Memorialul din Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a șters de pe Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Național de Poezie Opus Primum, după ce unul dintre scriitorii nominalizați a recitat o poezie având conținut sexual. Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale „Hyperion – Caiete botoșănene”, a precizat că incidentul este „un rabat de la criteriile de valoare” și „o pată neagră în istoria acestui premiu”.
Cătălina Stanislav a citit, în timpul galei, poezia „Gwyneth Paltrow și cu mine”, care conține un limbaj licențios. Conducerea Memorialului a decis să șteargă întreaga filmare a galei.
„Recitarea unei poezii care include și cuvinte sau expresii licențioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opțiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înțelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipotești nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariției în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înțelege să recite una dintre poeziile sale care conține cuvinte licențioase, am decis, fără a ne pronunța asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării", a anunțat instituția de cultură.
Gellu Dorian a afirmat că decizia Memorialului nu are legătură cu cenzura, ci cu necesara valoare literară, implicit estetică, pe care trebuie să-l aibă un text poetic.
„Aici este vorba despre alegerea juriului, care este suveran în deciziile sale. De data aceasta este clar ca a fost o decizie neinspirată. Cazurile de acest fel, de luări de poziție față de dereglările sociale, ori de orientări ce țin de politicaly corect, se repetă frecvent pe scena, vie sau on-line, a decernării acestui premiu, în ultimii 5 ani. Nimeni nu dorește sa pună pumnul în gura tinerilor, poeților tineri în speță, dar când e vorba de o astfel de nonvaloare premiata cu un premiu de notorietate națională, la care am trudit și eu timp de 19 ani, juriul este obligat să-și justifice alegerea. Au fost astfel, fie ignorați, fie chiar insultați ceilalți tineri poeți, vreo 40 la număr, care au trimis cărțile unui juriu de profesioniști. Este clar ca e vorba de un rabat de la criteriile de valoare care au fost folosite pana acum. Memorialul ar trebui sa pună la dispoziția celor interesați de acest caz și celelalte titluri ajunse acolo pentru acest premiu. În rest încă o pată neagră în istoria acestui premiu”, a transmis președintele Fundației Culturale „Hyperion – Caiete botoșănene”.
Câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum, pe anul 2021, este tânăra poetă Ileana Negrea, pentru volumul „Jumătate din viața mea de acum”.
Pentru această distincție au fost nominalizați cinci poeți debutanți, juriul fiind format din Alexandru Cistelecan (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București), Alex Goldiș (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) și Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
În competiție au intrat 42 de poeți debutanți, fiind cea mai mare concurență de la înființarea acestui premiu.