Pe 23 aprilie, de Ziua OraÅŸului BotoÅŸani, a avut loc prima ediÅ£ie din seria ConferinÅ£ele BotoÅŸani.Ro, invitat fiind avocatul Florentin Å¢uca. Tema conferinÅ£ei, "Cariera azi versus ieri. GeneraÅ£ia mea versus generaÅ£ia copiilor mei", s-a bucurat de o atenÅ£ie deosebită nu doar din partea elevilor, ci ÅŸi a profesorilor ÅŸi a părinÅ£ilor, în Aula Colegiului NaÅ£ional "A.T.Laurian" aflându-se, însă, ÅŸi juriÅŸti, colegi de breaslă ai botoşăneanului născut în 1969, în comuna Vârfu Câmpului, judeÅ£ul BotoÅŸani. Managing Partner la Å¢uca Zbârcea & AsociaÅ£ii, Florentin Å¢uca este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii BucureÅŸti. Doctor în Drept, deÅ£inător al titlului "European Managing Partner of the Year", conferit de publicaÅ£ia londoneză The Lawyer. SusÅ£ine constant conferinÅ£e, mai ales în faÅ£a studenÅ£ilor, temele abordate fiind nu doar de actualiltate, cât de un real folos în discernerea ÅŸi înÅ£elegerea temelor din spaÅ£iul public sau profesional.
Întrucât tematica abordată a fost una extrem de generoasă, iar întrebările din sală au dezvoltat ÅŸi alte perspective, vom prezenta mai jos conÅ£inutul primei conferinÅ£e BotoÅŸani.Ro:
FLORENTIN ŢUCA: Istorie şi generaţii
GeneraÅ£iile sunt împărÅ£ite în câteva mari categorii, a celor formaÅ£i înainte de război, generaÅ£ia care a avut ca primă misiune să construiască. A urmat generaÅ£ia X, din care fac ÅŸi eu parte, născută între 60 ÅŸi 80. Cei născuÅ£i după 80, până în 2000, generaÅ£ia Y, iar cei de după 2000 se bucură de apelativul generaÅ£ia Z.
GeneraÅ£ia celor formaÅ£i înainte de război, să le spunem a constructorilor, a fost marcată de năzuinÅ£a împlinirii personale, într-un limbaj modern, este generaÅ£ia celor care au muncit din greu, care au obÅ£inut rezultate prin muncă, o extraordinară disciplină ÅŸi perseverenţă. GeneraÅ£ia X a fost marcată ÅŸi ea de dorinÅ£a succesului, de a-ÅŸi depăşi mentorii, cu un accent pe achiziÅ£ie, pe obÅ£inerea de proprietate, cu constanţă în păstrarea jobului.
GeneraÅ£ia Y schimbă puÅ£in perspectivele. Am avut ocazia, în calitate de asistent universitar, să o studiez mai bine, este generaÅ£ia care schimbă paradigma. Accentul nu mai cade pe succesul prin muncă ÅŸi munca în general, ci pe nevoia de echilibru dintre muncă ÅŸi viaţă personală, acesta este un obiectiv al generaÅ£iei Y. Apoi, nevoia de distracÅ£ie, de a fi fun, de a vedea săptămâna ca interval între două weekenduri. Unii dintre reprezentanÅ£ii generaÅ£iei Y vizează salarii mari, spre deosebire de generaÅ£ia X, schimbă cam 10-15 poziÅ£ii, joburi, posturi. Sunt foarte acomodaÅ£i cu tehnologia, e de notat că ei reprezintă viitorul României. În conjuncÅ£ie, desigur, cu generaÅ£ia Z.
Din păcate, această perpetuă conectare digitală îi pune în pericol de a fi departe de ei înÅŸiÅŸi.
