Cătălin Flutur: "Numele poeților laureați, precum și valoarea de necontestat și prestigiul juraților, au făcut din acest premiu cea mai râvnită distincție literară"

Primarul Cătălin Flutur, în calitate de gazdă a evenimentului desfășurat luni seara, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani, a oferit invitaților și publicului prezent în sală un discurs menit să pună în valoare nu doar Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, ajuns astăzi o adevărată instituție culturală a Botoșaniului și a României, dar și valoarea laureaților din edițiile de până acum. 

"Sunt onorat ca de fiecare dată, la 15 ianuarie, să găzduiesc, în numele Primăriei și al Consiliului Local Botoșani, acest important eveniment național. Onorat și plin de emoție, căutând cuvintele potrivite pentru a le adresa unor făuritori de cuvinte. Onorat și plin de emoție la prima manifestare de mare anvergură desfășurată în municipiul nostru din anul Centenarului Marii Uniri. Este cunoscut faptul că, de 27 de ani, acordăm la Botoșani cel mai renumit premiu literar din România, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, acordat unui poet român pentru întreaga sa operă. Datoria noastră față de poetul Mihai Eminescu, dar și față de urmașii lui cei mai valoroși, este aceea de a asigura toate condițiile pentru buna desfășurare a acestei instituții, care este Premiul Național", a rostit primarul Cătălin Flutur.

Edilul-șef al municipiului Botoșani a punctat faptul că moștenirea lăsată de Eminescu nu este doar cea scrisă de poet, ci și "valorile poeziei noastre de astăzi", prin poeții premiați și, astfel, recunoscuți de întreaga lume literară.  

"Numele poeților laureați de-a lungul celor 27 de ediții, precum și valoarea de necontestat și prestigiul juraților, au făcut din acest premiu cea mai râvnită distincție literară, ce se acordă din 1990 în România. Consecvența și seriozitatea cu care au tratat acest premiu Primăria Municipiul Botoșani și Consiliul Local, s-au adăugat la ceea ce a făcut juriul. Nici nu se putea ca într-o democrație râvnită atâția ani să nu ia ființă la Botoșani o asemenea instituție, care să pună în valoare ceea ce  fondul nostru cultural tradițional trebuia să aibă mai demult, din respect pentru poetul nostru național. Noi, Primăria Municipiului Botoșani, alături de Consiliul Local, am înțeles că moștenirea lăsată de Eminescu nu este numai opera lui, ci și valorile care s-au născut după ea, și cele de acum, valori ale poeziei noastre de astăzi. Astăzi vom afla numele celui de-al 27-lea poet care primește laurii acestui premiu, chiar de ziua poetului, în orașul în care el s-a născut acum 168 de ani, consacrată Zi Națională", a spus primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur. 


 

     

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moaştelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov

astăzi, 08:00

Din tinereţe şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu, căci, murind logodnicul ei, şi-a ales fecioria, ajutând-o pe mama sa, Emilia, la treburile gospodăreşti şi la creşterea fra...

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”!

Friday, 18 July 2025

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”! Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, ...

Atenție! Cod Galben de instabilitate atmosferică în mai multe localități din județul Botoșani!

Friday, 18 July 2025

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 20...