Culturi agricole recuperate după grindină! Semnal de alarmă de la specialişti: "Dacă am avut grindină în mai, ce va fi în august?"

Furtunile însoţite de grindină din weekendul trecut au măturat câteva comune din judeţ, lăsând în urmă prăpăd. Cel puţin la prima vedere, pentru că ulterior, specialiştii au constatat că distrugerile nu erau chiar aşa de mari. Acum aceştia vin cu recomandări pentru agricultori.

Culturi agricole recuperate după grindină! Semnal de alarmă de la specialişti: "Dacă am avut grindină în mai, ce va fi în august?"

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a discutat despre pagubele făcute în judeţ de furtunile din weekendul trecut. Col. Cristian Amarandei, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani, a spus că atunci când situaţia a fost reevaluată s-a constatat că distrugerile erau nesemnificative.

"Au fost mici probleme specifice în comuna Ripiceni unde sâmbătă, în intervalul 12:40- 13:10, cantitatea de precipitaţii a atins 45 de litri pe metrul pătrat, motiv pentru care au fost câteva curţi inundate, doar curţi, nu au fost probleme pentru locuinţe. Serviciul Voluntar împreună cu membrii Consiliului Local şi cu primarul au desfăşurat activităţile specifice şi nu a fost nevoie de intervenţia unor forţe specializate. De asemenea, nu s-a impus o evaluare, neînregistrându-se pagube în acest sens", a spus col. Amarandei.

O opinie similară a exprimat şi Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

"Sâmbăta trecută, la Horia, comuna Mitoc, au fost averse însoţite de grindină pe un areal extins, la prima vedere. M-am deplasat în zonă cu specialiştii Direcţiei Agricole şi cu membrii Comisiei Locale pentru Situţii de Urgenţă. La reevaluare s-a ajuns la concluzia că pagubele sunt sub limita de 30%, ceea ce înseamnă că nu a fost nevoie de sprijinul Comisiei Judeţene", a explica Delibaş.

Oficialul însă le-a cerut atât autorităţilor locale, cât şi producătorilor agricoli să respecte normativele în situaţia fenomenelor meteo periculoase.

"Vom avea o vară cu evenimente care ne vor afecta- dacă a început cu grindină în luna mai, gândiţi-vă ce va fi în august, lună specifică cu astfel de evenimente. Recomand conducerilor locale să activeze în 24 de ore planul legal pentru astfel de situaţii şi dacă sunt culturi afectate, rugămintea noastră este de a informa producătorii agricoli, de a depune înştiinţări în 48 de ore de la producerea fenomenului pentru a veni în sprijinul comisiilor locale, în sprijinul comisiei judeţene pentru a putea localiza şi evalua pagubele în teren. De exemplu, situaţia de la Mitoc -318 hectare afectate. Când ne-am dus la Mitoc nu era nicio înştiinţare depusă. Procedura arată că se depun înştiinţări la autoritatea locală pentru a solicita comisiei de a merge în teren pentru evaluare. În primă fază se face un raport de evaluare apoi în a doua fază se analizează bucată cu bucată suprafeţele şi culturile afectate", a declarat Cristian Delibaş.

Mai mult, potrivit directorului Direcţiei Agricole, grindina, ploile abundente şi seceta sunt factori de risc ce pot fi asiguraţi.

"Recomandarea noastră este să se îndrepte spre firme de asigurări pentru a încheia poliţe de asigurare şi pentru aceste fenomene pentru că pot fi despăgubite şi prin aceste firme. Mai mult, Guvernul şi Ministerul Agriculturii iau în calcul şi se lucrează la un Fond Mutual care să vină în sprijinul producătorilor agricoli pentru aceste fenomene. Dar există legislaţie în vigoare- de exemplu, prin Codul Fiscal, putem reduce norma de venit, dacă culturile sunt afectate într-un procent mai mare de 30% în zonele respective", a adăugat Cristian Delibaş.

Ultimele măsurători ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că seceta pedologică moderată ce se instalase în jumătatea nordică a judeţului s-a restrâns, datorită precipitaţiilor abundente din zilele anterioare.


 

 

Spune-ne opinia ta