S-a născut în Botoşani, pe 25 octombrie, a fost primul român doctor în fizică, titlu obţinut la Paris şi girat de un laureat al Premiului Nobel pentru fizică! A trăit mai puţin de 50 de ani, iar la numai 35 de ani devenea membru corespondent al Academiei Române.
Dimitrie Negreanu s-a născut pe 25 octombrie 1858, în Botoşani, şi a murit înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, pe 30 aprilie 1908, în Bucureşti. A fost fizician şi profesor universitar.
Studiile primare şi secundare le-a urmat la Botoşani (1865-1876), la Liceul "August Treboniu Laurian", iar cele universitare la Facultatea de Ştiinţe din Iaşi, însă licenţa în fizică a susţinut-o la Universitatea din Bucureşti (1880).
A fost profesor de fizică la Liceul "Naţional" din Iaşi (1881-1883), urmând apoi - cu bursă - să se specializeze la Paris, unde a activat în Laboratorul de electricitate, impreună cu Gabriel Lippmann, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, cu care susține şi teza de doctorat, devenind primul român doctor în fizică.
Întors în ţară la catedra de electricitate a Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti, Dimitrie Negreanu organizează un laborator de căldură şi electricitate pentru studenţi şi a redactat un îndrumător de lucrări practice.
La 35 de ani devine membru corespondent al Academiei Române.
Dimitrie Negreanu este cel care a propus testarea apei potabile pe baza rezistivităţii electrice (1906). Cărţile sale didactice au contribuit la ridicarea nivelului ştiinţific al învăţământului românesc.
Pentru meritele sale didactice și științifice, în anul 1893 a fost ales membru al Societății Franceze de Fizică și al Societății Internaționale de Electricitate din Paris.
În Botoşani, astăzi, un liceu şi o stradă poartă numele ilustrului savant.
Memoria zilei: Primul român doctor în fizică s-a născut la Botoşani! Astăzi, un liceu îi poartă numele
Florentina Tonita Wednesday, 25 October 2017 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita
Fantomele Botoșaniului: De la ”fabrici și uzine” la supermarketuri și restaurante! (Foto, Video)
Sunday, 23 February 2025
Traversând astăzi orașul dinspre Cătămărăști către centru și mai departe, până în Șoseaua Iașului, greu îți mai imaginezi forfota dimineților din urmă cu 50 de a...
INVITATUL DE LA ȘTIRI: Silvia Răileanu, actrița care duce în lumea întreagă dramele basarabenilor! (Foto, Video)
Thursday, 20 February 2025
Discretă și locuită de o dârzenie a firii pe care doar basarabenii știu să și-o facă simțită, Silvia Răileanu pare să privească lumea dintr-o cochilie artistică pe care uneori o erm...
Povești la cafea: Nebunia femeii care a iubit mai presus de sine!
Wednesday, 19 February 2025
A închide un geniu e ca şi cum ai pune lanţuri păsării şi i-ai da drumul deasupra oceanului. Plutirea este imposibilă, moartea este salvatoare, dar inconştientă şi, din astă pricină, ...