S-a stins o monahie care a trecut prin prigoana comunistă. Trei stareți botoșăneni au condus-o pe ultimul drum (Foto)

Ultimii 16 ani i-a petrecut în chilie din cauza unor suferințe. S-a mutat la cele veșnice în 31 decembrie 2023.

La Mănăstirea Văratec din județul Neamț a fost oficiată miercuri slujba Înmormântării Maicii Onisifora Isăilă, una dintre cele mai vârstnice membre ale obștii.

Slujba a fost oficiată de un sobor din care au făcut parte stareți din Arhiepiscopia Iașilor: Arhim. Teofil Timișag, starețul Mănăstirii Gorovei, Arhim. Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, și Protos. Siluan Antoci (originar din Botoșani), starețul Mănăstirii „Sf. Cruce” - Brusturi.

După oficierea Slujbei de Înmormântare, a fost evocată personalitatea monahiei Onisifora prin două cuvântări.

Arhimandritul Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, a scos în evidență modelul de trăire duhovnicească pe care l-a urmat întreaga viață Monahia Onisifora.

Părintele a subliniat că maica Onisifora avea toate calitățile unui monah autentic: răbdare, ascultare, modestie: „Avea un canon de rugăciune strict, iar pentru primirea Sfintei Împărtășanii se pregătea printr-un post negru de trei zile”.
 



Protos. Siluan Antoci a mărturisit că a cunoscut parcursul duhovnicesc al maicii Onisifora, a cărei personalitate a reliefat-o într-un interviu publicat în lucrarea „Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist”, apărută la Editura Doxologia în 2010. Starețul Mănăstirii „Sf. Cruce” – Brusturi a prezentat și un amănunt inedit din viața monahiei, pe care, din ascultare și respect față de suferința ei, nu a dorit să-l publice în trecut.

Astfel, starețul a spus că întreaga viață a maicii a fost asociată cu mănăstirea, motiv pentru care Dumnezeu a înzestrat-o cu o cunoaștere duhovnicească deosebită.

„Noi am trecut prin sita rară a încercărilor, dar sfințiile voastre veți trece prin sita deasă a încercărilor. Nu știm când, atunci când va binevoi Dumnezeu”, spunea maica Onisifora.

„Cu ochii în lacrimi, monahii, preoți și apropiați ai mănăstirii s-au rugat pentru odihna veșnică a Monahiei. Cu toții și-au adus aminte de chipul cald și rugător, smerenia care i-a caracterizat întreaga viață, ascultarea desfășurată în deplină discreție și iubirea pe care o arăta pentru viețuirea monahală”, a transmis, pentru Basilica.ro, Protos. Siluan Antoci.

O tundere în monahism așteptată 25 de ani

Maica Onisifora Isăilă s-a născut în 19 octombrie 1928, la Mălini, județul Suceava, primind la Botez numele de Ana. A urmat șapte clase în comuna natală, iar pe 7 noiembrie 1942, la vârsta de 14 ani, a intrat în obștea Mănăstirii Văratec.

În 1951, s-a înscris la cursurile Seminarului de la Mănăstirea Agapia, pe care l-a absolvit în 1956. După decretul 410 din 26 octombrie 1959, prin care regimul comunist alunga personalul monahal tânăr din mănăstiri, a fost nevoită să se retragă din viața monahală.

Au urmat șapte ani de pribegie, din care trei petrecuți la Târgu Neamț, unde a lucrat într-o fabrică, și alți patru la Mănăstirea Dragomirna, unde a avut ascultările de secretară, magazioneră și economă.

În 1967, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, s-a întors la Mănăstirea Văratec, unde a fost tunsă în monahism în 24 august 1968. Pentru mult timp a făcut ascultarea de paraclisieră. Ultimii 16 ani i-a petrecut în chilie din cauza unor suferințe. S-a mutat la cele veșnice în 31 decembrie 2023.


(Maica Onisifora alături de Protos. Siluan Antoci)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...