Este sărbătoare în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani! (Foto)

Astăzi, 12 februarie, se împlinesc 35 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), dar se marchează și Ziua limbii materne ruse în țara noastră.

12 februarie este, pentru rușii lipoveni din România, Ziua de prăznuire, conform calendarului iulian, a celor trei sfinți ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Tot astăzi se împlinesc 35 de ani de când, în 1990, a fost înființată Comunitatea Rușilor Lipoveni din România.

Scopul principal al Comunității Rușilor Lipoveni din România este promovarea limbii materne, a obiceiurilor și tradițiilor, păstrarea valorilor culturale și spirituale.

Astfel, încă din secolul al XVII-lea, rușii lipoveni au început să sosească în România. Reformele religioase și sociale ale patriarhului Nikon și ale țarului Petru cel Mare i-au făcut pe aceștia să părăsească Rusia și să caute libertatea religioasă în România. Rușii - Lipoveni au ales să rămână credincioși ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar și folosirii limbii slavone în Biserică.

De asemenea, obiceiurile rușilor-lipoveni sunt în strânsă legătură cu Sărbătorile religioase. Calendarul iulian pe care îl respectă, a rămas neschimbat, acesta este decalat cu 13 zile față de cel gregorian. Până în zilele noastre, lipovenii au păstrat obiceiul efectuării semnului Crucii, în aproape orice acțiune pe care o întreprind.

Cultul creştin de rit vechi coboară din credincioşii ortodocşi ruşi veniţi pe aceste meleaguri începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în urma persecuţiei dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti. Spre sfârşitul anilor 1600, Patriarhul Nikon a iniţiat o reformă în ritualul cultului creştin, reformeă cu care o parte dintre ruşi nu a fost de acord. Aceasta a atras asupra lor persecuţii cumplite. Cei mai mulţi, prigoniţi de propria credinţă, au luat drumul pribegiilor, fugind în Polonia, Austria, Suedia, România, Australia şi în mai toate cotloanele pământului.

În România, primele comunităţi de lipoveni s-au înfiripat în judeţul Suceava, pe la 1720. Organizatoric, 20 de ani mai târziu se înfiinţează Mitropolia de Rit Vechi de la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord. 

În Botoșani există o comunitate numeroasă de ruși lipoveni. Cu mai puțin de 600 de membri în prezent, etnia rușilor lipoveni își păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, fiind de ani buni o pată de culoare în viața culturală a Botoșaniului.

Astăzi lipovenii nu mai sunt persecutaţi, însă au rămas împrăştiaţi prin toate locurile din lume. Mulţi au rămas în tradiţia comunităţii, alţii au umblat la şcoli, au format familii mixte şi au lăsat în urmă obiceiurile strămoşilor, credinţa şi straiele de sărbătoare.














 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

TIR condus de un român, spulberat de un tren de mare viteză, cu 291 de pasageri. ”Bucăți de sticlă zburau prin vagon”. Un om a murit și 25 sunt răniți!

astăzi, 12:55

În urma impactului un bărbat a murit și alte 25 de persoane au fost rănite. Conform presei germane, șoferul tirului este un român în vârstă de 34 de ani. El a fost reț...

VIDEO - Iohannis a plecat de la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan a preluat interimatul

astăzi, 12:30

Preşedintele demisionar Klaus Iohannis și-a încheiat astăzi mandatul, interimatul fiind asigurat de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan. La ora 12.00, Klaus Iohannis l-a întâ...

Adio păcănele la parter de bloc! ”O nouă lovitură pe care o dăm industriei jocurilor de noroc!”

astăzi, 12:00

Farmacii, bănci și păcănele - în ultimii ani, sunt aproape nelipsite de la nivelul inferior al blocurilor din orașele țării. Un nou proiect de lege vrea ca jocurile de noroc să dispar...