Terapia prin artă, puntea care ne poartă către sufletul aproapelui! FOTO

Oamenii sunt diferiţi, reacţionează neaşteptat, se exprimă diferit în societate, iar noi ne-am obişnuit să aplicăm etichete, să ierarhizăm, să punem limite înţelegerii şi, în final, să marginalizăm ceea ce nu corespunde unui anumit standard. Însă acolo, în câmpul "marginalilor", găsim emoţia sinceră, nepervertită, manifestată într-un surprinzător fel care ne impresionează, ne fascinează sau ne bulversează.

Ei sunt creatorii care lucrează cu sufletul. Ei sunt pictorii fără şcoală, dar cu înalta practică a spiritului, dispuşi să înveţe nu pentru a atinge perfecţiunea, ci pentru a da sens clipei de faţă. Aunci când acest lucru se face sub îndrumarea unui artist, întâmplarea se numeşte terapie prin artă. Este ceea ce face de ani mulţi Aida Şuşter la Ergoterapie, în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Mavromati.

Aida Şuşter activează şi ca preşedinte al Asociaţiei "Sfinţii Doctori fără de arginţi", sub egida căreia s-a desfăşurat marţi, 1 martie, expoziţia de pictură pe sticlă în incinta Uvertura Mall. Un eveniment care, chiar dacă lipsit de amploarea expoziţiilor de acest gen, s-a bucurat de atenţia unor specialişti  în domeniu (psihologi, medici), aceştia apreciind nu doar efortul creatorilor, ci şi tehnica folosită şi, mai ales, efectul terapeutic obţinut în cazul unor pacienţi.

După cum a punctat psihologul Liliana Dascălu, terapia prin artă este foarte importantă pentru persoanele care o practică, şi nu se adresează doar pacienţilor cu probleme psihice, metoda fiind folosită cu succes în viaţa de zi cu zi, de oricare dintre noi.


 
"Artterapia este o metodă complementară uzitată în tehnicile terapeutice, în cabinete particulare sau în  spitale, dar este necesară şi pentru noi, ceilalţi, în dezvoltarea abilităţilor intrapersonale şi interpersonale, în reducerea stresului, în exteriorizarea emoţiilor, pentru că prin varietatea de culori folosită aici noi vedem emoţii, sentimente pe care le ţinem cenzurate în interior, dar pe care le putem exterioriza pictând", a specificat psihologul Liliana Dascălu.

Încă de la apariţia acestei forme de terapie, pacientul şi specialistul au simţit eficienţa şi efectul profund asupra psihicului.  

"Pentru prima dată foloseşte termenul de artterapie un artist bolnav de tuberculoză care pictând reuşeşte să-şi îmbunătăţească starea de bine, sănătatea psihică şi fizică, precum şi un psiholog care prin desenele aplicate în cabinetul său reuşeşte să găsească o punte de comunicare între pacient şi terapeut", adaugă specialistul Liliana Dascălu, psihologul apreciind deopotrivă faptul că terapia prin artă îşi face loc în cotidian mai mult decât am bănui.

"În viaţa de zi cu zi toţi folosim artterapia. Când alegem culoarea maşinii, culoarea pereţilor în camera copilului, vestimentaţia pe care o purtăm, ne exteriorzăm sentimentele, dăm frâu liber emoţiilor pe care altfel încercăm să le cenzurăm cât putem, dar arătăm de fapt şi de drept cum simţim. Ne relaxăm prin culoare, ne odihnim, ne bucurăm. Artterapia, pe lângă desen, pictură, sculpută, modelaj, teatru, muzică, povestea terapeutică, păpuşi şi marionete, conţine o varietate largă de tehnici. Vorbim despre o altă parte a muncii, nu o vedem aici, aici este doar esenţa artterapiei. În spate se află o muncă imensă. Dar este o muncă ce ajută la starea mentală a pacientului şi, nu în ultimul rând, ajută la grăbirea procesului terapeutic,  alături de terapia medicamentoasă aplicată de medicul terapeut", a menţionat Liliana Dascălu.


Specialistul a apreciat faptul că munca pacienţilor reprezintă "o punte între lumea noastră reală, a  celor care trăim în exterior, şi care am putea să ne exprimăm emoţiile şi sentimentele, dar ne cenzurăm din cauza reacţiilor societăţii, şi cei din interior, care probabil au diferite probleme, dar îşi lasă frâu liber emoţiilor şi reuşesc să facă ceea ce noi nu prea reuşim".

Aida Şuşter, preşedinta Asociaţiei "Sfinţii Doctori fără de arginţi", a punctat asupra faptului că asociaţia are un scop caritabil, venind în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.

"Cum spunea şi doamna Liliana Dascălu, căutăm o punte de legătură între pacienţi şi exterior. Este important ca tot ce se face la noi sub formă de terapie să fie scos în afară pentru c a opinia publică să cunoască şi să ia contact cu acest gen de activitate atât de grea şi atât de delicată în acelaşi timp. Asociaţia îşi propune să ajute persoanele cu dizabilităţi la reabilitatea şi integrarea lor în societate. Abordăm tehnici de terapie prin care persoanele se simt mai bine, îşi depăşesc emoţiile şi se simt valorizate. Acţiunile acestea ajută, pentru că ei simt că fac parte din societate, că se pot integra. Expoziţia a fost realizată de către pacienţi cu sprijinul meu. Noi sperăm ca această expoziţie să contribuie la ajutarea altor persoane cu dizabilităţi, prin sprijinul pe care Asociaţia îl va acorda. Vă invit să admiraţi aceste lucrări unicat şi să vă bucuraţi de ele", a precizat Aida Şuşter-Boţan la finalul întâlnirii.  








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...