Studiul s-a desfăşurat în perioada 10 mai - 10 iunie 2016 în 13 unităţi de învăţământ. Au fost aplicate 746 de chestionare, cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%.
Datele cercetării sunt structurate pentru toate cele trei tipuri de prevalenţe: consumul de-a lungul vieţii, al ultimului an şi al ultimei luni (30 de zile).
Conform cercetării, aproximativ jumătate (47%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, o treime (34%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar unul din patru (25%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile. Cei mai mulţi care au răspuns în acest mod sunt elevi din clasa a XII-a, urmați de cei din clasa a X-a.
Analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor (90%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (54%) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
"Pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, sunt valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieților, iar comparativ pe an de studiu, pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, cea mai mare valoare este pentru elevii din clasa a XII-a", menţionează autorii studiului.
În ceea ce privește consumul de alcool cu medicamente, 1,5% dintre adolescenţi au consumat alcool cu medicamente cel puţin o dată în viaţă; iar jumătate dintre aceștia (0,7%) au declarat că au consumat cel puțin o dată și în ultimele 30 de zile.
În privinţa drogurilor, la nivelul județului Botoșani, 5% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) și/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; 3% au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 1% cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 3% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,4% în ultimele 30 de zile.