Vorbind despre aceste generaÅ£ii, nu putem să nu ne întrebăm dacă e ceva care să ne sperie, dacă ne temem de ceva, dacă ÅŸi conflictele de generaÅ£ii vor fi altfel decât în istoria pe care o ÅŸtim. Pe mine mă îngrijorează nu conflictele în sine, cât avântul tehnologic în sine, mă îngrijorează estimarea că în 2035 un computer va avea puterea de procesare superioară tuturor creierelor planetei, mă îngrijorează viteza. Mă mai îngrijorează maltratarea limbii. Limba română a devenit exerciÅ£iu experimental.
Nu putem omite faptul că, la un nivel macro, îngrijorător este ÅŸi conflictul generaÅ£iei Y cu generaÅ£ia mea. Sunt ţări afectate de un ÅŸomaj crunt în rândul acestei generaÅ£ii. Peste 50% din generaÅ£ia Y sunt ÅŸomeri, conflictul generaÅ£ional poate escalada în orice moment.
Era un banc cu o bătrână care îl întreabă pe ÅŸeful de gară: Domnule, în caz de accident, care vagoane sunt cele mai riscante? Răspunsul: primul ÅŸi ultimul. ReacÅ£ia bătrânei: Åži atunci de ce dracu le mai pune.? Asta se întâmplă ÅŸi în conflictul dintre generaÅ£ii.
"Generaţia Z va suferi un serios handicap dacă nu găseşte formula miraculoasă a lecturii cărţilor"
Răspuns: Voi răspunde provocării printr-o situaÅ£ie statistică care este, la o primă audiÅ£ie, îmbucurătoare, iar la o secundă audiÅ£ie, după ce este prelucrată, îngrijorătoare: ÅžtiÅ£i că generaÅ£ia Z citeÅŸte mai mult decât generaÅ£ia mea? Pare îmbucurător. Nu, de fapt ei nu citesc, ei preiau informaÅ£ii. Lectura presupune tihnă, presupune meditaÅ£ie, reflecÅ£ie, presupune să ai în mână cartea– nu neapărat pagini, poate fi ÅŸi în format electronic – să o simÅ£i. Ceea ce se citeÅŸte astăzi în generaÅ£ia Z – mai mult , un calup de informaÅ£ii mai mare – înseamnă un vagon mai mare de ziare ÅŸi maculatură. Îmi amintesc de cineva care vorbea de un fenomen generalizat de copy-paste. Desigur, termenul poate trimite la accepÅ£iunea peiorativă a termenului, acela de plagiat. Eu am de făcut o lucrare ÅŸtiinÅ£ifică, preiau informaÅ£ia din sursă, o copiez, o adaug, fac referinÅ£a la subsol, merg în viteză să termin lucrarea, poate fi o lucrare de bună calitate, dar e un rezultat al acestui fenomen copy-paste. Fenomenul copy-paste înseamnă un răspuns la exigenÅ£a numită rapiditate, viteză. În momentul în care iau textul pe care, pe vremuri, trebuia să îl scriu eu, aveam ÅŸi ÅŸansa de a-l asimila într-un mod mai profund decât o fac printr-un gest de copy-paste. Cred că generaÅ£ia Z va suferi un serios handicap dacă nu găseÅŸte formula miraculoasă a lecturii cărÅ£ilor.
Întrebare: L-am ruga pe domnul Florentin Å¢uca să ne spună ceva despre traseul care l-a adus aici, ÅŸi ce i-ar sfătui pe tinerii din sală, aflaÅ£i la vârsta căutărilor?
Răspuns: Nu sunt în măsură să dau sfaturi, nu prea cred în reÅ£ete, formulele sunt în cadrul descoperirilor individuale. PiaÅ£a de idei este sufocată de reÅ£etare: cei 10 paÅŸi spre fericirie, 15 soluÅ£ii ca să fii cinstit... NiÅŸte baliverne!
