”Ziua Crucii” din municipiul Botoșani, a încheiat, joi, o nouă etapă. O concretizare, în fapt, a colaborării dintre biserică, școală și spital, un demers catehetic având ca temă, în acest an, îngrijirea bolnavilor.

Biserică - Școală - Spital a fost linia de suflet deschisă de preotul Ioan Iordachi, cu scopul de a-i face pe adolescenți să se implice în sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Astfel, Biserica „Ziua Crucii” din municipiul Botoșani a avut drept partener Liceul ”Alexandru cel Bun”, mai exact elevii anului II A (Profesională), scopul demersului catehetic fiind acela de a ajuta beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Dizabilități, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.

”Mâna și mintea și inima sunt puse la muncă în același timp!”

Elevii, îndrumați de Maria Baida, inginer textilist, au realizat peste 90 de seturi de lenjerii de pat. Prin intermediul parohiei au primit materialele necesare și, în fiecare zi, vreme de mai multe săptămâni, au lucrat la cearșafuri și fețe de pernă.

Joi, 28 martie, cele peste 90 de seturi de lenjerii au ajuns la beneficiari. În prezența reprezentanților celor trei instituții (Școală, Biserică și Spital), elevii au trăit momente încărcate de emoție.

”Din cateheze aflăm că biserica a fost cea care a inventat, să spunem așa, și școala, și spitalul în societatea românească. De aceea, această lucrare, cu legătură între biserică, școală și spital, este nu numai o aducere aminte a istoriei noastre, ci și o actualizare a ceea ce trebuie să fie societatea noastră. Mulți au spus acum câțiva ani: vrem spitale, nu catedrale! Tocmai că avem nevoie în primul rând de catedrale, pentru că prin catedrale, prin credința în Dumnezeu, trece tot. Fără Dumnezeu nu se poate nimic. Și copiii învață în acest fel să lucreze și învață să doneze. Mâna și mintea și inima sunt puse la muncă în același timp. Eu le mulțumesc foarte mult copiilor, mulțumim tuturor profesorilor. Noi nu suntem la prima activitate cu școala și sperăm să avem cât mai multe și în viitor”, a precizat preotul Ioan Iordachi, de la Parohia ”Ziua Crucii” din municipiul Botoșani.

Bogdan Suruciuc: ”Oameni care își pun sacrificiul zilnic în a îngriji alți oameni!”

A fost prezent și Bogdan Suruciuc, inspectorul general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. Cuprins de emoții, cu ochii înlăcrimați, inspectorul general a exprimat admirația față de gestul elevilor, dar mai ales față de dorința lor sinceră de a se implica în sprijinirea persoanelor cu dizabilități.



”Vă felicit pentru ceea ce faceți, este un moment de emoție supremă, nu putem exprima în cuvinte ceea ce, cel puțin eu, trăiesc. Cred că pe dvs., zi de zi, vă încearcă aceleași emoții. Mă bucur că sunt oameni care își pun sacrificiul zilnic în a îngriji alți oameni. Vă felicit, să vă dea Dumnezeu sănătate. Le mulțumesc copiilor pentru că fac și ei astfel de gesturi. Ei văd că viața pe care Dumnezeu le-a dat-o este bună, chiar și așa, cu probelemele și cu necazurile zilnice, dar să vedem că totuși suntem norocoși. Sper ca astfel de activități să se repete și din partea noastră, și din partea altora, care probabil ne vor vedea sau vor auzi, pentru că trebuie să fim alături de dvs. și de acești pacienți, oameni cu suflet, și să le oferim bucuria pe care o văd în lacrimile dvs.”, a transmis Bogdan Suruciuc.

”Felicitări părinților care au așa copii minunați!”

Reprezentanții Centrului au fost la rândul lor impresionați de darurile primite, evidențiind frumusețea sufletească de care au dat dovadă adolescenții.

”Tot ce ați țesut voi, cu mâinile voastre, este extraordinar de valoros. Și în această țesătură pe care ați făcut-o cel mai mult se vede umanul. Și intenția frumoasă și sufletele voastre frumoase. Felicitări părinților care au așa copii minunați. Emoțiile pe care le trăiți le recunoaștem, le trăim și noi zilnic, lacrimile înseamnă o bucurie frumoasă”, au transmis gazdele.

Părintele Ioan Iordachi a mărturisit că, deși obișnuit cu suferința umană, îi este greu să se afle în preajma persoanelor cu dizabilități.

”Aceste persoane cu inimă mare, cu suflet mare într-un corp necăjit, sunt în grija oamenilor buni. Eu doar trec din când în când, ajutăm și noi cu ceea ce putem. Eu mărturisesc că nu aș putea sta zilnic printre ei. Și acum îmi dau lacrimile, dar să stau tot timpul! Jertfa celor care stau aici tot timpul este foarte mare. Ne bucurăm mult că sunt aici, împreună cu noi, și autoritățile locale, și că legătura dintre școală și biserică și spital funcționează foarte bine”, a precizat preotul Ioan Iordachi.  



Și dacă discursurile oficialităților au fost primite cu emoție, lacrimile au devenit de nestăpânit în momentul în care Miruna, una dintre eleve, a exprimat în cuvinte bucuria de a fi parte a acestui proiect de suflet.

”Mi-am dorit foarte mult să îi cunosc. Când îi văd pe ei zâmbind mă simt eu fericită, simt că am făcut un lucru bun pentru ei. Sunt oameni minunați! Vreau să îi văd pe toți, să îi cunosc. Și aș vrea să mă întorc aici”, a mărturisit Miruna Delia Ciobanu.














 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...