În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai, profesorul Dragoș Boicu de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani, a lansat o lucrare Antologică a muzicii corale botoșănene. Este vorba despre patru volume dedicate muzicii corale, întocmite în urma vastei experiențe în acest domeniu al frumosului.
Lansarea de carte a avut loc la Memorialul Ipotești, în sala Horia Bernea.
Evenimentul cultural a debutat cu un recital muzical al cvartetului PHOEBUS format din Raul Chiș (vioara I), Cristina Chiș (vioara a II-a), Marius Halic (violă) și Ioana Loredana Chirilă (violoncel).
„Corul prin excelență este o victorie a grupului”
Prezentarea acestor patru volume a fost asigurată de Traian Apetrei, fostul manager al Teatrului „Mihai Eminescu”, care a precizat că autorul volumelor dorește, după atâta practică, să lanseze un mesaj.
Mai mult decât atât, acesta precizează că muzica corală „prin excelență este o victorie a grupului, reprezintă coeziunea, puterea și energia în folosul comunității.”
„Trebuie să ne încărcăm și noi cu energie, să socotim că, deși este 13, suntem în fața unei zile faste, și să ne gândim că ne-am întâlnit pentru a da credit, a-i spori încrederea domnului Dragoș Boicu, prin ceea ce domnia sa face, prin lansarea acestor patru volume de muzică corală. Specialiștii vor arăta exact, în detaliu, cam în ce fel a gândit domnul Dragoș Boicu această lucrare formidabilă, după ce domnia sa a condus și lucrează acum ca profesor la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, el vrea să ne lanseze un mesaj, după atâta practică. Muzică corală nu și-a epuizat resursele. Eu cred că lucrarea domniei sale, în esență, asta dorește să spună”, a completat Traian Apetrei.
Deși tehnologia, media și fel și fel de tendințe umbresc societatea românească, muzica corurilor încă are viitor.
„Corul aduce, de fapt, puterea, sentimentul unirii. Dragoș Boicu a avut curajul, ca în vremea în care patriotismul este critic, să aibă încredere în acest gen de patriotism, în această formă de a ne exprima patriotismul”, a adăugat Apetrei.
Printre invitații de seamă la această lansare se numără și Laurențiu Palade, profesor de muzică la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, coordonatorul grupului vocal al unității de învățământ și membru al grupului coral „Lira”.
„Am apreciat această inițiativă și am susținut-o încercând să dau și eu puțin din ceea ce am lucrat până în momentul în care mi-au fost solicitate câteva melodii. Îl felicit din toată inima, pentru că acest cor „Lira” este un loc în care iubitorii de muzică corală, după perioada liceului nu mai au unde să cânte, că în timpul liceului avem grijă noi profesorii de ei, și este minunat să fii pe scenă, să trăiești emoția, să vezi locuri noi și să arăți că și la Botoșani este altceva decât ce se dă la televizor. Puterea aceasta a cuvântului este mult mai importantă atunci când ne întâlnim pe mai multe voci, ne amintim toate lucrurile frumoase petrecute în școală și reușim poate să atragem către această artă și generațiile viitoare”, a declarat Laurențiu Palade.
De asemenea, au mai participat Gheorghe Median, Ion Țurcanu și alți membri ai grupului coral „Lira”.