Dacă ar trebui să cobor în zona asta, discursul ar cuprinde lucruri comune ÅŸi cliÅŸee: să înveÅ£e, să muncească, să facă un efort de autodisciplină, m-aÅŸ opri în mod particular la sfatul anterior, la contactul cu cartea, la informaÅ£ia care contează, ÅŸi mă refer la tendinÅ£a generaÅ£iilor noi de a-ÅŸi irosi într-un mod îngrozitor timpul. Socializarea online... mă deprimă modul în care este folosită reÅ£eaua Facebook, este mare consumatoare de timp, un timp care ar putea fi folosit mult mai eficient. În completarea răspunsului: fenomenul copy-paste este nociv ÅŸi la adresa felului în care se scriu legile.
Întrebare: Dacă ar fi să vă alegeÅ£i o generaÅ£ie din care să faceÅ£i parte, care ar fi aceea? Åži care credeÅ£i că ar fi principalele cauze ale conflictelor dintre generaÅ£ia X ÅŸi generaÅ£ia Z (părinÅ£i ÅŸi copii)?
Răspuns: Dacă întrebaÅ£i ce generaÅ£ie aÅŸ prefera, m-aÅŸ duce spre viitor. Către generaÅ£ia nouă care este familiară cu tot instrumentarul modern. Mă simt complexat în faÅ£a acestei generaÅ£ii. Nu ÅŸtiu să folosesc acest instrumentar care are atâtea aplicaÅ£ii. AÅŸ vrea să fiu mai apt, mai puÅ£in bătrânicios ÅŸi în acord cu modernitatea. Pe de altă parte, uneori devin nostalgic ÅŸi mă bucur de conservatorismul meu ÅŸi mă bucur că nu ÅŸtiu să folosesc toate aceste tehnologii. Parcă mă bucur că citesc o carte din foi de hârtie. Dar, dacă ar fi să aleg, aÅŸ alege generaÅ£ia mea. La întrebarea doi: deÅŸi sunt într-o situaÅ£ie similară, nu am formule. Singurul lucru pe care eu l-am încercat, ca părinte, a fost acela de a fi preocupat permanent de a promova valorile în care crede generaÅ£ia mea, de a provoca conflicte artificiale care să le deturneze pe cele ce ar fi să vină. Adică mai bine detensionăm azi un potenÅ£ial subiect decât să-l trăim profund ÅŸi apocaliptic mâine: Fata mea, hai să facem o discuÅ£ie acum! Provocând aceste dezbateri constat că îÅŸi dau seama ulterior, analizează, îÅŸi asumă decizii ca fiind ale lor. IniÅ£ial la îndemnul tatei, apoi din pură pasiune au fost acaparate de literatura rusă. Nu le poÅ£i scoate din manierismul generaÅ£iei, nici nu am vrut asta. Dar mă bucur că îÅŸi asumă valori perene, mai solide ÅŸi mai formatoare decât poleiala revoluÅ£iei tehnico-ÅŸtiinÅ£ifice. Poleiala a tot ce e trecător precum socializarea.
"Profesorul, mentorul te pot inspira, dar efortul individual este important"
Răspuns: Nu vreau cât de puÅ£in să se înÅ£eleagă că eu privesc cu antipatie generaÅ£ia lor. Sau că mă adresez acuzator sau că apăr valorile propriei mele generaÅ£ii. Sunt copii ÅŸi tineri de foarte bună calitate. Împărtăşesc valori care sunt superioare generaÅ£iilor anterioare. Sunt mai toleranÅ£i, au mai mult spirit civic, sunt mai puÅ£in materialiÅŸti, mai puÅ£in mercantili, mai puÅ£in interesaÅ£i de lucrurile care contează mai mult în viaţă. Sunt liberi. Da, dacă este să vorbim despre formare individuală, ea este în mod cert facilitată de modele ÅŸi de inspiraÅ£ie. Nu trebuie neapărat să fii în carne ÅŸi oase ca să reprezinÅ£i un model. Sunt oameni inspiraÅ£i de savanÅ£i, de scriitori, călugări, cu care nu au contact, din care au citit, s-au hrănit spiritual. Da, la ora asta spaÅ£iul public românesc este marcat de vulgaritate ÅŸi infestat de ceea ce apare la televiziune, dar am convingerea că aceÅŸti tineri de valoare găsesc surse inspiraÅ£ionale. BăieÅ£ii îÅŸi vor găsi mereu mentori în profesori, în camarazi mai mari. Fetele sunt mai indepedente sau ÅŸi ele sunt atente la sursele inspiraÅ£ionale autentice. Eu cred că în România se face prea mult tapaj de aÅŸa-numitele modele inspiraÅ£ionale. Ele fac parte din acel reÅ£etar care se predă la cursurile de fericire. Mult efort individual, în ciuda sfaturilor, formarea personală este rezultatul unui autodidacticism. Profesorul, mentorul te pot inspira, dar efortul individual este important.
