A fost deseori numit "copilul de suflet" al PF Parinte Teoctist si privit drept viitorul Patriarh al Romaniei. A batut drumurile Moldovei si ale Botosanilor, impreuna cu PF Teoctist, si a prins drag de pamanturile din care s-au ivit Parintele Paisie Olaru, Parintele Cleopa, Parintele Ioan Iacob Hozevitul, dar si PF Teoctist, mari spirite ale Ortodoxiei.
Nu a fost sa fie urmasul Prea Fericitului Teoctist la Patriarhia Romaniei, pentru ca Dumnezeu avea planuri pentru Moldova. Astfel, Mitropolitul Daniel avea sa paraseasca Iasul pentru a fi inscaunat Patriarh, iar Moldova il primeste, in 2008, pe IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Dupa 3 ani, pe 25 aprilie 2011, IPS Teofan devine cu adevarat "copilul de suflet" al regretatului Patriarh: Botosaniul ii confera IPS Teoctist titlul de Cetatean de Onoare!
Departe de a ne asuma o banuita complezenta sau condescendenta jurnalistica in abordarea pe care o vom face in demersul nostru, acela de a inchina aceasta rubrica IPS Teofan. Este, mai degraba, un prilej de a vorbi altfel despre un Om, un Calugar autentic, care probabil pentru botosaneni este adevaratul urmas al PF Teoctist.
Calugari simpli sau preoti aflati in preajma, povestesc cu evlavie cum IPS Teofan nu ia nicio decizie singur, si nici fara rugaciune adanca. Cum Mitropolitul Moldovei si Bucovinei se apleaca induiosator mai ales spre oamenii simpli, dar si cum "mana calda" a sa poposeste spre parintii impovarati de ani si deseori ignorati in mijlocul semenilor lor.
Binecuvantat sa fie aproape de PF Teoctist, IPS Teofan a fost vazut manifestand o coplesitoare admiratie pentru marii duhovnici ai romanilor, de la parintele Iustin Parvu la parintele Mina Dobzeu, cel care, in inchisoare, il increstina pe Nicolae Steinhardt.
Se spune chiar ca intre IPS Teofan si parintele Mina exista o legătura de taina, de pe vremea cand IPS Teofan era Mitropolit al Olteniei. Mina Dobzeu a fost atat de impresionat de personalitatea şi cultura IPS Teofan, incat, in 2006, i-a incredintat o carte secreta, poate cea mai importantă carte a "eroului închisorilor comuniste". Atunci, parintele Mina Dobzeu i-a cerut limba de moarte sa nu o arate nimanui si sa nu o publice pana cand el nu va mai fi pe aceasta lume. IPS Teofan i-a respectat cuvantul "prietenului sau cald", dupa cum el insusi l-a numit.
Ce a scris Mina Dobzeu in acea carte pretioasa, daca a scris sau nu numele celor care l-au turnat la Securitate, sunt lucruri cunoscute numai de IPS Teofan, singurul care poseda manuscrisul cartii. "Am facut un fel de studiu, un manuscris, care contine lucruri pe care nu le-am destainuit niciodata. Am facut de curand un circuit prin tara si am intalnit mai multi ierarhi de-ai nostri. Cand am ajuns la Craiova, i-am dat Mitropolitului Teofan cartea, in manuscris, cu menirea ca el sa fie cel care s-o publice numai dupa moartea mea. Numai dupa moartea mea, atat", marturisea in 2006 Mina Dobzeu.
IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la data de 19 octombrie 1959, in localitatea Corbi - judetul Arges, din parintii Constantin si Teofana, intr-o familie cu sapte copii, din care patru aveau sa intre in monahism. A efectuat stagiul militar intre 1979 - 1980, dupa care a intrat in monahism la Schitul Crasna - judetul Prahova, in 1984, primind numele de Teofan. Din anul 2000, dupa trecerea la cele vesnice a IPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. In septembrie 2007, dupa trecerea la cele vesnice a PF Patriarh Teoctist, IPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renuntat dupa primul tur al alegerilor.
A urmat Scoala generala de 8 ani in localitatea natala, apoi Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Craiova (1974 - 1979). Din 1980, timp de 4 ani, frecventeaza Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1980 - 1984), cu teza de licenta: Voturile monahale in lumina desavarsirii crestine.
Urmeaza apoi Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris (1986 - 1990), obtinand titlul de Doctor in Teologie cu lucrarea: La divino-humanité du Christ et la deification de l`homme dans l`oevre du Saint Maximele Confesseur, calificativul obtinut fiind summa cum laude.
Autor de articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc.
Incepand cu ziua de 25 aprilie 2011, este Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani, titlu decernat cu prilejul Zilelor Orasului.
"Inca de prin anii ’90 sau ’91, cand am participat pentru prima data la hramul Manastirii Vorona, insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist, in locul in care ii era atat de drag, am inceput a cunoste aceasta zona, acest oras, in care la 3, 4, 5 ani, tot insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist cu alte prilejuri, am revenit cu drag, incat m-am simtit in oras, in manastirile judetului si in parohiile mai mari sau mai mici, m-am simtit ca acasa, cum zice romanul, pentru ca am vazut frunti, inimi si mai ales suflete asemanatoare celor din satul meu, un sat de munte, si am recunoscut aceeasi evlavie pentru dreapta credinta, aceeasi seninatate in ciuda norilor care mai incretesc fruntile noastre, aceeasi atitudine de rabdare in miscare, adica nu pentru a ceda in fata greutatilor si pentru a astepta momentul potrivit, ca ele sa fie depasite prin harul lui Dumnezeu si prin staruinta personala. Multumesc domnului primar pentru cuvant, multumesc colegilor domniei sale de la Primarie pentru deczia luata si ii multumim lui Dumnezeu pentru faptul ca astazi ne-a facut sa fim cu totii aici", a spus IPS Teofan pe 25 aprilie 2011, la Botosani.
Cu prilejul zilei de naștere, îi urăm IPS Teofan La mulți ani cu sănătate, întru bună și cu folos păstorire!