Mai întâi, duminică la amiază, Emanuel Barica s-a întâlnit cu botoșănenii într-un centru comercial din centrul orașului. A vorbit despre viața lui, a împărtășit din experiența avută în ultimii 15 ani, ani în care a desenat continuu, însumând mai bine de 70.000 de ore de muncă.
Seara, își surprindea publicul pe Pietonalul Unirii. Și aici a desenat și a interacționat cu oamenii.
Însă nu a uitat nici locurile din Botoșani care l-au format cu adevărat: Școala și Librăria.
Chiar dacă a absolvit doar 8 clase, artistul de astăzi recunoaște că le datorează enorm foștilor săi profesori. De aceea, Emanuel s-a întâlnit luni cu elevii de astăzi, cărora le-a vorbit despre muncă, pasiune și vis împlinit.
”Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 13 Botoșani au învățat astăzi lecția despre visul împlinit prin muncă, pasiune, încredere și credință! Mulțumim, Emanuel Barica, și celor care au făcut posibilă această întâlnire”, a transmis prof. Adriana Cojocariu.
Emanuel Barica a mărturisit că pasiunea pentru desen s-a născut din nevoia de a se ”apăra” de greutățile vieții. De la vârsta de 7 ani s-a ”refugiat” în lumea desenelor animate și în acest fel a prins a desena, activitate pe care a continuat-o apoi cât timp a fost elev al Școlii nr. 3 din Botoșani.
”Am avut nevoie de un sanctuar, un loc unde să mă simt bine. Și acest sanctuar au fost desenele animate, desenele japoneze de la programele tv. Crescând cu aceste animații, am învățat să îmi dezvolt anumite abilități, am învățat ce înseamnă etica, morala, am învățat să fac, cât de cât, diferența dintre bine și rău. Uitându-mă la aceste desene, de pe 7 până pe la 13-14 ani am vrut să învăț să desenez. Îmi era foarte, foarte greu, dar iubind atât de mult desenele și având și pasiune, nu m-am dat bătut. Am desenat, am desenat… Am mers la Școala 3, acolo cel mai mult am desenat… Desenam continuu, uneori câte 7-8 ore zilnic”.
Librăria, un alt ”sanctuar” pentru Emanuel
De fiecare dată când ajunge acasă, Emanuel deschide ușa librăriei. Cu aceeași emoție și cu respectul pentru cultură pe care îl mărturisește de câte ori are prilejul. Acest lucru s-a întâmplat și în aceste zile.
”Îl cunosc de când era adolescent, în calitate de client al librăriei. Respect, Emanuel Barica! Mulțumesc că ți-ai amintit de librăria noastră și ai revenit la noi, gânduri bune! Să-l susținem și să îl votăm la Românii au talent”, a scris Claudia Iahor.
Despre Emanuel, botoșăneanul care va concura în luna mai în semifinala ”Românii au talent”, Claudia Iahor spune că este ”un artist, un luptător, un copil cu dragoste de frumos, cu dorința de a-și depăși condiția, de a-și urma visul și de a reuși! Un copil cu har! Dumnezeu, nu l-a înzestrat doar cu talent, Dumnezeu i-a picurat în inimă multă iubire restul, a fost lupta lui”.
Tot Claudia Iahor își amintește de o altă vizită pe care Emanuel a făcut-o în librăria din Botoșani.
”Anul trecut a revenit la noi în librărie. A întrat timid, dar cu același zâmbet, cu aceeași candoare și aceeași sclipire în ochi ca în adolescență. M-a întrebat: "Vă mai amintiți de mine?!” Daaa, Emanuel, mi-am amintit de tine! Îți doresc să devii ceea ce ți-ai dorit..., de fapt, ai devenit!”, a mărturisit Claudia.
Emanuel Barica este cu adevărat un fenomen. Și nu pentru că și-a depășit condiția, ci pentru că știe să își exploateze propriile abilități în folosul semenilor.
”Viața mea a fost ca un fel de examen. Viața mea a fost propriul meu experiment, prin care am vrut să îmi dovedesc mie, dar și lumii, că se poate și altfel”, spune Emanuel Barica.