"Principiile, nobleÅ£ea profesiei de avocat sunt târâte sistematic"
Întrebare: Care este mulÅ£umirea sufletească a unei persoane care practică meseria de avocat?
Răspuns: Să nu râdeÅ£i, vă rog, este formidabil să te hrăneÅŸti cu fericirea clienÅ£ilor. Este cel mai important lucru. Este similar cu situaÅ£ia medicului, care vede că pacientul său este salvat. Este o meserie furmoasă, deplâng faptul că, din păcate, astăzi este extrem, dar extrem de atacată. Principiile, nobleÅ£ea profesiei de avocat sunt târâte sistematic. ConfidenÅ£ialitatea informaÅ£iei, relaÅ£ia avocat-client, demnitatea avocatului sunt încălcate în numele unor aÅŸa-zise imperative cum ar fi securitatea internaÅ£ională, spargem corespondenÅ£a client-avocat, invocăm codul anticorupÅ£ie, dar acuzăm avocatul că a apărat un client. Menirea mea este să apăr un client indiferent în ce situaÅ£ie se află acesta, indiferent pentru ce faptă este vinovat. Este exact ca menirea medicului care nu trebuie să facă un profil moral al pacientului, este exact ca menirea profesorului sau a preotului care nu are voie să judece păcatele spovedaniei. Sunt principii sacre care sunt încălcate.
Întrebare: Cum se apără avocatul?
Răspuns: Prost, se apără foarte prost. În breasla noastră există foarte mulÅ£i avocaÅ£i conformiÅŸti, fricoÅŸi. ColanÅ£i cu sistemul însuÅŸi, e mai simplu să spui: poate pe mine nu mă atinge uraganul. Este o inerÅ£ie care pe mine mă deprimă.
Există o tendinţă la nivel global de creÅŸtere a forÅ£elor statului, după părerea mea, ne îndreptăm spre ceea ce George Orwell scria în cartea 1984, modelul orwellian în care cetăţeanul devine cooperant ÅŸi fabulează mai mult. IgnoranÅ£a este forţă ÅŸi războiul este pace. Libertatea este ironie ÅŸi adevărul este minciună.
"Fă din Facebook un bumerang!"
Răspuns: Cum se va apăra această generaÅ£ie de big brother, care îÅ£i intră în televizor ÅŸi te observă, îÅ£i intră în computer ÅŸi te vede, îÅ£i ascultă telefoanele. GeneraÅ£ia ta, care împărtăşeÅŸte valori autentice, nobleÅ£e spirituală, solidaritate, altruism, chiar ÅŸi un soi de naivitate, va avea forÅ£a să întoarcă împotriva lui big brother, împotriva statului manipulator, exact aceste instrumente cu care statul manipulator vine împotriva mea. Un exemplu, efectul formidabil al FB în cazuri importante. Este posibil ca instrumentul de manipulare FB să fie folosit de generaÅ£ia FB tocmai împotriva manipulatorului. Cred că această generaÅ£ia va folosi aceste instrumente în contra celor care au tendinÅ£a să stăpânească, să domine. Cum? Voi veÅ£i ÅŸti. Fă din FB un bumerang! Cum ar fi, de exemplu, ca generaÅ£ia voastră să spună într-o zi: Mâine, noi, generaÅ£ia noastră, am hotărât să nu mai folosim motorul de căutare Google. Voi relua căutarea când voi avea garanÅ£ia că nu mă vei controla.
