În 23 ianuarie 2025 se împlinește un secol de la moartea unuia dintre cei mai importanți ”binefăcători” ai orașului Botoșani. A strâns o avere considerabilă, pe care a lăsat-o orașului în care a trăit decenii întregi și în care își doarme somnul de veci.
Farmacistul care a ales Botoșanii
Născut în Bârlad pe 9 martie 1852 (după unele date 1853), Vasile D. Vasiliu a fost unul dintre primii absolvenți ai Facultății de Farmacie a Universității din București. S-a stabilit la Botoșani, unde a deschis o farmacie și unde a fost chiar și primar al orașului, chiar dacă pentru un mandat scurt (1907-1908). Tot aici și-a găsit sfârșitul, pe 23 ianuarie 1925, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea.
(Bustul lui Vasile D. Vasiliu - Cimitirul Eternitatea, 2022)
Între anii 1869 și 1872, Vasile D. Vasiliu a practicat ca elev în farmaciile Speranţa (Bucureşti), Farmacia Centrală de la Colţea şi „Sf. Constantin“ (Panciu). A fost asistent, magistru în farmacie la Universitatea din Viena (1878), membru activ al Societăţii „România Jună“. Certificatul de liberă practică l-a obținut în anul 1879, primind apoi concesiunea cu care a înfiinţat în 1882 farmacia din Botoşani, devenită model în România și pe care a administrat-o cu mult profesionalism.
A fost membru al Partidului Național Liberal, consilier comunal şi judeţean în mai multe rânduri, cu mandate de deputat și senator. În 1898 a susţinut publicarea ziarului Botoşanii, organ local al PNL. Îl regăsim și ca acţionar fondator la Societatea anonimă pe acţiuni Banca Botoşăneană Română (1909).
(Cimitirul Eternitatea, 2022 - Bustul din bronz al lui Vasile D. Vasiliu)
Figura ca membru în Comisia chimico-farmaceutică şi în mai multe societăţi filantropice din România, dar și ca membru onorific în Consiliul de igienă şi salubritate publică din Botoşani.
În mai multe rânduri a fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie din Botoşani.
„Gândul și preocuparea mea de căpetenie în cursul anilor de matură activitate a vieții mele a fost binele obștesc și îndrumarea noastră spre mai bine prin cultura spiritului și datorie. Am luptat întotdeauna după putere cu mintea și cu sufletul pentru cei mulți, pentru alinarea durerilor celor loviți de nedreptățile soartei și pentru chemarea la lumină a energiilor pierdute în gloata dezmoșteniților acestei țări”, sunt cuvintele testamentare ale farmacistului Vasiliu.
De altfel, în 1923, când și-a scris testamentul, Vasile D. Vasiliu își dona averea unor instituţii în scop caritabil, numind Primăria Botoșani ca instituție ”executorie testamentară”.
(Casa Vasiliu, astăzi Palatul Copiilor din Botoșani)
Poate că cea mai cunoscută moștenire lăsată de Vasile D. Vasiliu este astăzi clădirea din strada Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani, în care funcționează Palatul Copiilor. Înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, clădirea cu parter și subsol înalt impresionează și astăzi prin arhitectura deosebită.
Batjocorit în moarte!
La 100 de ani de la moartea filantropului Vasile D. Vasiliu, imaginea din Cimitirul Eternitatea este mai mult decât dezolantă. Este revoltătoare!
Bustul care până în urmă cu vreun an străjuia semeț pe un soclu de la căpătâiul mormântului a dispărut. Nimeni nu știe exact când. Nici cine a avut curajul (și forța!) de a da jos bustul din bronz.
(Cimitirul Eternitatea, decembrie 2024 - Mormântul lui Vasile D. Vasiliu)
Am încercat să aflăm dacă dispariția bustului este cunoscută de către cei care gestionează instituțional Cimitirul Eternitatea.
Menționăm dintru început că Cimitirul Eternitatea se află în administrarea Primăriei Botoșani, prin Direcția de Servicii Publice, care are ca obiect de activitate ”administrarea, gestionarea, modernizarea, dezvoltarea, întreținerea și exploatarea bunurilor din domeniul public privat al municipiului Botoșani, bunuri utilizate pentru funcționarea piețelor, oborului și cimitirelor”.
În interiorul acestei Direcții funcționează Serviciul de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor de la Botoșani.
”Am solicitat Primăriei să monteze camere de luat vederi!”
Cimitirul Eternitatea se află în Parohia Eternitatea, unde paroh al Bisericii ”Sfinții Constantin și Elena” este preotul Vasile Burlacu. Părintele ne-a declarat că știa de dispariția acestui bust, dar biserica nu are autoritate cu privire la cimitir. Însă acest eveniment neplăcut ar trebui să fie un semnal de alarmă și cei în măsură să ia urgent măsuri.
”Poate că ar trebui ca cei care administrează cimitirul – dacă mai există astfel de bunuri de valoare – mai bine să le preia, să le conserve sau să facă ceva în acest sens, cum ar fi montarea unor camere de supraveghere”, ne-a declarat pr. Vasile Burlacu, parohul Bisericii ”Sfinții Constantin și Elena” din Botoșani.
