Considerat a fi astăzi unul dintre cei mai importanți avocați români, botoșăneanul Florentin Țuca a vorbit despre importanța celor șapte ani de-acasă în educația viitorului adult.
Avocatul născut în Vârfu Cmpului, județul Botoșani, Florentin Țuca a fost invitatul lui Ștefan Mandachi, în cadrul podcast-ului ”Ce este important pentru om: Inima sau creierul”.
„Părinții care pun telefonul în mâna copilului înainte de poveștile lui Harap-Alb au pierdut partida”, a spus în cadrul convorbirii avocatul Florentin Țuca, acesta afirmând deopotrivă că existența unor cazuri precum Rareș Prisacariu îi dă speranță.
„Dacă părinții pun în mâna copilului întâi telefonul și apoi poveștile lui Harap-Alb, au pierdut partida. Apoi școala, învățătorul, profesorii. Pe urmă, șansa de a fi oameni ca tine care vin în sprijinul lor. În primul rând, pe mine mă îngrozește instabilitatea legislativă în domeniul învățământului. S-a ajuns la o bulversare a sistemului educațional. A doua noastră eroare: am încercat să copiem ignorând fondul nostru specific. Nu vreau să-l invoc pe Eminescu, patriotard, dar avea imensă dreptate: trebuie să creștem organic, nu să mimăm de dragul mimei niște modele care ne sunt străine. Calitatea oamenilor din învățământ care s-au dezinteresat de școală. Azi, foarte mulți dintre ei sunt simpli birocrați, fără să generalizez. Ar trebui să fie aplicate în școli cursuri de educație juridică”, a spus Florentin Țuca la podcastul lui Ștefan Mandachi.
În opinia omului legii, scrie r3media.ro, românii sunt mai puțin dârji și mai dispuși să-și apere drepturile decât vecinii noștri.
„Nu sunt antropolog, sociolog, ci ca simplu spectator, cred că suntem mai puțini dârji ca vecinii noștri, să zicem… sârbii de exemplu. Dacă este să compar reacțiile pe teme sociale și naționale, mi se pare că suntem lăsați în urmă. Mi se pare că încercăm să ne descurcăm cu istoria, fentând-o. Principiul filozofic al psihologiei naționale „merge și-așa” ne-a ghidat multă vreme”, a comentat Florentin Țuca.