Memoria zilei: În urmă cu 88 de ani se năștea, la Dorohoi, marele actor Octavian COTESCU! - VIDEO

A trăit doar 54 de ani pământești, dar a concentrat în ei încă un secol de teatru, de trăire în spiritul artei pure. Actorul Octavian Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, și a plecat în veșnicie în ziua de 22 august 1985.

Memoria zilei: În urmă cu 88 de ani se năștea, la Dorohoi, marele actor Octavian COTESCU! - VIDEO

Octavian Cotescu

A fost un actor român de succes, din generatia de aur. A început sa joace teatru înca din anii de liceu, la Iasi. A urmat ciclul primar din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti care a fost desfiintat în 1945. Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National. Elev în clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpana", isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950, dupa care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucuresti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Padurea" de A.N. Ostrovski.

A jucat în numeroase filme si piese de teatru alaturi de actori ca Toma Caragiu, Dem Radulescu etc. Împreuna cu Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gara, Tanta si Costel, care a fost prezentat la Televiziunea Româna, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public si la critica.

Actorul Octavian Cotescu a fost în ultimii ani de viata rector al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti (1981 - 1985).

A fost casatorit cu marea actrita Valeria Seciu. Au trait discret in afara scenei, au iubit fara masura lumeasca, iar iubirea lor s-a intrupat intr-un fiu daruit mai tarziu vietii monahale. Alexandru Cotescu, fiul celor doi mari actori, s-a nascut in 1968. Octavian Cotescu nu a apucat sa se bucure decat de 17 ani din viata fiului sau, inegalabilul actor savarsindu-se din viata la 54 de ani.    

Valeria Seciu si-a cunoscut viitorul sot in perioada studentiei, la Institutul de Teatru din Bucuresti, unde a urmat cursuri intre anii 1960-1964, avandu-l ca asistent pe Octavian Cotescu. Insa admiratia Valeriei Seciu pentru Octavian Cotescu incepuse cu mult inainte. "Pana la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am vazut prima oara pe Octav", marturiseste, intr-o publicatie centrala, actrita Valeria Seciu.

Cum a inceput povestea de dragoste dintre cei doi actori? "O, foarte romantic. Eu eram studenta indragostita moarta de profesorul ei. Dar si profesorul o iubea pe studenta. Insa legatura s-a realizat abia dupa absolvire", retraieste Valeria Seciu anii fericirii lor.

Cum era Octavian Cotescu acasa? "Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Si cu mult umor", marturiseste Valeria Seciu intr-un interviu, in care vorbeste si despre fiul lor, Alexandru, calugar la Muntele Athos. "El m-a pregatit ca va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligati sa-si anunte parintii de alegerea facuta, sa-i lase linistiti".   

Dan Condurache, nascut de asemenea la Dorohoi, il evoca pe marele actor Octavian Cotescu, care i-a fost dascal si pretios indrumator. "La 11 ani faceam singur un drum la Botosani, de la gara pana pe strada Humariei, la familia Print, rudele tatalui meu. As vrea sa-l fac mereu, pentru ca drumurile catre ai tai nu se vor termina niciodata. Si ca un semn de la Dumnezeu ca sunt legat pentru totdeauna de locurile unde m-am nascut, marele Profesor Octavian Cotescu, nascut si el in Dorohoi, m-a ales sa-mi indrume pasii la clasa de actorie a domniei sale.  Am fost doar un elev cuminte care s-a straduit sa nu-si faca de ras orasul, parintii, bunicii si profesorii". "Emotii nu am avut, pentru ca eram antrenat de domnul Cotescu, care era in stare sa faca actor si dintr-o trestie, cu singura conditie ca trestia sa gandeasca", spunea Dan Condurache intr-un interviu pentru o publicatie centrala.

Octavian Cotescu a fost foarte legat de meleagurile natale. Mihai Malaimare, un alt actor botosanean, povesteste, in "Sansa", cum dascalul sau devenit apoi coleg de scena il intreba cu duiosie despre nordul sau drag.

"- Ce mai este pe la Botosani, puiule? ma intreba cand reveneam din vacanta.
– Sunt toate bune.
- Asa gandeam si eu, ce li se poate intampla lor? Dar, ia spune-mi, dealurile… Dealurile, puiule, sunt tot asa de domoale si de verzi?".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
48

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
218

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2280

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...