Părintele Dionisie Ignat de la Colciu, Athos, a fost deshumat și propus spre canonizare de sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei

Părintele Dionisie Ignat de la Colciu, Athos, a fost deshumat, astăzi, în prezenta starețului Efrem de la mănăstirea Vatoped și a mulțimii de călugări din gradina Maicii Domnului. Osemintele au culoarea maroniu-portocalie specifică moaștelor.

Părintele Dionisie Ignat – Dumitru s-a născut în anul 1909, în comuna Vorniceni, județul Botoșani, într-o familie de agricultori. Tatăl acestuia, Ioan, un om foarte credincios, moare de tânăr, iar tânărul Dumitru a rămas orfan până și de amintirile legate de tatăl său.

Vorniceninews.ro scrie că, la data de 6 septembrie 1926, Dumitru merge în Sfântul Munte Athos, atunci având doar 17 ani. Aici, el face un scurt pelerinaj la Mănăstiri împreună cu fratele său de trup, părintele Ghimnazie, și cu încă doi mireni, după care încearcă să se stabilească la Schitul românesc Prodromul. Din păcate, nu a putut rămâne la acest schit.

În anul 1927, tânărul Dumitru Ignat cumpără, împreună cu un călugăr român, schimonahul Sebastian, Chilia Buna Vestire de lângă Mănăstirea Pantocrator. În același an, tânărul Dumitru este tuns în monahism, primind numele Dionisie, iar fratele său de trup Ghimnazie este hirotonit preot.

În 1933, starețul Sebastian trece la cele veșnice, iar frații Ignat merg la Chilia Sfântul Tihon de Zadonsk, din Capsala, la Starețul Ghedeon. În 1937, ei vin la Chilia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din Colciu, la părintele Dionisie Ignat este hirotonit întru cinstea preoție.

Părintele Dionisie Ignat este rânduit duhovnic abia în 1945. La rândul său, el a avut ca duhovnici părinți pe ieromonahul Antipa Dinescu, Elisei Cilipiu și Dometie Trihenea. El devine un mare duhovnic, unul dintre cei mai căutați îndrumători duhovnicești din Muntele Athos.

Nu mult după moartea iubitului frate al părintelui Dionisie Ignat, ceilalți monahi din chilie au murit și ei. Aici au mai rămas doar doi bătrâni, Dionisie Ignat și Ghedeon.

În anul 1977, doi monahi au sosit din România. Este vorba despre părinții Ioan Sova și Ilarion Dinca. Părintele Ilarion s-a mutat la Chilia Sfântul Ipatie cu doar câteva luni înainte de moartea bătrânului Ghedeon, în 1979. Deși câțiva monahi mai veneau din când în când și stăteau pentru puțin timp, bătrânii Dionisie și Ioan erau singurii monahi din chilie până când, în 1989, bătrânul Iosif a venit în Mănăstirea Vatoped, pentru a revigora viața de obște de acolo. Puțin după aceasta, noi ucenici începură să vină la Mănăstirea Vatoped și în schiturile sale, printre care și la Schitul Colciu.

La puțin după ce și-a pierdut vederea, el a devenit un prețuit părinte duhovnicesc pentru monahii din Mănăstirea Vatoped și, în special, pentru bătrânul Iosif, care a văzut în el un lucrător al rugăciunii căruia el însuși i se putea spovedi și de la care putea primi sfat. Mulți stareți, ieromonahi, pustnici și monahi din Sfântul Munte l-au avut ca duhovnic.

Ispitele însă nu s-au oprit niciodată, căci adevăratul rugător este pururea încercat și luptat de urătorul de oameni, de diavol. Seara, înainte de începerea slujbei, fratele care îi chema pe toți la slujbă trece mai întâi pe la bătrânul Dionisie, pentru binecuvântare. Părintele Dionisie Ignat a auzit în acea seară o a doua bătaie în ușă. Crezând că este același frate a deschis ușa și, în ciuda vederii sale foarte slabe, a văzut limpede un om cu o cârpă pe față.

Nedumerit de întâmplare el întreabă pe acela cine este. A auzit numele unui frate cunoscut, însă bătrânul a înțeles imediat cine era la ușă. Făcându-și cruce, bătrânul a întrebat: „De ce nu spui rugăciunea când bați?”. Răspunsul diavolului a fost: „De ce aș face-o? Voi, călugării, o spuneți.” Bătrânul Dionisie a strigat: „Înapoia mea, satană, pleacă de aici.” Vrăjmașul a spus: „Am să plec, dar mă voi întoarce”, și a părăsit chilia. Ispitele de acest gen nu sunt puține în viața celor cu rugăciune curată.

Ieromonahul Dionisie Ignat a trecut la cele veșnice, marți seara, de față fiind și unul dintre ucenicii părintelui Dionisie, episcopul Siluan Marsilianul, care a venit din Franța pentru a se închina câteva zile la Mănăstire din Sfântul Munte, și obștea chiliei românești „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Colciu”.

La înmormântare a fost prezent și moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primii bugetari care vor fi concediați. Guvernul începe să taie în carne vie!

astăzi, 09:00

Efectele măsurilor de austeritate anunțate de Guvern încep să se vadă. Se pare că "primele capete" vor cădea la Ministerul Energiei, acolo unde Sebastian Burduja anunț...

Atenție la „Schema 1800”: Se sparg conturile de WhatsApp, iar făptașii le cer bani cunoscuților din agendă!

astăzi, 08:53

Un bărbat a relatat ro cum a fost păcălit să transfere 1.800 de lei într-un cont străin de Revolut. Primise pe WhatsApp un mesaj de la o prietenă apropiată care-i cerea un împrumut....

A mai plecat un profesor, s-a mai stins o lume! ”Rămâne în inimile noastre ca o frumoasă povestire de istorie!”

astăzi, 08:36

Cu fiecare dascăl care urcă la Ceruri se stinge o lume, dar rămâne în urmă un întreg univers. Generații întregi îl poartă în inimă și în minte prin in...