La trecerea dintre ani, o veste tristă s-a lăsat peste bucuria sărbătorilor. Pe 30 decembrie 2016 s-a stins din viață Viorica Popa, lidera comunității armenilor din Botoșani.
Născută în Botoşani în ziua de 22 ianuarie 1938, în familia Cornea, o familie cu vechi tradiții armene în care mama vine din vechea familie Grigorovici. Copilăria și-a petrecut-o în casa din curtea bisericii armene Sfânta Treime, unde fratele tatălui a fost diacon. Trăind apoi toată viața în preajma bisericii și comunității armene, Viorica Popa s-a identificat cu tot ce a însemnat etnia armeană în Botoșani.
A fost un om de o înaltă ținută intelectuală. Cu studii de biblioteconomie, Viorica Popa a fost un talentat documentarist, un specialist în clasificarea și prelucrarea documentelor de arhivă. A fost păstrătoarea unui adevărat tezaur de mărturii despre o comunitate foarte importantă în istoria orașului dar astăzi aproape dispărută. Le-a transmis aceste valori și celorlalți. A publicat, cel mai adesea în parteneriat cu Florin Egner, un număr impresionant de cărți și articole despre comunitatea armeană din Botoșani,
Timp de aproape trei decenii fost principalul animator al vieţii spirituale şi culturale a comunităţii armene din Botoşani. I se datorează salvarea edificiului bisericii Sfânta Maria, ctitorită în anul 1350, edificiu restaurat datorită numeroaselor şi eficientelor intervenţii la forurile competente. Tot ei i se datorează și începerea finanțării proiectului de restaurare a bisericii Sfânta Treime, demersuri în care a avut sprijinul direct al deputatului Tamara Ciofu. În anul 2015 Viorica Popa a înființat primul muzeu religios armean din afara Bucureștilor, muzeul Dirayr Mardichian din paraclisul bisericii armene Sfânta Maria.
Viorica Popa a fost liderul recunoscut al comunităţii armene din Botoşani în ultimele două decenii, având funcția de preşedinte al filialei Botoşani a Uniunii Armenilor din România şi reprezentant al Consiliului parohial al bisericii armene din Botoşani. Comunitatea armeană din Botoșani dar și comunitatea locală îi vor păstra o amintire frumoasă. (Text preluat de pe araratonline.com)