Un număr de 14 unități de învățământ din municipiul Botoșani și alte 19 din județul Botoșani sunt prinse într-un amplu proces de reabilitare.
Cele mai mari probleme sunt în municipiul Botoșani, unde șefii din educația botoșăneană au fost nevoiți să găsească soluții pentru ca sute de profesori și elevi să își desfășoare activitatea în siguranță și în condiții normale. În școlile din județ situația a fost mai simplă, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.
Agitație în școli
După cum scriam la începutul lunii martie, atunci când primele școli au intrat în șantier, în unitățile de învățământ s-a creat un adevărat haos. O parte dintre elevii de la Școala Gimnazială nr. 7 au fost mutați tocmai la Liceul „Dimitrie Negreanu”, care se află tocmai în capătul opus al orașului. În acea zonă traficul a fost aproape „paralizat” de părinții care au venit să își aducă prichindeii la școală, declarându-se nemulțumiți de situația creată.
Același lucru este așteptat să se întâmple și acum, deoarece elevi care învață la școlile din centrul orașului au fost relocați tocmai la periferie, ori în zone destul de îndepărtate, chiar dacă șefii din educația botoșăneană susțin s-au străduit să găsească cele mai bune soluții pentru fiecare unitate de învățământ în parte.
Școlile din municipiul Botoșani unde se desfășoară lucrări de reabilitare sunt:
Colegiul Național Mihai Eminescu
Liceul de Artă Ștefan Luchian + Atelier
Liceul Pedagogic Nicolae Iorga
Școala Gimnazială nr. 7
Școala Gimnazială nr. 10
Școala Gimnazială nr. 11
Școala Gimnazială nr. 12
Școala Gimnazială nr. 13
Școala Gimnazială nr. 2
Școala Gimnazială Elena Rareș + Sala de sport
Grădinița nr. 15
Grădinița nr. 19
Seminarul Teologic Sf. Gheorghe
Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” din Botoșani
Ce spun șefii din educația botoșăneană. Învățământul online exclus
Prezent în studioul Știri Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a declarat în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri care se va difuza joi, la ora 18:00, că varianta învățământului online este total exclusă.
Și asta pentru că rezultatele la examenele naționale au fost foarte mici în comparație cu anii când elevii învățau în format fizic.
„S-a discutat foarte mult în ultima perioadă despre varianta învățământului online și din start am spus că vom face tot posibilul, tot ce ține de noi, pentru a evita acest mod de a participa la cursuri în format online, pentru că avem experiența de acum câțiva ani, din pandemie, când am fost nevoiți să adoptăm acest mod de predare și învățare, care s-a dovedit unul care nu a dat rezultatele unui învățământ în format fizic”, a declarat profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri.
Educație în trei schimburi
Elevii din unele unități de învățământ vor învăța și în trei schimburi. Această situație este întâlnită la Școala „Elena Rareș”, adică Școala nr. 8, dar și la Școala Gimnazială nr. 10. În celelalte școli se va învăța doar în două schimburi, dar chiar și așa, disconfortul este ridicat.
„O certitudine este la Școala Elena Rareș, Școala nr. 8, unde s-a stabilit și orarul, vom avea un învățământ în trei schimburi. În celelalte școli se va învăța în doar două schimburi”, a declarat profesor Bogdan Suruciuc.
Ore cu constructorii în școală
Pe de altă parte, există unități de învățământ în care la un etaj constructorii își desfășoară activitatea, iar la un alt etaj elevii vor învăța.
„Am urmărit să avem condiții de predare învățare în siguranță, pentru că avem unități de învățământ care își vor desfășura activitatea în șantier. Bineînțeles, cu acces separat al elevilor față de constructori, cu delimitarea spațiilor foarte clar, a locurilor unde se execută lucrări de reabilitare și spațiile destinate cursurilor. Avem astfel de unități, dar sperăm că va fi totul bine”, a mai spus inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani.
Probleme cu finanțările
Șefii din educația botoșăneană spun că au fost în control la fiecare școală din Botoșani, pentru a vedea exact cum stă treaba și în ce stadiu sunt lucrările.
„Sunt unități de învățământ care sunt foarte înaintate față de altele, aici am putut face și noi o diferență. Marea majoritate a școlilor au început în același timp lucrările și se apropie de final. În altele sunt mai întârziate. Din cunoștințele mele este datorată strict din cauza finanțărilor care vin mai greu”, a mai spus Bogdan Suruciuc.
Contractele pentru execuția lucrărilor de reabilitare sunt făcute pe o perioadă de un an de zile. Unele lucrări au început în primăvară, iar altele mai târziu.
„Nu va fi un an de sacrifiu doar pentru cei care sunt în reabilitare, ci și pentru toți elevii, părinții și profesorii din municipiul Botoșani, pentru că pentru aceste lucrări practic termenul lor de execuție este anul viitor în vară, toamnă, iar noi toată această relocare am făcut-o cu gândul la tot anul școlar. Dacă se va întâmpla ca unele unități să termine mai repede reabilitarea și să se mute bucuria va fi mai mare, dar gândul nostru este acest an școlar. Încercăm împreună cu toți colegii din sistem să suplinim disconfortul creat cu empatia pentru sistemul de educație, pentru părinți și pentru copii”, a conchis prof. Bogdan Suruciuc.
Soluțiile IȘJ Botoșani pentru relocarea elevilor
Am solicitat de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani o situație cu elevii din fiecare școală și unde au fost relocați.
Cum am scris și anterior, sunt școli unde elevii vor învăța în trei schimburi, iar în alte unități de învățământ copiii vor participa la actul educațional în aceeași clădire cu constructorii.
De exemplu, o parte dintre elevii de la Școala Gimnazială nr. 10 vor învăța în schimbul 1 în corpul B al unității, dar și în schimbul 2 și 3. Alte clase de aici au fost mutate la Colegiul Național „A. T. Laurian”.
De la Școala Gimnazială nr. 11 unii copii învață în corpul B și alții la Școala „Ștefan cel Mare”. Aici actul educațional se va desfășura doar în două schimburi.
Copiii de la Școala Gimnazială nr. 12 au fost mutați la Școala Gimnazială nr. 17, la Școala „Sfânta Maria”, la Liceul „Alexandru cel Bun” și în internatul de la Colegiul Național „A. T. Laurian”.
Elevii de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” au fost relocați la Liceul „Petru Rareș”, la Liceul cu Program Sportiv, la Școala „Grigore Antipa”, la Liceul „Grigore Antipa” și trei clase au fost mutate la Casa Corpului Didactic.
Lista completă cu elevii din fiecare școală unde au fost relocați poate fi consultată în imaginile de mai jos.
Pentru a primi un punct de vedere despre stadiul lucrărilor în școlile din municipiul Botoșani, reporterii Știri.Botoșani.Ro au contactat reprezentanții Primăriei Municipiului Botoșani, dar care nu au putut oferi o declarație.
Reprezentanții Primăriei au precizat că în momentul de față încă se lucrează la o astfel de situație, care necesită timp.
Trebuie să precizăm că mai sunt doar patru zile până când elevii din municipiul Botoșani se vor întoarce în băncile școlii.