Agitație în școlile din Botoșani în contextul renovării energetice, părinții fac sacrificii imense. ”Am fost luați prin surprindere!” (Fotogalerie)

Mai multe școli din Botoșani urmează să fie reabilitate energetic după zeci de ani în care n-au mai fost făcute investiții în acest sens. Astfel de lucrări în mijlocul anului școlar înseamnă ca activitatea educațională să se desfășoare fie în alte școli, fie personalul didactic să găsească soluții pentru continuarea cursurilor fără sincope. Unii copii au fost trimiși să „străbată” orașul, iar alții „se bucură” de mici schimbări.

Agitație în școlile din Botoșani în contextul renovării energetice, părinții fac sacrificii imense. ”Am fost luați prin surprindere!” (Fotogalerie)

   Foto: Știri Botoșani/Florin Timofte

Treisprezece școli din municipiul Botoșani, o anexă și o sală de sport vor fi reabilitate energetic prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unele dintre unitățile de învățământ pentru care s-a obținut finanțare nu au mai suferit renovări de mai bine de 50 de ani.

Primul ordin de începere a lucrărilor a fost pentru Școala Gimnazială nr. 12. O parte dintre copiii care învățau acolo au fost trimiși ba la Școala 16 „Sfânta Maria”, ba la Școala Gimnazială nr. 17, și clasele care sunt în sistem step by step, din învățământ primar, au fost duse la Liceul „Alexandru cel Bun” din Botoșani.

Unități de învățământ care vor fi supuse procesului de renovare energetică:

Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” + Atelier

Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”

Școala Gimnazială nr. 7

Școala Gimnazială nr. 10

Școala Gimnazială nr. 11

Școala Gimnazială nr. 12

Școala Gimnazială nr. 13

Școala Gimnazială nr. 2

Școala Gimnazială ”Elena Rareș” + Sala de sport

Grădinița nr. 15

Grădinița nr. 19

Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe”

Liceu asaltat de prichindei, haos în trafic

Deși edilul-șef al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, spune că lucrările au început doar la Școala Gimnazială nr. 12, lucrurile în teren stau cu totul diferit. A fost deschis șantier și la Școala Gimnazială nr. 7, acolo unde muncitorii firmei care a câștigat licitația și-au pregătit materialele pentru muncă încă de sâmbăta trecută.

Faptul că lucrările au început se poate observa și în imagini. Acoperișul corpului A al clădirii a fost scos pentru a fi reparat. Acest lucru îl afirmă și Mihaela Costîn, directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 din Botoșani.

Începând de luni au demarat lucrările de construcții privind Renovarea energetică a clădirilor publice - Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Mihaela Costîn, directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 din Botoșani.


Astfel, copiii din învățământul primar Step by step de la Școala Gimnazială nr. 7 își vor desfășura cursurile în următoarele luni la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani. Ceilalți vor merge la ore în trei schimburi în corpul B al școlii, care nu este încă afectat de lucrări.

Luni dimineață (n.r. 11 martie 2024), coada de mașini începea de la intersecția străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul „Mihai Eminescu” până la intersecția cu strada pe care se află Liceul „Dimitrie Negreanu”. O stradă îngustă, cu mașini parcate pe o parte și pe alta, ulterior blocată de mașinile care veneau din ambele sensuri.

Mare parte dintre părinți și-au lăsat mașinile pe unde au apucat, ca apoi să iasă fugind din școală pentru a nu-i bloca prea mult pe ceilalți șoferi.


Părinți nemulțumiți de deciziile luate de cei aflați la „conducere”!

Mare parte dintre părinții copiilor afectați de aceste lucrări și-au exprimat nemulțumirea cu privire la decizia de a începe lucrările de reabilitare în mijlocul anului școlar.

Noi stăm la Agafton. Nu înțeleg de ce, pentru că aceste schimbări se puteau face în vacanță, nu acum în timpul anului școlar, dar dacă așa a hotărât conducerea...”, a spus pentru Știri.Botoșani.Ro mama unui copil de la Școala nr. 7.