Întrebare: Avem vreo datorie noi, faţă de generaÅ£ia viitoare, să le procurăm armele cu care să lupte sau să-i lăsăm pe ei să-ÅŸi găsească propriile resurse? Cum este mai corect?
Răspuns: Eu mi-am încurajat copilul cel mare să facă dezbateri, o confruntare de idei, copilul a progresat foarte mult, a dobândit o anumită fluenţă, exerciÅ£iul în sine este foarte provocator tocmai pentru că pune generaÅ£ia Z în situatia de a apăra ÅŸi ataca valorile astea. Temele sunt gândite ca să fie echilibrate. GeneraÅ£ia noastră a beneficiat din plin de prosperitate ÅŸi de respectarea drepturilor omului. Marile puteri, după război, au făcut Carta drepturilor omului, s-a vorbit despre dreptul la viaţă, dreptul la expresie. GeneraÅ£iile noi nu sunt conÅŸtiente de valoarea acestor drepturi ÅŸi sunt foarte resemnate. M-a mirat reacÅ£ia cuiva: să îmi asculte telefonul, nu am nimic de ascuns! Pe logica asta, să îmi taie ÅŸi accesul la bibliotecă, nu am nimic de citit...
"...suntem o punte între tehnologie ÅŸi lumea veche din care am venit"
Întrebare: SpuneÅ£i că nu ne deranjează faptul că telefoanele ne sunt ascultate. Dar cine mă ascultă pe mine? Ca elevi, nu avem niciun drept să vorbim, nimeni nu ne ascultă. Avem dreptate, dar nu avem voie să justificăm, suntem jigniÅ£i, suntem daÅ£i afară din clasă dacă încercăm să avem propriile păreri.
Răspuns: Singura soluÅ£ie este a unei solidarizări similare cu solidarizarea în faÅ£a oricărui tip de tiranie. Åži generaÅ£ia mea a suferit din cauza acestei agresiuni. Voi, ca generaÅ£ie, nu ÅŸtiÅ£i ce înseamnă dictatura comunistă. Se întâmpla în mod similar. Nu ieÅŸeai pe stradă să spui că CeauÅŸescu este un tiran. Deplâng toate aceste boli acestei societăţi contemporane.
Răspuns: AveÅ£i atâtea motive să fiÅ£i bucuroÅŸi de apartenenÅ£a la această generaÅ£ie. AveÅ£i motive de preocupare pentru solidarizarea cu generaÅ£ia Z, probabil veÅ£i ajunge la un moment dat primul vagon al trenului, cei mai periculoÅŸi, cum sunt azi periculoÅŸi bunicii noÅŸtri care nu înÅ£eleg absolut deloc cum se deschide televizorul. Dar probabil vom ajunge în ziua în care totul va fi în spaÅ£iul virtual, lumea se digitalizează perfect. Încă sunteÅ£i în carne ÅŸi oase, veniÅ£i la ÅŸcoală. Nu veÅ£i înÅ£elege cum vor trăi generaÅ£iile viitoare...
Nu sunt adeptul teoriilor conspiraÅ£ioniste, dar e posibil ca civilizaÅ£ia noastră să aibă un final ÅŸi el să fie catastrofic, cataclismic. Sunt multe întrebări ale istoriei care nu sunt lămurite ÅŸi duc înspre ideea că generaÅ£iile anterioare au fost la fel de concretente. Nu cred că se poate să ne întoarcem la locomotiva cu aburi abandonând trenul de mare viteză. Dar este posibil un cataclism planetar care să ducă la un nou proces evolutiv.
"Nu cred în diplomaÅ£ie. Timpurile în care diplomaÅ£ia conta s-au dus"
Întrebare: Cum credeÅ£i că va fi influenÅ£ată următoarea generaÅ£ie, Z, datorită faptului că ne exprimăm folosind atâtea prescurtări...
