Patru ani le-au trebuit inspectorilor de la Corpul de Control al Guvernului să verifice hârtiile de la Secretariatul General al Revoluţionarilor, pentru a stabili câţi bani s-au plătit de la bugetul de stat celor aproximativ 21.000 de per soane care deţin carnet de revoluţionar. E vorba de toate certificatele emise, din 1992 şi până în prezent.
În urma controlului, s-au descoperit sume impresionante şi ilegalităţi uriaşe. Primele nereguli au fost deja raportate procurorilor, care au început o anchetă în acest sens: 3.500 de persoane ar beneficia ilegal de indeminzaţii şi de alte facilităţi de la stat. Potrivit raportului de control, rezultat în urma verificărilor începute în 2012 şi terminate în 2016, din vistieria statului s-au alocat aproximativ 750 de milioane de euro, drepturi bănești pentru revoluționari.
Concret, acţiunea de control a fost iniţiată pe data de 19 aprilie 2012, când şeful Corpului de Control al Guvernului a emis un ordin privind înfiinţarea unei comisii. Controlul a continuat, prin alte două ordine emise pe data de 9 mai 2016 şi 19 iunie 2016. Acțiunea a fost finalizată la începutul lunii noiembrie.
Plăţiile, făcute prin casele de pensii
Documentul guvernamental este primul care arată impactul financiar generat de Legea recunostinţei faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Legea poartă numărul 341/2004 .
Sumele sunt colosale: 720 de milioane de euro- indemnizaţii şi pensii, 20 de miloane de euro, călătorii cu trenul şi 10 milioane de euro- alte beneficii. Cei 720 de milioane de euro au reprezentat plăţi făcute de Casele de Pensii sub formă de indemnizaţii reparatorii pentru urmașii eroilor- martiri şi revoluţionari.
Dacă în cazul banilor- încă nu se ştie exact cine a luat bani îndreptăţit şi cine nu, în ceea ce priveşte alocarea cartelelor de metrou, cu ajutorul cărora pot circula gratuit revoluţionarii, s-au descoperit alte nereguli. În doi ani nu se ştie ce s-a întâmplat cu 13.114 cartele de metrou, potrivit notei de control.
Se analizează modificarea legii
Executivul a emis o adresă către Secretariatul de Stat, prin care cere analizarea legislaţiei actuale şi modificarea ei. „Se are în vedere remedierea deficienţelor şi revizuirea legislaţiei cu privire la drepturile şi facilităţiile luptătorilor împotriva regimului comunist, inclusiv în sensul actualizării şi/sau modificării prevederii legislative, în scopul diminuării numărului de beneficiari şi a cheltuielilor cu impact economic asupra bugetului general consolidat”, se precizează în adresa citată.
Baza electronică de date, cu ajutorul căreia s-au emis certificatele, nu funcționează
Nereguli s-au descoperit şi în ceea ce priveşte evidenţa beneficiarilor ţinută de către Secretariatul General al Revoluţionarilor. În timp ce dosarele sunt păstrate impropriu, fiind greu de căutat în ele, iar o parte sunt deteriorate, arhiva electronică este nefuncţională. "Din datele transmise de Secretariat, deşi la nivelul instituţiei a fost realizată o bază de date informatizată, cu ajutorul programului software achiziţionat în acest scop, aceasta nu este utilizată, cauza fiind imposibilitatea de actualizare a programului, şi, astfel, baza de date nu mai este funcţională", se precizează în documentul guvernamental citat.
Cert este că, la 26 de ani de la Revoluţie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, ajungându-se la aproximativ 21.000 de revoluționari. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost "şeful revoluţionarilor" - 32.000 de certificate erau valabile. Cert este că nimeni nu ştie să spună un număr exact al revoluţionarilor. Citeste mai departe pe evz.ro...