Cu privire la acest aspect, municipalitatea botoșăneană spune că în două luni jumătate, cât ține vacanța de vară, nu ar fi reușit să finalizeze lucrările. Părinții, dar și cadrele didactice, speră ca lucrările să fie totuși finalizate până la debutul anului școlar viitor, însă termenul de finalizare este de 12 luni.

Ceea ce înseamnă că muncitorii au timp până în luna martie a anului 2025 să termine ceea ce au început în martie 2024.

Nu puteam să dăm toate ordinele odată cu începerea vacanței de vară, care durează 2 luni și jumătate, iar perioada de execuție a lucrărilor este de 12 luni, astfel că nu ar fi ajutat foarte mult. Conform legislației, ordinele de începere se dau în maxim 5 zile de la semnarea contractelor. Prin urmare, suntem constrânși de respectarea unor termene clar stabilite în legislația în vigoare. Trebuie să depunem un efort comun pentru relocarea copiilor și pentru înțelegere din partea părinților, a cadrelor didactice, pentru că în final vom avea școli moderne”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

„O să își mai ia soțul încă un job și o să aibă al treilea...”

Mama copilului de la Școala nr. 7, care de luni merge în celălalt capăt al orașului, la Liceul „Dimitrie Negreanu”, spune că trebuie să scoată zilnic în jur de 80 de lei din buzunar pentru a-și aduce copilul la școală cu mijlocul de transport alternativ, pentru că altă variantă nu au.

Pentru a se putea descurca cu banii, tatăl copilului trebuie să își ia un al treilea job.

Îi aducem cu mijloacele de transport alternative, pentru că nu am altă variantă. Pe zi, cred că ajung să scot din buzunar vreo 70 – 80 de lei, e suficient. Asta este, nu avem ce face și facem sacrificii pentru educație. O să își mai ia soțul încă un job și o să aibă al treilea. Asta este”, a adăugat mama copilului.

„Am fost luați prin surprindere...”

Greu le este și celor de la Liceul „Dimitrie Negreanu”, care s-au văzut nevoiți să facă tot posibilul să găsească soluții să îi primească și pe copiii de la Step by Step în cele mai bune condiții.

„Am fost luați prin surprindere, pentru că eram învățați cu un program. Ne-am organizat activitatea cum ne-am priceput mai bine încât în acest moment ne-am regândit activitatea și încercăm să ne ținem orele cu cele 15 colective în schimbul de dimineață (...) Utilizăm o sală pe care noi o foloseam pentru evenimente, festivități, mai aveam o sală pentru depozitarea materialelor primite și le-am distribuit într-o magazie, am văruit, am dotat sala cu mobilier, tablă în așa fel încât să putem asigura activitatea și celor șase clase de step by step”, ne-a declarat Camelia Axinte, director Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani.

Directoarea liceului spune că au avut la dispoziție două săptămâni să se pregătească, ceea ce înseamnă că au fost nevoiți să elibereze unele spații pentru ca învățătorii să își aducă lucrurile specifice învățământului primar și necesare copiilor.

„Au venit doamnele învățătoare, le-au pregătit sălile, au adaptat mobilierul. Noi am eliberat tot ce se putea elibera din materialele noastre, am igienizat spațiile”, a adăugat Camelia Axinte.

Elevi instruiți cum să se comporte cu cei mici: ”Am decalat pauzele ca să nu se întâlnească!”

La Liceul „Dimitrie Negreanu” elevii au purtat discuții și au fost instruiți de către diriginți cum să se comporte în preajma unor copii de clasele I - IV.

„Ne-am instruit elevii printr-un material gândit de consilierul școlar. Elevii noștri au fost instruiți de profesorii diriginți în special în ideea de a evita unele situații. Poate pentru elevii de liceu unele lucruri li se par amuzante, dar elevii de liceu nu sunt învățați. Vor folosi toaletele împreună și am decalat pauzele ca să nu se întâlnească. Chiar am insistat la comportamentul elevilor de liceu pentru că ei sunt adolescenți, trec prin momente dificile, au păreri despre sine încă în fundamentare”, a mai spus Camelia Axinte, directorul Liceului „Dimitrie Negreanu”.