Părintele este de părere că cei care au luat bustul ”au venit pregătiți și au lucrat foarte repede”. Și nu pare să fie singura problemă din Cimitirul Eternitatea.
”Am solicitat Primăriei să monteze camere de luat vederi, nu știu de ce s-a amânat atât. La intrare, pe dreapta, este o statuie cu o mânsă distrusă, nici acolo nu a fost remediată problema. Nu am autoritatea să rezolv problema. Mai sunt monumente care abia mai stau, se prăbușesc. Cavourile dedesubt sunt pline cu apă, într-o zi se vor prăbuși și ele”, mai spune părintele.
(Cimitirul Eternitatea, decembrie 2024 - Un cavou plin cu apă, aproape de prăbușire)
Preotul crede că problema a fost semnalată deja Direcției din Primăria Botoșani care administrează cimitirele orașului.
”În fiecare dimineață, groparii au obligația să facă turul cimitirului, să vadă dacă ceva este în neregulă. Dacă au semnalat, ar trebui să existe această sesizare în instituția care administrează acest cimitir. Poate că s-au făcut cercetări în acest sens”, a menționat pr. Vasile Burlacu, parohul Bisericii ”Sfinții Constantin și Elena” din Botoșani.
”Vasiliu… și mai cum?!”
Am vrut să aflăm dacă dispariția bustului celui supranumit ”binefăcătorul orașului Botoșani” este cunoscută la Primărie.
Astăzi, 10 decembrie 2024, Marinela Vieru, șefa Serviciului de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor de la Botoșani, nu știa nimic despre această problemă.
”Dacă dispare ceva, se adresează organelor de poliție, noi nu avem posibilitatea să păzim”, ne-a spus Marinela Vieru.
Există un normativ al administrației locale referitor la aceste monumente din cimitir, au ele un regim aparte? ”Nu!”, ne spune Marinela Vieru.
Șefa Serviciului de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor de la Botoșani a solicitat informații din partea colegilor cu privire la bustul dispărut din Cimitirul Eternitatea.
(Mormântul lui Vasile D. Vasiliu în decembrie 2024 - Cimitirul Eternitatea)
”Colegii mei spun că nu au nicio cunoștință că ar fi dispărut ceva. Da, acum vreo 7-8 ani au dispărut niște busturi, când Cimitirul era administrat de Urban Serv, la momentul respectiv s-a făcut adresă la Poliție, s-a semnalat”, a precizat Marinela Vieru.
Șefa Serviciului de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor de la Botoșani a vrut să afle de la jurnaliști când a dispărut bustul lui Vasile D, Vasiliu. Potrivit unor persoane interesate de acest subiect – istorici, oameni de cultură – bustul nu a fost văzut de aproximativ un an.
”Nu avem cunoștințe așa devreme. Ați spus… Vasiliu și mai cum?”. Marinela Vieru confirmă că în baza de date a Serviciului nu există nicio sesizare cu privire la acest nume.
În prezent, Serviciul de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor de la Botoșani nu are nicio evidență cu privire la monumentele din Cimitirul Eternitatea.
”Răspunderea juridică este a Primăriei”
Potrivit celor precizate de Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani, aceste busturi, statui din cimitirele orașului, chiar dacă nu sunt clasate ca monumente istorice, au valoare de monument. Iar dacă se semnalează dispariția unui astfel de obiectiv, se impune o anchetă.
”Aceste obiective au valoare de monument de for public în primul rând, nu mai spunem de monument istoric. Dar cele mai multe sunt în ambele categorii”, spune directorul Direcției de Cultură Botoșani.
Dănuț Huțu este de părere că, pentru a reglementa această situație și a evita astel de întâmplări nefericite, este necesară o acțiune a Primăriei Botoșani care trebuie să solicite din partea Direcției de Cultură o ”procedură de clasare ca monument istoric și de for public”.
Însă, chiar și în afara acestei proceduri de clasare, monumentele din cimitire au statut de monument public.
”Au o dublă situație, ca toate monumentele de for public din oraș, ca toate busturile din oraș, chiar dacă nu toate sunt clasate ca monumente istorice, toate au statut de protecție”, spune Dănuț Huțu.
(Mormântul lui Vasile D. Vasiliu, decembrie 2024 - Cimitirul Eternitatea din Botoșani)
Directorul Direcției de Cultură este de părere că o procedură de clasare a acestor monumente trebuie urgentată.
”Sunt lucruri care țin și de situația juridică, nu doar de legislație. Procedurile de clasare în acest moment sunt mult mai dificile decât atunci când s-a făcut legea privind monumentele istorice, în 2000. Documentațiile sunt mult mai complexe, finalizarea unui dosar de clasare ajunge cam la un an și jumătate. Răspunderea juridică pentru aceste monumente din cimitir este a Primăriei, ca administrator”, spune Dănuț Huțu.
Până când autoritățile orașului vor demara procedurile de clasare, aceste monumente sunt vulnerabile nu doar în fața vitregiilor vremii, ci și a lăcomiei unora dintre concetățenii noștri.
”Binefăcătorul” orașului a fost furat, cel mai probabil, pentru bronzul care, de data aceasta, a fost mai important decât valoarea sa simbolică.