Răspuns: Mă deprimă... Trebuie să acceptăm că limbajul suferă modificări. Limba evoluează. Pe mine mă îngrijorează că s-a ajuns până într-acolo încât cuvântul este suprimat. FetiÅ£a mea, care vorbeÅŸte cu colegele ei, foloseÅŸte un limbaj, un cod. Este lipsit de farmec. Eu dintr-un fel de protest personal nu scriu niciodată cu emoticon. Sunt acuzat că sunt retrograd, boÅŸorog. Fiecare mesaj, la voi, dacă nu are un însemn, este în neregulă. EmoÅ£ia se exprimă integral ÅŸi frumos prin cuvinte. Semnele de punctuaÅ£ie, care există ÅŸi în limba cuvintelor, îmi sunt suficiente. Îmi sunt suficiente semnul de exclamare, semnul de întrebare ÅŸi punctele de suspensie. Mă entuziasmez din cuvinte ÅŸi semnul de exclamare, mă întreb din cuvinte ÅŸi semnul de întrebare, sunt ambiguu prin semnul de punctuaÅ£ie numit puncte de suspensie. Eu accept că este un cod, un limbaj, dar sper ÅŸi sunt convins că cuvintele vor trăi. Limba română a fost supusă influenÅ£elor de-a lungul timpului, dar ea a avut puterea să asimileze. Din păcate, astăzi, limba română riscă să intre în comă.
Întrebare: AcceptaÅ£i ÅŸi o întrebare din partea generaÅ£iei expirate? V-aÅ£i gândit să intraÅ£i în diplomaÅ£ie?
Răspuns: MulÅ£umesc pentru întrebare, fac o plecăciune în faÅ£a dvs. ÅŸi a generaÅ£iei pe care o reprezentaÅ£i, nu e generaÅ£ie expirată, aparÅ£ineÅ£i unei generaÅ£ii care are valori ce mă impresionează. Revenind la întrebare, voi răspunde scurt: nu, nu am de gând să intru în diplomaÅ£ie. Nu cred în diplomaÅ£ie. Timpurile în care diplomaÅ£ia conta s-au dus. La ora asta, istoria a luat-o razna ÅŸi suntem într-o spirală periculoasă pe care, din păcate, diplomaÅ£ia nu o mai poate controla. Dacă ar fi să numim diplomaÅ£ie ceea ce se face acum, ar fi o exagerare. Conceptul de diplomaÅ£ie, cel pus ÅŸi în slujba intereselor colectivităţilor ÅŸi a intereselor naÅ£ionale, cel care rămâne în istorie, s-a cam dus. Acel concept este expirat. La ora asta, diplomaÅ£ii vorbesc în numele fabricanÅ£ilor de arme, în numele promotorilor de război. Poate că sunt prea sever.
"Nu este o generaţie răsfăţată, ci o generaţie care nu a fost iubită"
Întrebare: Să ne întoarcem la ce se întâmplă în ÅŸcoală, la conflictul dintre generaÅ£ii la catedră, profesor-elev. Există acel profesor- nu negăm respectul ÅŸi valoarea – care intră în confict cu generaÅ£ia Y. Rezultă situaÅ£ii greu de gestionat. Nu spun că profesorul din generaÅ£ia mai veche ar fi vinovat, nici că elevul poartă vina. Care este calea de mijloc, cum să gestioneze eÅŸecul în aÅŸa fel încât să nu le afecteze atât de mult alegerea viitoare, chiar cariera?
Răspuns: Tema este una cu adevărat dureroasă. Înaintea familiei avem câmp de luptă aici, în ÅŸcoală. E o situaÅ£ie clasică de cale de mijloc, de compromis. Nu există formule, nici generalizări. EÅŸecul face parte din viaţă, ar trebui să fie tratat ca o experienţă din care că înveÅ£i. GeneraÅ£ia nouă este una cu toate calităţile, dar a beneficiat, faţă de generaÅ£iile domnilor profesori, doar de prosperitate ÅŸi pace. Nu ÅŸtie generaÅ£ia nouă ce înseamnă puÅŸcăriile comuniste, nu ÅŸtie ce înseamnă colectivizarea, nu ÅŸtie ce înseamnă opresiunea sistemului ceauÅŸist. Din perspectiva asta, ca răspuns la înÅ£elepciunea profesorului, generaÅ£ia Y trebuie să înÅ£eleagă că este, totuÅŸi, o generaÅ£ie favorizată de soartă.
