Aproape jumătate din elevii botoşăneni s-au îmbătat cel puţin o dată şi tot atâţia au încercat ţigările

Un studiu efectuat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani a scos la iveală că aproape jumătate din elevii botoşăneni s-au îmbătat cel puţin o dată şi aproximativ acelaşi număr au încercat să fumeze. 

Aproape jumătate din elevii botoşăneni s-au îmbătat cel puţin o dată şi tot atâţia au încercat ţigările

Studiul s-a desfăşurat în perioada 10 mai - 10 iunie 2016 în 13 unităţi de învăţământ. Au fost aplicate 746 de chestionare, cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%.

Datele cercetării sunt structurate pentru toate cele trei tipuri de prevalenţe: consumul de-a lungul vieţii, al ultimului an şi al ultimei luni (30 de zile).

Conform cercetării, aproximativ jumătate (47%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, o treime (34%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar unul din patru (25%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile. Cei mai mulţi care au răspuns în acest mod sunt elevi din clasa a XII-a, urmați de cei din clasa a X-a.

Analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor (90%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (54%) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

"Pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, sunt valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieților, iar comparativ pe an de studiu, pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, cea mai mare valoare este pentru elevii din clasa a XII-a", menţionează autorii studiului. 

În ceea ce privește consumul de alcool cu medicamente, 1,5% dintre adolescenţi au consumat alcool cu medicamente cel puţin o dată în viaţă; iar jumătate dintre aceștia (0,7%) au declarat că au consumat cel puțin o dată și în ultimele 30 de zile.

În privinţa drogurilor, la nivelul județului Botoșani, 5% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) și/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; 3% au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 1% cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 3% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,4% în ultimele 30 de zile.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
3

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
110

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
75

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...