Directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor, despre incidentul de la Premiile Eminescu: "N-aș face niciodată așa ceva: să profit de buna credință a unei gazde pentru a face un scandal autopromoțional în casa gazdei"

Directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor, despre incidentul de la Premiile Eminescu: "N-aș face niciodată așa ceva: să profit de buna credință a unei gazde pentru a face un scandal autopromoțional în casa gazdei"

Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a acceptat, într-o postare publică pe Facebook, faptul că poemul citit de Medeea Iancu pe scena Galei de decernare a Premiilor Naționale de Poezie "Mihai Eminescu", de la Botoșani, poem care a declanșat nemulțumirea publicului și a întregii comunități, a fost un moment nepotrivit. Mai mult, Daniel Cristea-Enache spune că "Medeea Iancu a explotatat acest context favorabil pentru a face, din nimic, un scandal bun pentru promovarea manifestului său". 

Postarea de joi a criticului literar vine după ce, pe 17 ianuarie, Daniel Cristea-Enache făcuse, tot pe pagina de Facebook, o trimitere la același eveniment dedicat zilei lui Eminescu: "Este Medeea Iancu o autoare talentată? Este poemul ei unul valoros? Avea ea dreptul să-și citească ce poem dorea pe orice scenă din România? Da, da, da".  

Iată postarea lui Daniel Cristea-Enache (18 ianuarie 2018):

"Revin cu un accent la subiectul poemului recitat de Medeea Iancu la Botoșani.
Fiind de acord cu ideea în sine (căci libertatea de exprimare a unui artist face însăși noțiunea de artă să evolueze), mi-a displăcut calculul rece pe care și l-a făcut autoarea.
Domnia sa nu era premiantă la Premiul "Eminescu"/ Opus Primum de la Botoșani, ci primise un premiu aflat la prima ediție: al Editurii Cartea Românească, unde îi apăruse cartea.
Or, Editura fusese acceptată de organizatori să-și anunțe premiile în deschiderea Galei Premiilor "Eminescu": o mare onoare pentru orice editură.
Medeea Iancu a explotatat acest context favorabil pentru a face, din nimic, un scandal bun pentru promovarea manifestului său. 
I-am apărat ieri libertatea de exprimare și am spus că este o poetă talentată. Așa zic eu. 
Dar tot eu zic că, în ce mă privește, n-aș face niciodată așa ceva: să profit de buna credință a unei gazde pentru a face un scandal autopromoțional în casa gazdei.
Autopromovarea și scandalul cu orice preț au - orice s-ar zice - ceva meschin".


 

Reamintim că miercuri seara, la două zile de la consumarea incidentului de la Gala Premiilor Eminescu, poeta Medeea Iancu a transmis pe adresa redacției Știri.Botoșani.ro un mesaj prin care cere scuze pentru cele petrecute la Botoșani: "Poezia și arta, în genere ar trebui să aducă o schimbare pozitivă în viețile noastre. Poezia chestionează adevărul și starea societății și datorită ei, printre multe altele, evoluăm ca indivizi și națiune. Poezia a fost folosită deseori ca protest, ea este un lucru viu și uneori incomod. Unul dintre versurile citate din poemul citit, aparține unui alt poet, Marius Ianuș. Lucrurile de care am fost acuzată, sînt tocmai acelea împotriva cărora protestez: violența, abuzul, vulgaritatea la care mulți dintre noi sîntem martori și victime, zilnic. Îmi asum faptul că lectura mea nu a fost adaptată contextului. Decizia de a lectura acel poem îmi aparține. Intenția mea nu a fost afectarea imaginii unui eveniment cu tradiție, a orașului, a organizatorilor, editurii sau publicului; tuturor acestora le cer scuze". 

Pe data de 15 ianuarie 2018, în cadrul Galei de decernare a Premiilor Naționale de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2017, Editura Cartea Românească a oferit premii unor autori, printre aceștia numărându-se și Medeea Iancu, poetă premiată pentru volumul "Delacroix este tabu: suita romînească". Chiar dacă timpul dedicat editurii pentru a-și premia autorii a fost unul limitat, Medeea Iancu a citit poemul în fața publicului, reacțiile sălii fiind de dezaprobare. 

Daniel Cristea-Enache se afla în sală, ca reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România, alături de alte nume importante, precum Răzvan Voncu (redactor-șef România Literară), Varujan Vosganian (prim-vicepreședinte al USR).
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
521

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
75

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
93

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...