Când muzica devine liant între suflete: Virgil Popescu i-a cucerit pe copiii de la Vis de Artist! FOTO, VIDEO

Zeci de copii și părinți, invitați de seamă, câțiva curioși și multă veselie la cea de-a șasea ediție a manifestării "Botoșaniul muzical" 2018, eveniment care a avut loc duminică, 30 septembrie, organizat de Asociația Vis de Artist, în parteneriat cu Muzeul Național "George Enescu" București, Muzeul Județean Botoșani, Asociația "Vlăstarele lui Enescu", Fundația Hand of Help Botoșani. 

Trei repere importante au fixat organizatorii în desfășurătorul acțiunii, și anume vernisajul expoziției "Corneliu Gheorghiu - sufletul pianului", lansarea volumului al IV-lea "Botoșani, oraș al muzicii europene", precum și Întâlnirea cu muzicianul Virgil Popescu.

Două ore de in/formație culturală, pe parcursul cărora nume precum George Enescu, Dinu Lipatti, Florica Musicescu au devenit nu doar elemente ale unei biografii de excepție, ci puncte luminoase într-un destin exemplar, cum este și a fost cel al pianistului botoșănean Corneliu Gheorghiu. 

Invitații întâlnirii, Oana Velcovici și Corneliu Rădulescu, profesori în cadrul Universității de Muzică din București, au vorbit pe marginea expoziției, prezentând informații nu doar valoroase, dar și necesare. 

"În fiecare an, "Botoșaniul muzical" este unic. Este unic prin invitați, prin studiile pe care le publicăm și prin activitățile desfășurate. Anul acesta, prin vernisajul Expoziției "Corneliu Gheorghiu - sufletul pianului", lansarea volumul numărul 4 "Botoșani, oraș al muzicii europene", precum și Întâlnirea cu muzicianul Virgil Popescu", a precizat în debutul manifestării prof.dr. Cătălina Constantinovici, președinta Asociației Culturale Vis de Artist. 

Publicul a urmărit un material transmis la Trinitas TV despre maestrul Corneliu Gheorghiu, care a prefațat astfel expoziția organizată în incinta Muzeului Județean Botoșani. "O expoziție fără poveste nu există, nu are sens. Panourile din cadrul expoziției beneficiază de explicații realizate cu ajutorul invitaților de la Universitatea de Muzică din București, domnul Corneliu Rădulescu și doamna Oana Velcovici. Cetățean belgian născut la Botoșani, Corneliu Gheorghiu este subiectul expoziției de față. Panourile sunt realizate după un concept realizat de Ilinca Gheorghiu, fiica artistului, și au fost expuse în Bruxelles, Paris, București, acum în Botoșani, unde vor rămâne până la jumătatea lunii octombrie", a completat Cătălina Constantinovici.

Volumul numărul patru "Botoșani, oraș al muzicii europene" cuprinde 16 studii scrise de profesori și muzicologi din Iași, Cluj, Constanța, București și Botoșani, împărțit în două categorii, Botoșaniul Muzical și Botoșani, oraș al muzicii europene. "Caracterizate prin onestitate și acribie muzicologică, studiile propuse ne invită să aprofundăm anumite aspecte relevante ale fenomenului sonor, să cunoaștem și să omagiem personalități marcante ale vieții muzicale românești și universale. Este demn de remarcat faptul că prin volumul de față se realizează o continuitate spirituală a Botoșaniului, ca zonă mirifică a Moldovei de Nord, loc de baștină al unor mari artiști, în frunte cu Maestrul George Enescu și cu marele pictor Ștefan Luchian", scrie în prefața cărții prof.univ.dr. Lavinia Coman.

Partea cea mai așteptată de copii a fost întâlnirea cu Virgil Popescu. "Cu acești copii m-am întâlnit acum trei zile, iar astăzi încercăm să vă arătăm ce putem face cu anumite melodii, cred că am ales destul de diferit, dar și un pic din activitatea mea de pedagog. Pentru că în timp am dezvoltat o metodă autodidactă", a explicat de la început Virgil Popescu. Ce a urmat a fost o explozie de bucurie, o descătușare muzicală care i-a antrenat deopotrivă pe părinți și pe copii. 

























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...