Evaluatorii lucrărilor de la simularea Bacalaureatului se plâng pe grupurile profesorilor că au fost obligați să corecteze mai multe lucrări decât li s-a spus inițial și fără să le fie plătită munca, ajungând să stea în fața calculatorului și opt-zece ore pe zi, în timpul lor liber. În mod neașteptat, printre cei care le spun să nu se mai „vaite” se numără chiar colegi de cancelarie.
Grupurile profesorilor sunt pline de postări ale cadrelor didactice care evaluează lucrări pe platforma digitală și care reclamă volumul enorm de muncă din această perioadă. Sunt primele simulări în care evaluarea se realizează digital, fiecare lucrare fiind corectată de către doi profesori, fără să știe unul de celălalt. Profesorii evaluatori s-au putut conecta la platformă și de acasă, doar că procesul de evaluare a ajuns să le „mănânce” și din timpul liber. În plus, totul se face fără să fie plătiți suplimentar.
Dacă pentru lucrările de la Evaluarea Națională au avut la dispoziție aproximativ două săptămâni, pentru cele de la Bacalaureat timpul este la jumătate, a explicat un profesor, pentru „Adevărul”. Profesorul evaluator nu este scutit în această perioadă nici de predarea la clasă, nici de implicarea în organizarea probelor simulării, și nici de întocmirea situației privind modul cum elevii lor s-au descurcat la simularea Evaluării Naționale.
Peste toate, în această perioadă elevii capabili de performanță susțin probele olimpiadelor școlare, iar o parte dintre evaluatori participă și la aceste activități, toate acestea ducându-i la epuizare.
La numărul mare de lucrări de evaluat s-a ajuns pentru că reprezentanții inspectoratelor școlare județene nu au reușit să găsească suficienți evaluatori. Din acest motiv, de la 40 de lucrări, câte reveneau unui singur profesor, s-a ajuns și la peste 60, iar unii au corectat chiar un număr dublu. Au aflat „din mers”, pe platformă, că li s-a alocat un nou lot de lucrări, pe măsură ce alți profesori evaluatori s-au retras.
Continuarea pe: adevarul.ro