"Afacerea Est" sau cum să faci din film un pod de flori peste Prut!

Noul film al regizorului Igor Cobileanski aduce în cinematografe o undă de umor pur românesc, "Afacerea Est" fiind o fericită întâlnire între actorii de o parte şi de alta a Prutului, cei mai mulţi dintre ei debutanţi ai marelui ecran. "Un pod de flori" peste Prut, după cum s-ar fi exprimat actorul Ion Sapdaru.

Condiţia primă în alegerea distribuţiei a fost "dulcele grai" basarabean, dar şi capacitatea fiecărui actor de a se adapta unui stil cât mai natural, dar care să accentueze şi să scoată la suprafaţă absurdul situaţiilor, comicul dialogurilor, pe alocuri chiar puritatea sau duplicitatea unor personaje. 

Şi s-ar părea că, pentru Igor Cobileanski, lozul câştigător în acest proiect a fost Constantin Puşcaşu (interpretul rolului Marian, un profesor din provincie hotărât să facă orice pentru a-şi împlini visul de a se căsători cu Veronica). Actor al Teatrului Naţional din Iaşi, Constantin Puşcaşu conduce în "Afacerea Est" un fir uman, previzibil, parcurgând cu un firesc aproape înduioşător drumul de la inocenţă la asumarea hoţiei, de la dragoste la orgoliu, de la moralitate la corupţie. Însă marele rol al lui Constantin Puşcaşu a fost, pe de altă parte, acela de a-l face să strălucească pe Ion Sapdaru. Personaje aparent antagonice, Marian şi Petro (interpretat de Ion Sapdaru) se completează fericit, regizorul reuşind în acest fel un cuplu fără de care filmul nu ar fi fost la fel de închegat, la fel de bine aşezat în pagina de umor. 

Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu creează la un moment dat un singur personaj, cel al eroului lui Creangă pornit în lume decis să nu se întoarcă până nu va găsi proşti mai mari decât ce vedea în fiecare zi. Dacă în povestea lui Creangă eroul se minunează de ţăranul care voia să urce nucile cu furca în pod, de cel care căra lumina în casă cu oborocul, actorii lui Cobileanski sunt în căutarea acestor personaje ca să îşi poată duce la îndeplinire un vis. Călătoria din "Afacerea Est" nu este nici pe departe una iniţiatică, eroii nu sunt supuşi la încercări, nu parcurg etapele descoperirii de sine, nici nu se aburcă pe marea scară a înţelepciunii. Însă absurdul situaţiilor, credibilitatea şi comicul acestui absurd se situează evident în nota atât de specifică poveştilor lui Creangă.

Un intelectual timid, dar care va călca apăsat pe drumul corupţiilor şi al "găinăriilor" mult-şi-degrabă-aducătoare-de-bani (Marian), şi un "descurcăreţ" fără scrupule (Petro) sunt cele două personaje cu care Igor Cobileanski construieşte o poveste în care recunoaştem din plin întâmplări ale societăţii actuale, de o parte şi de alta a Prutului.    

În "Afacerea Est", Ion Sapdaru dispune nu doar de un tonus actoricesc de excepţie, el adaugă talentului discursiv şi acea prezenţă de spirit care face dintr-un actor un personaj. Pentru că, pe întreaga desfăşurare a acţiunii, Ion Sapdaru reuşeşte şi o interpretare corporală, un limbaj gestual bine integrat în secvenţele cinematografice pe care scenariul le impune.


Cuplului Puşcaşu-Sapdaru i se adaugă pe traseu un alt actor, Daniel Busuioc, interpretul lui Vasile, şoferul de camion care devine complice la marea "găinărie". Daniel Busuioc, actor, director artistic al Teatrului Naţional ieşean, devine în film personajul care adaugă nu doar umor, dar aduce propria contribuţie la "prostia omenească". Scena dormitului în maşină, lângă izvor, în care le cere drumeţilor să împingă maşina până la benzinărie (pentru că astfel poliţia nu ar avea motiv să îi verifice alcoolemia) este fără îndoială printre cele mai reuşite din întregul film. 

O altă notă aparte a filmului o conferă numeroasele ziceri "din popor", care trimit din nou către lumea lui Creangă. Spontaneitatea replicilor, modul în care regizorul alege să transmită spectatorului absurdul situaţiilor, păstrând însă nealterat umorul şi chiar accentuând comicul poveştii, fac din pelicula lui Cobileanski una cu atât mai preţioasă. 


Însăşi povestea cu vagonul plin de potcoave pare să îşi aibă rădăcinile în substratul poveştilor româneşti, în care întâlnim "goana după potcoave de cai morţi", dar şi "puricele cu 99 de potcoave" ce saltă până în înaltul cerului.

