Memoria zilei - Horaţiu Ioan Laşcu: "Faceţi ce vreţi, eu sunt senina tăcere a apei"

Memoria zilei - Horaţiu Ioan Laşcu: "Faceţi ce vreţi, eu sunt senina tăcere a apei"

HORATIU IOAN LASCU

A trăit doar 33 de ani, însă cuvântul său străbate anii într-un discurs poetic tulburător, premonitoriu şi valabil în oricare alt timp al poeziei. Astăzi ar fi împlinit 53 de ani, dar destinul pământesc i s-a frânt mult prea devreme.

Horațiu Ioan Lașcu s-a născut pe 8 mai 1964,
la Iași, însă copilăria i-a fost marcată de bunicul său, eminescologul I.D.Marin, din Stânceștii Botoșanilor. Urmează cursurile primare în Botoșani. Începe cursurile liceale la Liceul Pedagogic Botoșani, iar în clasa a  XI-a se transferă la Iași, la Liceul "Mihai Eminescu".

După absolvirea liceului devine student al Facultății de Filologie, la Universitatea "Al.Ioan Cuza", Iași.  

Dupa facultate se angajează la Școala din comuna Todireni, județul Botoșani, ca profesor de limba română, unde activează până în anul 1990, când devine ziarist la cotidianul Gazeta de Botoșani, pentru o perioadă scurtă de timp. Timp de alte câteva luni se întoarce la catedră, unde va preda franceză, la Școala 6 Botoșani.

Publică volumul "Înălțarea", care va fi lansat pe data de 15 ianuarie 1995, în cadrul Zilelor Eminescu.

Este angajat pe postul de referent artă plastică, artă populară, la Centrul Județean al Creației Populare Botoșani.
A murit pe 23 octombrie 1997, la secția de reanimare a Spitalului Județean Botoșani. Este înmormântat la Stâncești, lângă bunicul său.

Scriitorul ieșean Constantin Parascan rememorează debutul lui Horațiu Ioan Lașcu la Cenaclul Junimea, pe 26 martie 1982, pe când HIL, cum îi spuneau prietenii, era elev al Liceului Mihai Eminescu din Iasi: "Horatiu Ioan Lascu avea doar 18 ani, originar din Stîncesti, comuna Mihai Eminescu (Botosani), dar se născuse în Iasi si se afla elev la Liceul Mihai Eminescu. A oferit spre critica Junimii, acum la debut, poemele: Somnul iubitei – peisaj biblic, Aruncată în stradă…, Toate geometriile…, Pentastihuri, De parcă acolo în umbră…, Peisaj, Cina de taină, XVIII. Horatiu Ioan Lascu a mai citit în Junimea, în sedinte nu de lucru, ci cu ocazii festive, dedicate lui Mihai Eminescu si la deschiderea stagiunii 1987/1988. Emil Brumaru are un comentariu critic: "Întîmplarea face că am citit cu o lună în urmă poeziile lui H.I. Lascu si am avut din prima clipă impresia că mă aflu în fata unui poet. Am si scris despre poezia sa. Vă recomand cu foarte multă seriozitate pe acest poet". Horatiu Ioan Lascu a scris, a publicat, s-a impus, fiind unul din numele care pot fi selectate pentru Istoria Junimii si nu numai. Viata lui s-a consumat repede. Nu mă refer la cea poetică. Un cerb pendulînd între inocentă si insurgentă. Un sensibil si delicat personaj, lăsînd să mărturisească doar creatiile sale si amintirea frumoasă a celor care l-au cunoscut, îndrăgit si apreciat".

In anul 2005 apare volumul Poezii (editie definitivă; 314 pagini), la Editura Axa, Editie îngrijită de Gellu Dorian. Prefată de Ovidiu Nimigean. Antologia Horatiu Ioan Lașcu - Poezii apare in anul 2012, editie ingrijita de Gellu Dorian, corectura si confruntare cu manuscrisele, Nicolae Corlat.
 

***
faceţi ce vreţi eu sunt
senina tăcere a apei nimeni
nu-mi poate lua nimic
nici tristeţea nici moartea
între talaz şi stelele fixe
aici sunt negociez cu
întunericul şi întind
capcane iluziei vă privesc
nimic nu-mi puteţi lua
moartea mai ales superbă în rest
faceţi ce vreţi
n-am fost pe de-a-ntregul
al meu n-am fost
niciodată al vostru"


numai de bine

despre poeti - mai putin în ziua de azi  
(absolventii tristi ai iluziei despre care se vorbeste cu piosenie  
la ora cînd se-nchid cimitirele)
numai atît cît sa poti afla ceva compromitator
numai atît cît sa te poti îndragosti de o legenda sau  
sa înveti dispretul suveran ("O, rîsul satisfacut al prostilor!")  
numai atît cît în oglinda sa-ti
batjocoresti chipul cu o imagine   
bat clopotele aici în singuratatea mortii  
mi-e a pelin si a sunete desucheate  
pe aceste pamînturi tîrzii peste care noaptea fluiera a paguba  
mai e putin si va bate o alta înviere a simturilor  
(lamureste-ti unghiul adult al nasterii tale!)
   
în rest numai de bine

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...