Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani: ”Ne dorim ca instituția noastră să devină un centru cultural” – Foto

Ordinul ”Meritul cultural”, în grad de Ofițer, Categoria F – ”Promovarea culturii”. Aceasta este distincția oferită Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, cu prilejul Zilei Limbii Române.

Luni, 12 septembrie, la Muzeul Național al Literaturii Române din București a avut loc ceremonia de înmânare a decorațiilor conferite de Președinția României, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Prin Decretul Prezidențial nr. 1138 din 28 august 2023, Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani a primit Ordinul ”Meritul cultural”, în grad de Ofițer, Categoria F – ”Promovarea culturii”, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea generațiilor de specialiști care, prin organizarea de programe și manifestări cultural-educative și științifice, au contribuit la promovarea valorilor limbii române în rândul publicului larg.

Decorația a fost înmânată de ministrul Culturii, Raluca Turcan, în prezența consilierului prezidențial Sergiu Nistor.

Au primit distincții în cadrul aceleiași ceremonii oameni de cultură, poeți, scriitori, critici : Otilia Valeria Rusan (Ana Blandiana) - Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, Dumitru Ion Dincă - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Gabriela Adameşteanu - Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, Florica Dimitrescu-Niculescu - Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, Mihai Zamfir - Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, Eugen Negrici - Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor, Ion Pop - Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. De asemenea, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, a primit şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.
 



 

”Încercăm să diversificăm serviciile de bibliotecă”

Distincția primită de instituția de cultură din Botoșani i-a luat prin surprindere pe angajații Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu”, mai ales că nu au fost anunțați anterior cu privire la această posibilă premiere.

Managerul Bibliotecii Județene Botoșani, Ersilia Iacob, spune că cel mai probabil fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, a fost impresionat de activitatea instituției.

”Evenimentul a fost legat de o întâlnire pe care am avut-o anul trecut cu domnul ministru al Culturii, domnul Romașcanu, moment în care, având în vedere că împlineam 140 de ani de la înființarea bibliotecii, i-am înmânat materialele realizate pentru a marca acest eveniment. Era vorba despre plachete, o medalie și insigne personalizate care marcau momentul respectiv”, a precizat Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii ”Mihai Eminescu” Botoșani.
 


 

Fostul ministru a fost și cel care ar fi inițiat toate demersurile necesare pentru a fi acordate aceste decorații.

”Am fost plăcut surprinși să aflăm că demersul dumnealui s-a finalizat odată cu semnarea Decretului prezidențial. E un titlu onorific, o recunoaștere, după cum este precizat și în motivarea acordării acestei decorații, pentru întreaga activitate desfășurată, pentru manifestări cultural-educative organizate, găzduite de bibliotecă. Este o recunoaștere a eforturilor depuse de personalul Bibliotecii de-a lungul anilor”, a completat managerul instituției de cultură.

Ersilia Iacob ține să precizeze că distincția se cuvine împărțită între toți angajații, colaboratorii și utilizatorii Bibliotecii.

”Nu este meritul meu, este meritul tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la manifestarea acestor manifestări culturale. Noi am adresat mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri, utilizatorilor, fără de care această distincție nu știu dacă ar fi fost posibilă”.

Chiar dacă, în percepția publică, biblioteca are un statut bine definit legat de carte, Ersilia Iacob spune că instituția pe care o conduce nu se limitează doar la a împrumuta un volum sau la a studia în sala de lectură.

”Noi ne dorim ca instituția noastră să devină un centru cultural. Găzduim lansări de carte prin cadrul programului Bibliovacanța sau prin intermediul unor cursuri, organizăm conferințe, încercăm să venim în întâmpinarea publicului larg. Încercăm să diversificăm serviciile de bibliotecă, nu ne limităm doar la tranzacția de carte. Ci și la a oferi modalități de petrecere a timpului liber și pentru copii, adolescenți, dar și pentru persoane adulte”, a precizat managerul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani.

Conservarea memoriei locale și… o cerere de suflet

Instituția a demarat și digitizarea colecțiilor, proces care a avut în prim-plan periodicele.

”Periodicele sunt cele mai supuse degradării și constituie o bună parte a memoriei locale. Acesta a fost considerentul de la care am plecat, să încercăm să conservăm tot ceea ce ține de memoria locală botoșăneană. Am început cu ziarul Clopotul. Deocamdată, ce am digitizat nu este pus la dispoziția publicului”, a precizat Ersilia Iacob.

Managerul instituției de cultură își amintește că în anii trecuți a avut parte și de o solicitare mai puțin obișnuită.

”Am primit o solicitare pe email-ul Bibliotecii. O tânără voia să îi facă o surpriză tatălui său și căuta un articol de ziar în care era menționat numele acestuia. Tatăl activase demult în echipa de fotbal și ne-a adresat rugămintea, dacă avem în colecțiile noastre, publicația respectivă. A fost foarte încântată că am găsit acel articol”, spune managerul Bibliotecii Județene.
 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

La mulți ani! Doamna Maria împlinește astăzi 83 de ani!

Tuesday, 21 January 2025

Maria Moșneagu s-a născut pe 21 ianuarie 1942, în satul Răchiți, județul Botoșani. A absolvit doar patru clase elementare la Școala din Răchiți. Avea 16 ani când a intrat prima da...

DOCUMENT: Argumente pentru revenirea în patrimoniul orașului a CELEI MAI VECHI case de locuit din Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

La scurt timp după ce publicația noastră trăgea un semnal de alarmă cu privire la soarta celei mai vechi case de locuit din Botoșani, prima clădire ”cu cat” a orașului, informații...

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

Monday, 20 January 2025

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...