"Afacerea Est" ne aşază în faţă, cu umor şi cu generoasa contribuţie a actorilor, o întâmplare cu personaje a căror "asemănare cu realitatea" nu este deloc întâmplătoare. Oportunistul care prin înşelare, trădare şi lipsă de scrupule ajunge politician, femeia care îşi joacă propria carte şi, din Barcelona-cea-iubitoare-de-fotbalişti, devine Veronica-inocenta care îl seduce pe intelectualul timid, profesorul îndrăgostit şi cu principii morale dar care, pentru a-şi urma visul, calcă asumat pe drumul corupţiei, directorul de fermă care face matrapazlâcuri sub protecţia poliţiei, şoferul care, sătul să tot urmeze iţele încurcate ale statului, admite să fie parte din marea "găinărie" ce se va numi gripa aviară...

Filmul lui Igor Cobileanski a mizat pe actorii din teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, îi regăsim în film pe Marius Rusu, Bogdan Muncaciu, Mihai Donțu, Gheorghe Frunză și Ioan Crețescu din Botoșani, pe Cătălin Cucu, Doru Aftanasiu, Ada Lupu, Radu Ghilaș și Adrian Marele, din Iași, Ion Mocanu și Igor Mitreanu, din Chișinău, Nicolae Poghirc, din Craiova, Ruslan Bîrlea, din Cluj, Florin Mircea, din Piatra Neamț, George Sobolevschi, Lucian Arhire și Alexandru Savu, din Bârlad și alții. De la București au urcat spre Moldova Valeriu Andriuță, Sergiu Costache şi Marius Damian.

Premieră de gală la Botoşani!

La Botoşani, filmul a rulat în premieră pe 18 octombrie, la Cinematograful Unirea fiind prezenţi actorii botoşăneni distribuiţi în "Afacerea Est", dar şi Ion Sapdaru şi Daniel Busuioc. Reacţiile publicului, hohotele de râs care au însoţit mai toate replicile actorilor de pe marele ecran, întrebările ulterioare ale spectatorilor şi răspunsurile degajate, nu lipsite umor, ale actorilor prezenţi, au făcut ca lansarea de la Botoşani să devină un eveniment pe care, cu siguranţă, mulţi îl vor păstra în memoria afectivă.

Alături de actorii deja enumeraţi, pe mica scena a Cinematografului Unirea a fost invitat şi Cezar Amitroaie, care, deşi nu figurează în distribuţie, a filmat o scenă, aceasta neregăsindu-se în final în film. "Un actor pe care nu l-aţi văzut în acest film, dar care a lucrat cu noi, însă acest splendid episod a căzut la montaj, este Cezar Amitroaie. Secvenţa este splendidă, am văzut-o la montaj, dar a fost o chestie de tehnică, de economia filmului...", a spus Ion Sapdaru. 

Pledoarie pentru teatrul botoşănean!

La finalul discuţiilor pe marginea proiecţiei, Ion Sapdaru a avut un discurs vizavi de situaţia teatrului din Botoşani, aflat de doi ani într-o reabillitare ce pare să nu ai aibă sorţi de izbândă. 

"Când o să reparaţi şi voi teatrul? Puteţi să suportaţi mormanul acesta de moloz din mijlocul oraşului? Mi se rupe inima, şi nici măcar nu glumesc şi nici măcar nu sunt melodramatic văzând molozul acesta, ştiind că acesta e unul dintre momentele foarte importante din existenţa voastră de oameni culţi, de oameni intelectuali. Unde îi mai duceţi pe copiii voştri? La un teatru unul face ce-i trece prin cap, la un alt teatrul umblă câinii pe acolo vagabonzi. Trebuie să luaţi măsuri", a spus Ion Sapdaru, cel care a lucrat în Teatrul Mihai Eminescu vreme de 17 ani. 

Până când "mormanul de moloz" se va salva şi va redeveni un templu al culturii, ne mulţumim cu actorii talentaţi pe care Teatrul Mihai Eminescu îi are. În film sau pe scenă, în spectacolele din spaţii improvizate sau prin proiectele independente, actorii nu renunţă la bucuria de a juca şi de a crea personajele care ne umplu vieţile. 

Citeste si ION SAPDARU - Omul care face povestea sa vorbeasca... 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Povești armenești demne de Hollywood, istorii din Botoșaniul de demult! (Foto)

astăzi, 12:26

Vineri, 6 decembrie, de la ora 16.30, Uniunea Armenilor din Botoșani a organizat un simpozion, invitat fiind prof. dr. Ioan Iațcu, de la Muzeul de Istorie al Moldovei din Iași. Uzitând de ...

LA MULȚI ANI, Mircea Oprea! ”Autenticitatea operei, ca un adevăr validat de evidenţă, o aduce doar maturitatea!”

Sunday, 8 December 2024

Născut în Belcești, Iași, pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea scrie și descrie. Poezie, proză, eseu, dar și cronică de teatru, de concert, de artă plastică. Este deopotrivă un intervieva...

Liviu Șoptelea a adus pe simeze ”Grădinile interioare” și ”cea mai mare lucrare expusă vreodată la Botoșani”! (Foto)

Sunday, 8 December 2024

După un deceniu în care a stat în preajma îngerilor, Liviu Șoptelea a coborât pe pământ și, într-o notă de introspecție și de autoanaliză, ne face părtași...