Peste 10 spectacole de teatru în peste 10 localități de graniță din România, un proiect care își propune să facă accesibilă cultura în comunitățile mici și mijlocii defavorizate din acest punct de vedere, promovând tradițiile, obiceiurile, mobilitatea și diversitatea cu rolul educării culturale a comunităților locale.
În colaborare cu Teatrul LUNI de la Green Hours, platforma de teatru independent Frilensăr a dat naștere unei trilogii, Tristory sau ”Trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite”, pornind de la tradiții, obiceiuri și mituri românești.
Prima piesă dintre cele 10 spectacole din trilogie este ”Mălăieș în Călcăieș”, o reinterpretare în manieră shakespeariană a poveștii ”Capra cu trei iezi”, un spectacol care a participat la numeroase festivaluri de teatru și care se bucură de două premii (Premiul pentru dramaturgie la Maratonul teatrului independent 2014 și Premiul carpato-danubiano-pontic la Festivalul Național de Teatru Independent 2014) .
Al doilea spectacol, ”Once upon. Cântece despre copilăria furată”, inspirat din basmul ”Fata babei și fata moșneagului” și vorbește într-o cheie muzicală despre copilăria personajului principal, Hadika, o fată care a plecat de acasă pentru a-și găsi menirea. Spectacolul interferează pe lângă miturile din poveștile și basmele românești și cu simboluri găsite în tradiția japoneză, reprezentând un mix intercultural plin de umor și note muzicale.
Ultimul spectacol din trilogie este ”Mioritza”. Inspirat din balada populară, spectacolul chestionează într-o manieră tragi-comică atât dispariția baciului moldovean, cât și situația mioarei rămasă singurul martor al tragediei. Pe lângă acestea, piesa tratează simboluri ca Meșterul Manole, Ana sau Baba Dochia, ajungând să fie pretextul unei dezbateri privind lupta binelui cu răul. Spectacolul ”Mioritza” a fost selectat de curând în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou, Arad, ediția 2017.
Traseul în jurul României, prin orașele de graniță, pornește din București și trece prin Giurgiu, Zimnicea, Calafat, Drobeta Turnu Severin, Baziaș, Jimbolia, Nădlac, Borș, Carei, Sighetul Marmației, Horodiștea, Stânca Costești, Tulcea, Chilia, Gura Portiței, Vama Veche etc. însumând peste 2800 km rutieri.
Proiectul își propune și crearea unui film documentar care să sublinieze valoarea culturală și tradițională a acestor zone, film ce va avea proiecția oficială la Centrul Cultural Ceh, în luna septembrie. Acest proiect este co-finanțat de Aministrația Fondului Cultural Național.
Partea artistică a proiectului este realizată de FRILENSĂR, un grup de tineri și foarte tineri artiști independenți care se manifestă cât mai liber prin teatru.
Trupa adună la un loc 7 membri permanenți, 7 actori pasionați pe care i-a ”adoptat” Teatrul LUNI de la Green Hours, producătorul acestui proiect, cel mai vechi spațiu independent din Romania (înființat la 1 decembrie 1997), recompensat de-a lungul anilor cu premii naționale și internaționale. Sursa: stiri.tvr.ro