Șeful educației botoșănene, apel către directorii de școli: „Acești elevi pot avea niște traume din trecut” (foto, video)

Directorii și directorii adjuncți ai școlilor din Botoșani au fost întruniți în ședință de șeful IȘJ. Tema abordată a fost violența în școli și cum poate fi aceasta combătută.

Șeful educației botoșănene, apel către directorii de școli: „Acești elevi pot avea niște traume din trecut” (foto, video)

Miercuri, 27 martie, a avut loc întâlnirea de instruire cu directorii și directorii adjuncți din învățământul liceal, urmând ca joi să fie instruiți cei din învățământul primar și gimnazial.

Întâlnirea s-a desfășurat la Colegiul Național „A.T. Laurian” în sala „Aula Magna” și au fost invitați reprezentanți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani – Biroul de Siguranță Școlară și din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani.

Întruniți în ședință după cazurile de agresiune și bullying petrecute în școlile din țară

Această acțiune a fost organizată în urma unui ordin dat de Ministerul Educației, după toate evenimentele de bullying și agresiune produse în școlile de la nivel național.

O activitate care sincer nu mi-aș fi dorit să o desfășurăm pe acest subiect, dar având în vedere toate evenimentele care s-au produs la nivel național în ultima perioadă, Ministerul Educației a considerat că este oportună o formare a conducerii unităților de învățământ în ceea ce privește violența în mediul școlar, violența între elevi, violența între cadre didactice și elevi, violența între cadre didactice și ceilalți participanți la actul educativ”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

Șeful educației botoșănene spune că acțiunea este organizată mai mult pentru a preveni, și nu pentru a trata.

„Este esențial să avem împreună cu partenerii noștri educaționali o abordare proactivă și să intervenim prompt în cazul apariției unor astfel de situații, asigurându-ne că toate părțile implicate sunt auzite și sunt luate cele mai potrivite măsuri pentru a preveni recurența acestor incidente. Sper ca toată activitatea noastră pe care o avem zi de zi să fie încununată de succes și să nu avem în mediul educațional cazuri de violență, dar pentru a preîntâmpina astfel de situații sau pentru a le gestiona cât de bine putem avem mereu nevoie de parteneri”, a adăugat prof. Bogdan Suruciuc.

De altfel, Bogdan Suruciuc a punctat faptul că problema apărută în mediul școlar trebuie cercetată mai adânc, deoarece „rădăcina” ar putea fi chiar mediul familial.

Prioritatea noastră numărul unu în sistemul educațional este elevul. Trebuie să ne axăm pe el, să îi cunoaștem toate problemele pe care le are, pentru că altfel nu putem fi un sprijin pentru el. Trebuie să știm care este mediul lor familial, pentru că în momentul în care un elev vine la școală și are anumite probleme este foarte ușor pentru noi să îl încadrăm la elev cu CES, dar nu asta este soluția. Acești elevi pot avea niște probleme datorate mediului familial, pot avea niște traume din trecut. Haideți să ne pliem pe problemele lor, să tratăm fiecare copil ca și cum ar fi copilul nostru sau cum am vrea să fie tratat copilul nostru la școală. Am spus-o, o spun și o voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia: haideți să dăm dovadă de empatie”, a mai spus șeful educației botoșănene.

Specialiștii le-au prezentat cum pot fi manageriate cazurile de violență din mediul școlar, ce măsuri trebuie să se ia la nivelul unității de învățământ și ce trebuie să facă în cazul constatării unui caz de violență.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
821

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1325

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
535

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...