De altfel, pentru ca cei mici să nu îi întâlnească pe cei mari s-a luat în calcul și varianta desfășurării cursurilor după-amiaza, însă peste 80% dintre elevi sunt navetiși.

Am avut două consilii profesorale și pentru părinții noștri am renunțat temporar la varianta schimbului doi, pentru că la nivelul unității noastre un procent de 85% sunt elevi navetiști. Ei depind de niște operatori de transport, de niște ore, li se eliberează abonamente în funcție de transportator în funcție de anumite ore. Deci suntem la începutul lunii martie, copiii au abonament pentru un anumit traseu, vin dimineața la 6, 7 și pleacă la 14. Acești elevi nu sunt într-o clasă, ci în toate”, a completat Camelia Axinte.

Prinsă în grila de finanțare este și Grădinița nr. 19, însă șeful educației botoșănene, prof. Bogdan Suruciuc, spune că acolo sunt probleme, deoarece încă nu au găsit spațiu unde să îi trimită pe copiii de la acea grădiniță când vor începe lucrările.

„La Grădinița nr. 19 o să vedem, ei ar trebui să intre prin luna aprilie – mai în reabilitare. Trebuie să găsim soluții până atunci. Momentan ei își desfășoară normal activitatea și vedem pe parcurs”, a adăugat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

„Municipalitatea are dialog permanent cu...”

Primarul municipiului Botoșani spune că le-a oferit școlilor posibilitatea să depoziteze lucrurile din sălile de clasă și din birouri în spațiile pe care Primăria le administrează. Printre spațiile amintite de edilul-șef se numără și clădirea Școlii nr. 3, despre care spunea într-o ședință de Consiliu Local că se gândește în viitor să fie folosită în acest sens și că momentan nu poate fi utilizat spațiul.

Municipalitatea are un dialog permanent cu conducerea unităților de învățământ și cu părinții elevilor înscriși în vederea identificării unor soluții, atunci când se impun. Au fost oferite spații de depozitare a materialelor didactice, echipamente, mobilier, etc., în clădirile pe care Primăria Municipiului Botoșani le gestionează, cum ar fi Incubatorul de afaceri sau clădirea Școlii nr. 3”, a spus primarul Cosmin Andrei.

În câteva luni de zile urmează Examenul Național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a, dar și Examenul de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a.

Dat fiind faptul că mai bine de jumătate din școlile din Botoșani sunt în proces de renovare, șefii educației botoșănene trebuie să găsească soluții să organizeze centrele de examinare.

La examenul de Bacalaureat aveam centre și în funcție de școlile care vor intra în reabilitare și spațiile care sunt afectate noi vom face centre la alte unități de învățământ”, a completat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ.

Performanță la Botoșani... mai ceva ca în orașele dezvoltate din țară!

Edilul-șef al municipiului Botoșani a reușit să obțină finanțare pentru un număr mare de școli, în condițiile în care sunt orașe mult mai mari din România care nu au reușit această performanță. Primarul Cosmin Andrei pune acest succes pe seama celorlalți angajați din Primărie.

„Municipiul Botoșani a reușit o performanță pentru că, la deschidere, apelul a fost competitiv, iar municipalitatea s-a pregătit cu proiecte foarte bine întocmite și s-a mobilizat exemplar. Se cuvine să adresez felicitări colegilor mei pentru această reușită! Jumătate din unitățile de învățământ din municipiul Botoșani vor fi renovate iar la o parte din acestea, cum ar fi Școala Gimnazială nr. 12, nu au fost efectuate reparații de zeci de ani de la înființare!”, a adăugat primarul Cosmin Andrei.

Toate proiectele de renovare energetică a unităților de învățământ totalizează 140 milioane de lei, fonduri alocate prin PNRR.

Procesul de reabilitare a clădirilor unităților de învățământ constă în reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădiriI și a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum; instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior; modernizarea instalațiilor de iluminat; implementarea sistemelor de management energetic integrat și a sistemelor inteligente de umbrire pentru sezonul cald și modernizarea sistemelor tehnice.













 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
893

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
8925

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1297

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...