Memoria zilei: Botoșăneanul George Hazgan, vocea de aur a României! VIDEO

A trăit doar 45 de ani, dar a lăsat în urmă o comoară inestimabilă! Vocea lui George Hazgan, cultivată și de o expresivitate aparte, îi permitea să cânte orice gen muzical, de la romanțe, operetă, până la muzică de petrecere sau populară.

George Hazgan s-a născut pe 24 noiembrie 1935, în Vârfu Câmpului, județul Botoșani. A fost un cântăreț de romanțe, muzică populară și operetă din România.

Familia Hazgan își are rădăcinile în satul Morișca, comuna Vârfu Câmpului. Părinții săi, Dumitru și Amalia Hazgan, învățători, au dat țării un eminent profesor universitar, doi avocați, o învățătoare și un mare actor, artist și interpret de operetă, George Hazgan.

 

George Hazgan a fost interpret la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" din București, unde cânta în mare parte în duet cu Constanța Câmpeanu celebrele duete din opereta "Lăsați-mă să cânt", de Gherase Dendrino.

Vocea sa puternică îi permitea să cânte orice gen muzical, de la romanțe până la muzică de petrecere sau populară.

Dintre cântecele sale din repertoriu, amintim: Îmbătrânesc, De-o să treci iubire pe la mine, Pui de dragoste năucă, Of, inimioară, La nunta noastră de argint, Daca dai de suparare, Mi-ai aparut in cale, Dang, dinga, danga, Fudula, Foaie verde păltinaș, M-am născut într-un bordei, Foaie verde bob năut, La Hanul Ancuței. 

George Hazgan a trecut în veșnicie în 1980, la București, la doar 45 de ani. 

La Botoșani se desfășoară Festivalul-concurs "George Hazgan", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, ediția a V-a debutând joi, 24 noiembrie 2016, cu invitați precum Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu. 

Constituit ca un festival al romanţei, cântecului de petrecere şi satiric, manifestarea are drept scop omagierea personalităţii marelui solist George Hazgan, repunerea în circulaţie a repertoriului de romanţe şi cântece de petrecere abordat, stimularea interesului soliştilor amatori pentru genul romanţei şi al cântecului de petrecere prin schimburi de experienţă, şi nu în ultimul rând conservarea şi promovarea romanţei ca gen muzical care aparţine patrimoniului cultural naţional. 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patronul celei mai mari ferme piscicole din Botoșani despre proiectele europene și piața locală: „Ne folosesc doar ca umbrelă de ploaie”

Saturday, 26 April 2025

Inginerul piscicol Gheorghe Nistor, proprietarul Piscicola Botoşani, ce produce crap, novac, sânger, caras pentru consum, dar şi material de populare pentru alţi producători, a implementat c...

O ploaie cu grindină s-a abătut asupra unui oraș din Botoșani! „Doamne ferește! Strică tot în grădini” (Video)

Saturday, 26 April 2025

Efectele Codului Galben de vânt și instabilitate atmosferică s-au resimțit într-un oraș din județul Botoșani. În această după-amiază o ploaie cu grindină s-a abătut asupra...

Papa Francisc a fost înmormântat în prezența a peste 400.000 de oameni care și-au luat rămas bun de la liderul Bisericii Catolice: „A fost un papă printre oameni”

Saturday, 26 April 2025

Papa Francisc a fost înmormântat astăzi, 26 aprilie, la cinci zile de la moartea sa, într-o ceremonie la care au luat parte sute de mii de credincioși. Oamenii s-au adunat în...