Conferinţele Botoşani.Ro, liant între generaţii: "Trebuie să învățăm unii de la alții, iar comunicarea este primul şi cel mai important pas"

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, de Ziua Oraşului Botoşani, în Aula Colegiului Naţional "A.T.Laurian" au debutat Conferinţele Botoşani.Ro, invitatul acestei prime întâlniri fiind juristul Florentin Ţuca. Tema întâlnirii a fost "Cariere - ieri versus azi, generaţia mea versus generaţia copiilor mei". Prezenţa numeroasă, cu reprezentanţi ai tuturor generaţiilor, de la oameni în vârstă până la copii de gimnaziu, problematica abordată, întrebările provocatoare şi răspunsurile deschise, sincere, constituie baza pentru dezbateri viitoare.

I-am invitat pe câţiva dintre cei prezenţi în sală să exprime gândurile lor în urma celor două ore petrecute în Aula Colegiului Naţional "A.T.Laurian". Vă vom prezenta, în materiale viitoare, şi alte puncte de vedere, pornind de la alte teme discutate în cadrul întâlnirii. Pentru că, aşa cum spunea unul dintre elevii participanţi la conferinţă, fiecare răspuns primit "mă trimite spre alte întrebări, care cer alte răspunsuri".


"Nu îi înveţi pe oameni ceea ce vrei, nu îi înveţi ceea ce ştii, îi înveţi ceea ce eşti"

Astăzi mi-am provocat elevii (clasa a X-a, Liceul de Artă "Ştefan Luchian") la o confruntare cu sine. Am primit şi am transmis mai departe invitaţia de a participa la Conferinţele Botoşani.Ro, care au debutat pe 23 aprilie 2016 cu unul dintre cei mai cunoscuţi jurişti din România, Florentin Ţuca, invitat care a susţinut prelegerea Cariere – ieri versus azi.

Captivând audienţa din Aula Colegiului Naţional "A. T. Laurian", cu lectura unui fragment sugestiv din romanul "Moromeţii", de Marin Preda şi continuând cu sincera mărturisire că nu există reţete pentru fericire, există doar o continuă căutare a sinelui care îţi oferă toate răspunsurile de care ai nevoie, domnul Florentin Ţuca a reuşit să îmi determine elevii să se definească, prin raportare sinceră la sine şi la generaţiile între care ei sunt "o punte", aşa cum a afirmat cineva.

Rezum.

Eu fac parte din "generaţia X". O generaţie care a avut de înfruntat cele mai mari schimbări de mentalitate, din cauză că sunt tinerii de la evenimentele din decembrie 1989, care au copilărit în comunism, s-au maturizat în perioada de tranziţie şi acum se confruntă cu problemele capitalismului.

Ei fac parte din "generaţia Z". Generaţia care a copilărit online. Nu cred în idealuri și resping promisiunile, sunt foarte flexibili în ceea ce priveşte mentalitatea, comunicarea, opţiunile.

Între noi, "generaţia Y". Internetul i-a făcut flexibili din multe puncte de vedere. Sunt puţine aspectele care îi impresionează şi se adaptează rapid la schimbările din jurul lor, sunt mai uniţi şi mai dispuşi să se facă ascultaţi, au încredere în sine şi sunt creativi.

După ei, "generaţia alpha", despre care se crede că va fi cea mai educată din istorie. Reprezentanţii ei fac cunoştinţă cu școala mai devreme, se despart de ea târziu, provin din familii cu stabilitate financiară mai mare, cu mai puțini frați/surori și cu o tendință spre materialism, dar nativi tehnologici. Au crescut conectați la Internet.

