Splendoare cinematografică în cea mai tristă scenă a istoriei sau filmul în care copiii fac jocul!

Splendoare cinematografică în cea mai tristă scenă a istoriei sau filmul în care copiii fac jocul!

 Vladimir Andriescu în rolul lui Ștefăniță  

Cinematograful va salva teatrul, decreta în urmă cu mai bine de jumătate de secol André Bazin, prorocind că ”cinematograful va restitui fără zgârcenie teatrului tot ceea ce i-a luat”. André Bazin vorbea la acea vreme despre ”revalorizarea faptului teatral”. Așezate în subsidiarul filmului recent lansat și la Botoșani – ”Soarele Moldovei. Începutul” – aceste cuvinte conturează o dată în plus valoarea și semnificația unui proiect cultural menit să reașeze în albia firească rolul actorului, fie el de cinema sau de teatru.


(31 ianuarie, Cinema Unirea Botoșani)

Și asta pentru că, vizionând prima parte din ceea ce urmează să fie miniseria filmului istoric despre Ștefan cel Mare, un lucru se evidențiază chiar de la primele cadre: jocul actorilor este unul impecabil. O distribuție ”culeasă” din teatrele Moldovei – Botoșani, Iași, Suceava – și completată cu actori deja consacrați în cinematografia românească, un scenariu bine scris și argumentat istoric, dar și bine dozat din punct de vedere interpretativ, fără să alunece în emfaza prețioasă a producțiilor istorico-naționaliste. Actorii se așază într-un firesc al vremii (și al vremurilor!), personajele păstrează nota de umanitate și autenticitate, iar asta vine și din experiența scenei, care adaugă un extraordinar joc al detaliului, o interpretare de forță, totul dublat de o expresivitate care în prea multe producții – în libertinajul cinematografiei moderne! – lipsește cu desăvârșire.

Însă, dincolo de scenariu, regie, calitatea imaginii sau a sunetului, impresionează în ”Soarele Moldovei. Începutul” copiii-actori. Un film în care – și nu este nicio exagerare – copiii fac jocul. Fie că vorbim despre narativul acestui film, fie că ne oprim strict la interpretare, în acest film copiii strălucesc precum soarele pe cerul Moldovei. Vladimir Andriescu (Ștefăniță), Eric Dicu (Dima) și Gheorghe Jindiceanu (Neculai) este tripticul cinematografic care, decupat din acest film, își poate găsi locul în oricare alt proiect de anvergură internațională.

Când joaca de copii se transformă într-o lecție de istorie

Filmările au avut loc în Cetatea de Scaun din Suceava, în zona localității Palma și în pădurea de la Hadâmbu, Iași. Copiii au fost riguros selectați, câțiva aduși din București, cei mai mulți căutați în școli de scrimă și tir din Iași. ”Bătălia din film este o joacă de copii, dar am muncit mult să o facem! Copiii sunt minunați, sunt expresivi și au muncit enorm”, spune Claudia Stavrositu, regizoarea proiectului.

Filmul se bazează pe legenda Stejarului din Borzești, iar pentru generațiile mai vechi, care au citit în școală povestea scrisă/rescrisă de Nicolae Gane sau Eusebiu Camilar, vine cu o sfâșietoare emoție.

Or tocmai aici spectatorul are parte de ceea ce am putea numi un briliant cinematografic, o viziune regizorală care la prima vedere pare imposibil de cuantificat în imagine. Și totuși, Claudia Stavrositu identifică și reușește să creeze o scenă de o uriașă intensitate folosind, cinematografic, albastrul ochilor unui copil.



Eric Dicu, cel care îl interpretează pe Dima, nu creează doar emoție. De-a lungul câtorva secunde ce capătă dimensiunea unor secole întregi, o crimă cumplită este redată într-un mod neașteptat, surprinzător și copleșitor deopotrivă: totul se petrece în spatele privirii albastre a lui Dima. Expresivitatea cutremurătoare, spaima tăcută, plânsul înghițit, încleștarea buzelor, durerea care împietrește milimetru cu milimetru obrajii copilului, totul într-o scenă care pare să oprească în loc timpul și istoria lumii întregi.

Apogeul poveștii vine la finalul acestui prim episod din ”Soarele Moldovei. Începutul”. Și, din nou, meritul acestui final de o mare încărcătură emoțională îi revine tot unui copil. Vladimir Andriescu, interpretul rolului Ștefăniță. 



