Ediţia a XXVIII-a a Festivalului Umorului "Constantin Tănase" s-a desfăşurat la Vaslui, în perioada 5 - 13 octombrie, evenimentul cuprinzând spectacole de teatru, concerte, expoziţii de grafică satirică şi un concurs de interpretare satirică.
Printre laureații acestei ediții s-a aflat și scriitorul Vasile Larco, acesta fiind distins cu Premiul I la concursul de literatură satirico-umoristică, manuscris, și cu Premiul II la secțiunea carte de proză.
”Sunt bucuros cum altul nu-i,/ Luând azi premii la Vaslui./ N-a fost umor la cote joase,/ Ci la-nălțimea lui Tănase!”, a transmis Vasile Larco după premiere.
Născut pe 1 ianuarie 1947 în Bucecea, județul Botosani, Vasile Larco și-a asumat menirea de a marturisi public ironiile timpului său, de a hohoti – uneori amar, e adevărat – sau de a construi metafore pe măsura hazului lumesc. Epigramiștii sunt creatori de o impresionantă inteligență, și este de ajuns să îi amintim aici doar pe Păstorel Teodoreanu, Cincinat Pavelescu sau pe George Topârceanu.
La Bucecea, Vasile Larco a absolvit clasele primare, gimnaziale și liceale. De altfel, a și primit recunoașterea pe meleagurile natale în anul 2009, cand i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Orașului. Înainte de a intra în aula universitară, a lucrat la profesor suplinitor la Verești (1965-1967), apoi, din 1971 până în 1992, a fost proiectant la IUPS Iași (timp în care a urmat și cursurile superioare). Îl regăsim mai târziu ca șef de birou în cadrul unei firme din Iași, unde ulterior ocupă funcția de director.
A absolvit Facultatea de Mecanică, a scris numeroase cărți și a fost distins cu nenumărate premii, find inclus în peste 60 de antologii și culegeri de creații literare satirico-umoristice. A poposit și pe tărâmul poeziei, versul său atrăgând atenția criticii și a confraților săi.
A debutat cu epigramă în anul 1987, în Flacăra Iașului. Însă numele lui Vasile Larco s-a impus mai ales în urma publicării epigramelor în diverse ziare și reviste, de la Clopotul, Cronica, până la Epigrama, Evenimentul de Iași, Haz de necaz, Surâsul Bucovinei, Ziarul de Iași și încă multe altele.
Vasile Larco "tratează" în cheie umoristică "boli cronice" și boli "de tranziție", obiceiuri, apucături, tare, vicii și servicii, spune Nicolae Turtureanu despre scriitorul născut în Bucecea Botoșanilor.
O figura veselă într-un peisaj gri, apăsat de crize financiare interminabile, Vasile Larco face haz de necaz, jucând pe scena literaturii satirico-umoristice rolul unui atent observator al personajelor lumești, fie ele politice, mondene sau pur întâmplătoare. Despre Vasile Larco, cu referire la volumul "Un buchet de ironii" (Editura Junimea, Iași, 1999), Horia Zilieru spune că autorul "fuge de clişeele în serie, de boala stereotipiei, acestea, printre multe altele, au în creuzetul umorului săruri şi acizi leneşe/leneşi". Mai mult, "textele sunt lucrate cu migală, eliminându-se asonanţele, comparaţiile teşite, lungimile parazitare, echilibrând clar/obscurul, ferindu-le de imixtiunea urâtului", completează Horia Zilieru.