În cursul acestei săptămâni au venit în județul Botoșani reprezentanți din cadrul Uniunii Europene și vicepreședintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru a vedea măsurile care au fost luate la nivelul județului pentru prevenirea apariției unui astfel de focar care ar fi dezastruos pentru economie.
Specialiștii au vrut să vadă și în teren măsurile preventive dispuse.
"Au vrut să verifice modul de realizare a supravegherii, măsurile luate, modul de informare, ce se întâmplă la nivelul vămilor. Cel mai apropiat focar de județul Botoșani este la o distanță de 20 de kilometri, s-a notificat marți, în Republica Moldova. Se asigură permanență la nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, permanență la punctele de trecere de frontieră în sensul de a nu intra produse de origine animală, controale în circuația animalelor, la nivelul gospodăriilor, medicii veterinari au sarcina de a ține contact permanent cu populația, la orice mortalitate se recoltează probe, se trimit la laborator. La nivelul primăriilor trebuie să stabilească locuri unde pot fi îngropate eventualele animale moarte. Împreună cu AJVPS, cu cei ce administrează zona de fonduri silvice suntem în alertă și încercăm pe toate căile, toată lumea să știe, nu e de ascuns, în momentul în care apare o suspiciune, o mortalitate efectiv să putem intervenit cât mai repede", a declarat Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.
Boală ce nu se poate tratata şi nici vaccina, pesta porcina africană are ca principală măsură de diminuare a focarului - eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave. Tocmai de aceea, măsurile de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte. Boala se transmite doar de la animal la animal.