O descătușare greu de anticipat, care are drept cauză și totodată consecință brusca maturizare a celui care avea să devină nu peste mult timp un mare domn al Moldovei, adevărat strateg militar și mare conducător de oști. La Borzești, Ștefăniță a abandonat pentru totdeauna copilăria. Lângă stejarul din Borzești a învățat viitorul domn că, oricât de inocent  este un joc, sfârșitul poate fi imprevizibil și de necontrolat. Un rol reușit excepțional de Vladimir, un copil pe care deja îl vedem în producții cinematografice de succes și de care, fără îndoială, vom auzi în viitor.  

Excelentă evoluția – de la un capăt la altul – a lui Cristian Popa în rolul lui Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefăniță. Un personaj complex, care îmbină ipostaze diferite – de domnitor, soț, tată, prieten, dar care păstrează natura umană, vulnerabilă pe alocuri, a unui personaj istoric poate prea puțin cunoscut până astăzi.



De remarcat, deopotrivă, triada actoricească venită de la Botoșani - Bogdan Horga, Florin Aionițoaei, Ioan Crețescu (actori ai Teatrului ”Mihai Eminescu”), fiecare dintre cei trei configurând chipuri de boieri din anturajul domnitorului. Roluri care anticipează evoluții interesante de-a lungul miniseriei. Convingătoare, în rolul Doamnei Oltea – actrița Valentina Popa, pe care o mai ținem minte din aparițiile pe scena botoșăneană.  

O distibuție marca Domnica Cîrciumaru, în care îi regăsim și pe Ovidiu Usvat, Călin Chirilă, Constantin Pușcașu, Doru Aftanasiu, Emil Coșeru, Cosmin Panaite, Conrad Mericoffer, Ana Maria Nasurla, Luca Nidelcea, Vlad Morrazani, Florin Barcun.

Filmul nu rulează în cinematografe!

Bine de știut că filmul nu poate fi vizionat în cinematografe, proiectul fiind unul care se pretează televiziunii, fiind vorba despre o miniserie formată din șase părți.

Proiectul "Soarele Moldovei. Începutul” este lansat de Razem Pictures în streaming, pe www.soarelemoldovei.ro. Cu un preț mai mic decât un bilet de cinema, puteți viziona o oră de poveste. Prețul de achiziție al filmului este de 5 dolari / 23 lei.

5% din toate veniturile obținute sunt direcționate automat de catre platforma către "Fundatia Calea Victoriei” pentru a oferi şansa tinerilor şi adulților (cu sau fără mijloace materiale), elevi, studenţi, de a participa gratuit la evenimentele şi cursurile fundației.

Proiectul este produs de către Adrian Codoi si este scris si regizat de către Claudia Stavrositu. Imaginea este semnata de Toma Velio, scenografia Medeea Enciu, costumele Iolanda Mutu, montajul Alexandru Pintica, iar coloana sonoră este compusă de către Matei Bucur Mihăescu. Un casting realizat de catre Domnica Cîrciumaru.

Un film care merită văzut nu doar pentru calitatea sa cinematografică, ci mai ales pentru reașezarea în memorie a unor figuri istorice remarcabile, de la Ștefan cel Mare sau Bogdan al II-lea la Doamna Oltea, mama care a știut să crească și să protejeze un viitor șef de stat. 











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Povești la cafea: De ce am așteptat să iasă la pensie domnul judecător?

astăzi, 07:45

În urmă cu mulți ani, să tot fie vreun deceniu și mai bine, strigătele de ajutor nu aveau cale directă către oameni, așa cum, astăzi, la un click distanță se află povestea și la alt...

”La Mâțe”, povestea unui vis împlinit: ”Fix în Botoșani nu mă așteptam să văd o cafenea cu pisici!” (Foto, Video)

Saturday, 8 February 2025

Marele psihanalist austriac Sigmund Freud spunea că „timpul petrecut cu pisici nu este niciodată pierdut”. Pisicile ne relaxează, dar o fac într-un fel care fascinează....

100 de ani de la nașterea, la Rădăuți-Prut, a actriței Eugenia Bosânceanu! (Foto, Video)

Saturday, 8 February 2025

A trăit viața ca pe o poezie. Știa că bucuria unui om vine din rădăcină, din satul mic din capătul de țară. “În satul ăla al nostru, totul era verde şi nepoluat. Eram săraci, ...