Ileana Negrea, câștigătoare a Premiului „Mihai Eminescu” pentru debut. Discursul curajos al laureatei a uimit auditoriul: „E foarte important să încetăm cu dihotomia politic – estetic”

Tânăra poetă Ileana Negrea a fost desemnată, sâmbătă, câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum, pe anul 2021, pentru volumul „Jumătate din viața mea de acum”.

Diploma și trofeul i-au fost înmânate de către managerul Memorialului din Ipotești, Ala Sainenco, în timpul unor evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la nașterea lui Eminescu.

„Îmi doresc un viitor în care poetele să fie egale cu poeții”

Poeta a susținut un discurs curajos, direct, non-conformist, precizând că este o „autoare feministă, fără falsă smerenie sau pudoare” și că „e foarte important să încetăm cu dihotomia politic – estetic”, într-un context social destabilizat.

„Mulțumesc și doresc să felicit la rândul meu juriul care a mizat pe o autoare femeie feministă queer și mad și oarecum și până mai deunăzi precară. O autoare care scrie despre toate aceste laturi ale sale, fără falsă smerenie sau pudoare. Cred, ca poetă și mai ales ca cititoare de poezie, că e foarte important să încetăm cu dihotomia politic - estetic. Nu putem separa identitățile noastre multiple, adeseori marginale, de vocea lirică. Mesajele pe care le transmitem au o dublă valență, de a instiga și alina, deopotrivă. De a ne face văzute și a vedea prin intermediul poeziei. De a lua paradigma curentă a societății și a da cu ea de peretele Istoriei, de a o înlocui cu istoriile noastre personale, cele mărunte, ignorate și invizibilizate atâta vreme!

În România violența domestică este la ordinea zilei. În România abuzurile asupra femeilor și fetițelor sunt la ordinea zilei. În România disprețul față de comunitatea queer este la ordinea zilei. În România discriminarea, înfierarea și stigmatizarea persoanelor cu suferințe psihice sau identități mad sau neurodivergente sunt la ordinea zilei.

Îmi doresc un viitor în care poetele să fie egale cu poeții. În care să nu mai existe femiciduri. În care să nu mai existe proiecte de lege care să cenzureze dreptul la exprimare și autoafirmare al persoanelor queer! În care să nu mai vorbim cu scârbă despre asistații social. În care să nu mai trimitem la groapa de gunoi familii precare. În care să nu mai existe ură rasială sau etnică. În care să nu ne mai fie rușine să vorbim despre menstruație sau depresie. În care să nu mai existe nimic tabu, nimic neatacabil. În care să avem compasiune, dragoste și grijă unele față de altele.

În incheiere aș dori să mulțumesc editurii fractalia, Iulia Militaru Sophie Polansky  membrelor Cenaclul X, tuturor poetelor care au venit înaintea mea și tuturor poetelor care urmează să debuteze. Și un mulțumesc special partenerului meu, Grigore”, a fost discursul de mulțumire al poetei Ileana Negrea.

Pentru această distincție au fost nominalizați cinci poeți debutanți, juriul fiind format din Alexandru Cistelecan (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București), Alex Goldiș (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) și Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

În competiție au intrat 42 de poeți debutanți, fiind cea mai mare concurență de la înființarea acestui premiu. 

Ileana Negrea s-a născut la Ploiești în 1984 și este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.

 

Spune-ne opinia ta