(din sală): Îmi permit să nu fiu de acord. GeneraÅ£ia noastră a beneficiat, pe lângă pace ÅŸi prosperitate, ÅŸi de familii. Ori generaÅ£iile Y Å£i Z, mare parte nu beneficiază de familie alături. Fizic, geografic, afectiv-emoÅ£ional. Vorbesc din experienÅ£a de peste 20 de ani în protecÅ£ia copilului, despre cazuistica cu care mă confrunt. Nu este o generaÅ£ie răsfăţată, ci o generaÅ£ie care nu a fost iubită. Nu generalizăm, vorbim despre particularităţile care duc la conflictele din ÅŸcoală, dintre generaÅ£ii, la neînÅ£elegerea adulÅ£ilor de către copii, lipsuri afectiv-emoÅ£ionale la vremea lor.
(din sală) O elevă de aici spunea că dreptul la liberă exprimare este încălcat. Cred că voia să tragă un semnal de alarmă, ÅŸi anume faptul că generaÅ£iile Z, Y, vin dintr-o lume construită de cei dinainte. Asta înseamnă că nu dăm vina doar pe Y, Z. Lumea elevilor mei e dată de aceste momente trăite. PrezenÅ£a dvs. este benefică, sunteÅ£i de-al nostru, sunteÅ£i botoşănean ÅŸi faptul că aÅ£i reuÅŸit acolo, departe, să fiÅ£i un nume, pentru ei poate fi un model. Elevii mei sunt foarte deÅŸtepÅ£i. Noi, generaÅ£ia noastră, trebuie să avem grijă cum ne integrăm în generaÅ£ia lor.
Răspuns: Mă bucur foarte tare să aud cuvintele astea. Îmi pare foarte rău dacă v-am necăjit. AveÅ£i dreptate: suportul familial este absolut important, esenÅ£ial. Dar eu când am făcut asocierea cu un anumit tip de răsfăţ am avut în minte nenorociri reale, groaznice, pe care generaÅ£iile mai în vârstă le-au avut de înfruntat. Nu am avut în vedere acest crivăţ pe care ei îl simt, dar este un crivăţ în raport cu un tsunami care a însemnat războiul, comunismul ÅŸi fascismul. Este un răsfăţ din perspectivă istorică. Doamnă profesoară de economie, ÅŸtiÅ£i că eu, ca să intru la facultatea de drept, a trebuit să învăţ economie politică comunistă? La acest tip de răsfăţ mă refer. Am avut afecÅ£iunea necesară, dar eram singur într-un apartament de bloc, în 1988, eu mă pregăteam pentru admitere învăţând o economie politică marxistă. Ceea ce era grav, pe lângă temele propriu-zise, era obligatoriu să învăţ citate din tovarăşul Nicolae CeauÅŸescu, niÅŸte stupizenii supreme, ÅŸi din tovarăşa Elena CeauÅŸescu – ÅŸi mai supreme! Tabloul complet este că lumina se întrerupea la ora 6, luna februarie se poate duce la minus 25 de grade, caloriferul era îngheÅ£at. Aveam ÅŸoÅŸoni, trei perechi de pantaloni, un halat de molton ÅŸi la ora 6 citeam despre beneficiile comunismului cu lanterna. Asta e diferenÅ£a la care făceam referire.
Vă mulÅ£umesc mult pentru prezenţă, sunt foarte încântat că am venit la BotoÅŸani, aÅŸ mai veni cu drag. MulÅ£umesc ÅŸi vă urez PaÅŸte fericit, să ne vedem cu bine.