Documentar. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Calinic Botoșăneanul, a împlinit 65 de ani (video)

Documentar. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Calinic Botoșăneanul, a împlinit 65 de ani (video)

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul (Dumitru), arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. În perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală "Ion Creangă", nr. 2, Iaşi. A urmat Liceul Electrotehnic nr. 1 din acelaşi oraş (1974-1978). În perioada 1978-1980 a satisfăcut stagiul militar.

S-a închinoviat la Mănăstirea Putna, în martie 1980, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea patriarhului Teoctist (1986-2007), pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, monahul Calinic a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă "Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias" (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, a pus piatra de temelie a bisericii din incinta Spitalului de copii din municipiul Botoşani. Evenimentul a avut loc la finalul unui ceremonial religios la care au luat parte un sobor de preoţi, autorităţi locale şi peste 1.000 de credincioşi, 2009.
A fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în 14 mai 1986 , iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama acestei mănăstiri. La Mănăstirea Putna, în perioada 1980-1989, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a.

În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

La propunerea mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Daniel, în 25 ianuarie 1991, arhimandritul Calinic a fost ales de către Sfântul Sinod ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titulatura "Botoşăneanul". A fost hirotonit pe 25 martie 1991, în Catedrala Mitropolitană.

În 21 iulie 2020, Calinic Botoşăneanul a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Ceremonia de întronizare a avut loc în 26 iulie 2020, la Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", fiind condusă de arhiepiscopul Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în prezenţa mai multor ierarhi.

 PS Calinic Botosaneanul la vernisajul expoziţiei 'Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din ctitoriile monahale rurale, reprezentative ale Arhiepiscopiei Iaşilor, sfintele Mânăstiri Bistriţa, Pangarati, Secu, Varatic si Vorona-Sec. XVI-XIX', la Muzeul Unirii din Iaşi, organizatori Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' Bucureşti şi Complexul Muzeal Naţional 'Moldova' Iaşi.

„Prin lucrarea harului Preasfântului Duh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a încredinţat spre păstorire poporul dreptcredincios din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, venerabilă prin vechimea ei istorică şi păstrătoare a unui tezaur de valori ale patrimoniului cultural naţional şi mondial - biserici şi mănăstiri monumente istorice, adevărate altare ale memoriei poporului român şi nepreţuite opere de artă eclesială. (...)

Calităţile misionare, pastorale şi edilitare, arătate în slujirea de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, timp de aproape 30 de ani, ne îndreptăţesc să avem speranţa că slujirea de Chiriarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pe care o începeţi astăzi, va fi o lucrare rodnică, binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii şi poporului român"
- din mesajul transmis de patriarhul Bisericiii Ortodoxe Române, Daniel, cu prilejul întronizării noului arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Calinic Botoşăneanul (iulie 2020).

În perioada 1992-1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, iar în perioada 1994-1998 pe cele ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Petre Andrei" - Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă "Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe", la catedra de Drept internaţional.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Calinic Botoşăneanul, a recepţionat lucrările de construcţie a 11 case destinate familiilor sinistrate din localitatea Radăuţi Prut din judeţul Botoşani, construcţia caselor fiind finanţată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, 2008.

În perioada 1995-1998, ierarhul a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" - Iaşi, obţinând în 1998 titlul de Doctor în Filosofie în urma prezentării tezei cu tema interdisciplinară "Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice". În perioada 2000-2004 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică "Petre Botezatu", Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi. Lucrarea de doctorat cu tema interdisciplinară "Logica Trinităţii" a fost susţinută în 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei.

Între cărţile publicate se numără "Biblia în Filocalie" (vol. I şi II, Trinitas, Iaşi, 1995); "Tanatologie şi nemurire" (1999, lucrare premiată în anul 2000 de Academia Română); "Meditaţii filocalice" (2001); "Logica Trinităţii" (Cluj-Napoca, 2005); "Sfinţii - Mlădiţe din Hristos" (Iaşi, 2010); "Mănăstirea Hadâmbu - 350 ani de istorie şi spiritualitate" (Iaşi, 2009); "Cartea Sfinţirilor" (Iaşi, 2012); "Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii. O sinteză pentru omul grăbit" (Iaşi, 2014); "Sfinţirile - lucrări ale Duhului Sfânt" (pareneze) (Iaşi, 2014); "Rânduieli şi rugăciuni la diferite trebuinţe" (Iaşi, 2014); "Parabolele - nestemate ale învăţăturii lui Iisus" (Iaşi, 2016); "Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi" (Iaşi, 2017); "Sfinţii - Prietenii noştri adevăraţi. Portrete în cuvinte (Iaşi, 2020); "Cuvântări la ceas de priveghere" (Suceava, 2021).

(surse: Agerpres, https://www.arhiepiscopiasucevei.ro: https://basilica.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
13

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
103

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
18

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...