Benzinăria din Beiuș, de unde a pornit întreaga isterie privind prețurile la carburanți, după ce a vândut benzina și motorina la prețul de 11 lei litrul, a fost amendată cu 35.000 de lei, a anunțat, joi, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În total, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de stații de carburant din țară și a aplicat amenzi în valoare totală de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor care are pe teritoriul României 215 stații de carburant, scrie Digi24.
Odată cu amenda, a fost semnat și propus ordinul președintelui ANPC de încetare a practicilor concurențiale incorecte pentru acest furnizor.
„Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.), prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat, a fost amendată cu 35.000 lei, de asemenea fiind propusă și semnată și în acest caz decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte. Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de ANPC, pe lângă sancțiunea aplicată, implică și revenirea la prețul anterior”, a spus Cărbunaru.
În urma controalelor s-a stabilit că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la prețuri mai mari.
„Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici din Cluj și din Galați. Așa cum vă spuneam, ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând, inspectorii ANPC, că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatori economici în ultimele două zile”, a mai spus Cărbunaru.
Și ANAF, și Consiliul Concurenței au început verificările.
„Ministrul de Finanțe a dispus Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibililor din România, în conformitate cu atribuții legale ce îi revin și sunt peste 100 de echipe constituite în acest sens pentru a verifica stațiile de vânzare, dar și distribuitorii angro, antrepozitele fiscale și companiile implicate”, potrivit sursei citate.