Noul an școlar vine și cu modificări în ceea ce privește legislația din învățământ. Vom avea sala de detenție în școli, o notă acordată elevului pentru comportament, utilizarea telefonului în timpul orelor de curs a fost restricționată, iar copiii care nu vin îmbrăcați corespunzător la școală pot fi dați afară din sălile de curs.
Cât despre sala de detenție, profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean din Botoșani, a declarat că rămâne la latitudinea fiecărei școli cum își organizează și amenajează această sală de detenție.
„Avem în acest an școlar câteva noutăți legislative. S-a vorbit mult despre acea sală de detenție, care în primă fază sună foarte dur, dar sunt convins că v-ați gândit cum să abordați această problemă la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean din Botoșani.
Această sală de detenție îi vizează pe acei elevi care își deranjează colegii, dar și pe profesorii care încearcă să își țină ora.
„Ne interesează ca acei elevi care, sporadic, întrerup orele de curs și deranjează atât colegii, cât și profesorii, să aibă parte de un tratament educativ într-un spațiu adecvat, nu într-un spațiu de detenție”, a completat profesor Bogdan Suruciuc.
Acest tip de „pedeapsă” este adoptată de multe școli din străinătate. În timpul detenției, copilul va trebui să desfășoare tot activități educative, cum ar fi să își facă temele sau orice altceva profesorul supraveghetor îi va da de lucru.
„În timpul acelei ore el trebuie supravegheat de un coleg de-al nostru pentru a-și desfășura normal activități de școală. Vă rog să identificați soluțiile ideale pentru fiecare școală și să aplicați legislația în vigoare”, a adăugat Bogdan Suruciuc.
„Părinții nu ajung la școală decât pentru a ridica banii de bursă”
Pe de altă parte, șeful educației botoșănene a expus și lipsa comunicării între profesori și părinți. Bogdan Suruciuc a precizat că sunt părinți care ajung la școală doar pentru a ridica bursa copiilor, iar în acel moment cadrele didactice ar trebui să profite și să le prezinte situația școlară a elevilor.
„Nu ezitați să aduceți la cunoștința părinților și să îi implicați în procesul educativ pentru a nu avea surprize la sfârșitul anului școlar când elevii obțin diferite rezultate la examenele naționale despre care am vorbit. Sunt situații în care părinții nu ajung la școală decât pentru a ridica banii de bursă. Vă rog să vă folosiți de prezența lor în acele momente pentru a le aduce la cunoștință situația școlară pe care o are copilul”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.
Bogdan Suruciuc le-a transmis colegilor profesori că misiunea pe care o au este una deosebit de importantă. Educația se face la școală, dar se face și acasă, deși în unele familii valorile împărtășite nu sunt morale.
„Să nu ne ascundem după deget și să spunem lucrurilor pe nume. Sunt părinți care spun că și-au trimis copilul la școală să fie educat. La școală stă 5 – 6 ore, dar după se întoarce în familia sa care, în anumite situații, are anumite valori. Misiunea voastră este cu atât mai importantă. Elevii pe care îi avem astăzi la clasă sunt părinții de mâine”, a conchis inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani.
Mai multe despre celelalte reguli pe care elevii le vor avea în noul an școlar puteți afla în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri, care va fi difuzată joi, de la ora 18:00.