Provocaţi de întrebările "Sunt ei cei care vor schimba într-adevăr lumea? Pentru ei tehnologia nu este o unealtă, ci o parte integrantă a existenței lor. Este acesta un câştig, într-o lume în care Timpul nu mai are răbdare cu oamenii? Sau o pierdere a identităţii?", au răspuns simplu:
 
"Părerea mea? Nu conştientizăm importanţa generaţiilor trecute, nu intuim importanţa generaţiilor viitoare. Poate conştientizarea va veni după ce vom deveni la rândul nostru bazele următoarei generaţii, vom trăi experienţa pe care o ai doar după ce parcurgi alte şi alte drumuri ale vieții, mai uşoare sau mai grele. Într-adevăr nu putem fi ca reprezentanţii generaţiei X, care au trăit într-un mediu diferit de al nostru, nu putem concepe teroarea comunismului, ororile unui război ne sunt cunoscute doar din povestirile bunicilor. Dar vremurile se schimbă, tot timpul se vor schimba, chiar dacă vrem sau nu. Ceea ce trebuie să facem, şi generațiile vechi şi noi, este să dăm dovadă de toleranţă, să vorbim deschis, fără a inocula ideea de barieră, de conflict între generaţii. Trebuie să învățăm unii de la alții, iar comunicarea este primul şi cel mai important pas", afirmă Ionela (17 ani).

"Am descoperit că există un mod simplu şi sincer de a recunoaşte că, în ciuda diferenţelor dintre generaţii, între acestea există o strânsă legătură. De asemenea, am realizat cât de importantă este relaţia elev-profesor/părinte şi cât de dificil le este acestora din urmă, uneori, să accepte şi să se adapteze mentalităţii noilor generaţii, din ce în ce mai diferite de aceea din care fac ei parte.

Mi-au plăcut mult întrebările celor care au participat la conferinţă, răspunsurile domnului conferenţiar venind în întâmpinarea propriilor mele întrebări. Mi-a fost stimulată pofta de lectură, dorinţa de a cunoaşte mai mult despre tema conferinţei. Deocamdată, am stocat cantitatea mare de informaţie prezentată, am dezbătut unele probleme, în drum spre casă, cu doamna dirigintă şi cu prietenii, urmează să reflectez asupra răspunsurilor primite"
, a răspuns Miruna (17 ani).

Vlad (17 ani) a adresat o întrebare domnului Florentin Ţuca: "Generaţia mea este o punte între cea veche, generaţia X şi cea nouă, generaţia alpha. Acum încercăm să îi convingem că suntem cei care îi ajută să treacă dincolo de noi. Pentru că suntem oarecum, la fel de flexibili în ceea ce priveşte adaptarea la nou, la revoluţia tehnologică, reuşim în mai mică sau mai mare măsură. Dar va veni o vreme când noi nu vom mai fi, e firesc. Cum îi putem determina să nu uite, după ce au trecut cu bine dincolo, că noi ne sprijinim pe ambele maluri? Pe cel al generaţiei lor şi pe cel al generaţiei trecute, fără de care noi nu am putea susţine puntea şi fără de care ei nu ar avea cum trece mai departe? Cum îi putem determina să conştientizeze faptul că vor deveni, la rândul lor, o punte între generaţia mea şi cea care va urma generaţiei lor?". Răspunsul domnului conferenţiar l-a determinat să afirme: "Mi-a plăcut răspunsul. Mă trimite spre alte întrebări, care cer alte răspunsuri şi din răspuns în răspuns, voi susţine puntea fără teamă. Unele întrebări şi afirmaţii ale participanţilor nu mi-au plăcut. Le-am perceput ca agresive, artificiale, dar am învăţat şi din ele".

Cred în toleranţă, îmi place asfinţitul pentru că în el se va odihni lumina, nu îl detest din cauză că precede întunericul. Cred în puterea omului de a trece mai departe construind şi traversând punţi. Cu sau fără greşeli.

Mulţumesc Ştiri.Botosani.Ro pentru invitaţie şi pentru că au demarat acest proiect. Mulţumesc domnului Florian Ţuca pentru lecţia predată într-o impecabilă ţinută morală. "Nu îi înveţi pe oameni ceea ce vrei, nu îi înveţi ceea ce ştii, îi înveţi ceea ce eşti", afirma Jean Jaures.
(A.M.)
 

















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...