Proiectul "Botoșaniul muzical" s-a încheiat în acest weekend

Primul eveniment al proiectului "Botoșaniul muzical" a fost "întâlnirea" cu Horia Moculescu, stabilită de Ziua Europeană a Muzicii la Botoșani (http://botosaniulcultural.blogspot.ro/2017/06/21-iunie-2017-botosani-fila-de-jurnal.html).

Semnatarul muzicii din "Pistruiatul" a fost întâmpinat de organizatori, a vizitat Muzeul Județean Botoșani, a oferit autografe și a făcut fotografii cu toți solicitanții. După întâlnirea cu cei mici, a urmat recitalul său, structurat în două părți: prima, alături de copii din Botoșani, cea de-a doua, cu lucrări reprezentative din creația sa și nu numai. "De-ai fi tu salcie la mal", "Anul 2000", "Cine știe?', "Cinema", "Fântânile albastre" sunt doar câteva dintre piesele interpretate la Botoșani de Horia Moculescu. "Scrisoarea" compusă pe versurile lui George Țărnea a emoționat botoșănenii prezenți, iar copiii au fost încântați că pot da viață "Cântecului jucăriilor părăsite" și că se pot manifesta artistic alături de compozitor.



Apreciind proiectul "Botoșaniul muzical", Horia Moculescu consideră că "astfel de evenimente ar putea face ca România să ajungă cât mai aproape de civilizația pe care ne-o dorim!".
 
Vineri, 30 iunie a.c., Secția pentru copii a Bibliotecii Județene "Mihai Eminescu" a fost gazda lansării volumului al III-lea "Botoșani, oraș al muzicii europene". (vezi foto AICI si AICI)

Cartea a fost prefațată și prezentată de lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron, de la Universitatea Națională de Arte "George Enescu" din Iași, care a subliniat diversitatea tematică a volumului, precizând principalele direcții: "portretistică – ce însumează peste jumătate din numărul studiilor publicate, analitică – în sfera căreia se înscriu patru studii și hibrid – un melanj între portretizarea biografică și aspecte analitice generale ale creației unor compozitori români sau europeni". Discursul său a fost completat cu materiale audio-video referitoare la două personalități muzicale botoșănene evocate în acest volum: dirijorul Ioan Cobâlă, prezent la eveniment, și pianista Luminița-Rotaru Constantinovici, care ar fi împlinit pe 12 iulie a.c. vârsta de 52 de ani. "Coagulând forțe neașteptate de susținere și promovare a programelor de educație artistică, aflate în slujba atragerii copiilor și tinerilor către Muzică și Artă, voluntarii asociației, alături de președintele ei – doamna pro­fe­sor dr. Cătălina-Narcisa Constantinovici –, au reușit să creeze eve­nimente deosebite și să aducă în Orașul lui Eminescu nume de răsunet din domeniu, în scopul descoperirii, selectării și sprijinirii valorilor cultural-artistice locale, regionale și naționale.", consideră Diana Andron.

Anul 2017, declarat de Ministerul Culturii - Anul Lipatti, are ecouri și la Botoșani, grație studiului realizat de doamna Oana Rădulescu Velcovici, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București. Intitulat "George Enescu și Dinu Lipatti", articolul a fost prezentat audienței, legătura dintre cei doi muzicieni români fiind realizată prin documente (scrisori, afișe, procese verbale, fotografii) completate de interpretări de colecție cu George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian: fragmente din Sonata nr. 3 pentru vioară și pian în la minor și Sonata nr. 2 pentru vioară și pian în fa minor de George Enescu.

Botoșăneancă 'prin adopție", Muza Ghermani Ciomac a fost "subiectul" ales pentru prezentare de către domnul Corneliu Rădulescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București, îndeosebi pentru că această "mare doamnă a pianisticii românești" i-a fost profesoară. Modestia, generozitatea Muzei Ciomac au fost dezvăluite prin evocări cu tâlc, cărora li s-au alăturat următoarele cuvinte, nelipsite de emoție și prețuire: "Eu pot s-o privesc (pe doamna Ciomac) în două feluri: de jos în sus cu deosebit respect și cu capul plecat în pământ, în semn de mulțumire și de recunoștință".



Invitată la această manifestare a fost doamna Florentina Toniță, redactor-șef la știri.botoșani.ro, care, referindu-se la existența volumelor "Botoșani, oraș al muzicii europene", a precizat: "Apariția acestor cărți, din punctul meu de vedere, este un act cultural de o importanță majoră în zilele noastre". În discursul său, a fost menționat Ioan Cobâlă care n-a primit niciodată titlul de cetățean de onoare al Municipiului Botoșani, deși a fost propus de câteva ori.

Invitații sosiți din București au vizitat Centrul istoric al Botoșaniului, Casa Ceomac – Cantemir, sediul Fundației culturale „Ștefan Luchian”, prezentată de doamna Aglaia Corneanu, și cartierul armenesc, fiind impresionați de arhitectura clădirilor.
 
Duminică, 2 iulie, la ora 14, în Centrul istoric al Botoșaniului a avut loc Recitalul Vis de Artist.

Cei prezenți în sediul Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară Botoșani, la Centrul cultural Agata, au fost întâmpinați de domnul Ion Istrate și au putut vedea fotografiile realizate anul trecut, în cadrul proiectului „Botoșaniul muzical”, în care au fost surprinse imagini ale clădirilor emblematice, din Centrul vechi, pentru istoria vieții culturale botoșănene din secolul trecut. Cu acest prilej, fotografiile au fost donate Centrului cultural Agata, pentru a fi vizionate de botoșăneni, într-un spațiu artistic ce poartă semnătura pictorului George Șpaiuc.



Manifestarea muzicală a avut rol cultural-artistic-educativ, subliniind importanța mesajului în muzică și legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate. Bucuria de a face muzică a reieșit din programul divers prezentat de reprezentanții Vis de Artist, coordonați de prof. dr. Cătălina Constantinovici. Muzica lui George Enescu a vegheat această manifestare în care Brahms și Dvorak au conviețuit alături de Ioan D. Chirescu și Sabin Drăgoi. Cântece și prelucrări ale unor personalități muzicale botoșănene (Gr. M. Poslușnicu, Ioan Prelipcean) au întregit repertoriul de divertisment ce a inclus, printre altele, valsuri, marșuri, polci și serenade.

La final, Ion Istrate, gazda evenimentului, menționa: "Am simțit cum vibrau inimile oamenilor, a celor care asistau la spectacol, vibrau și zidurile vechiului oraș la profunda emoție provocată de mici artiști care și-au împlinit visul, pentru că am văzut, am asistat la un spectacol extraordinar realizat de profesioniști, care, de fapt, nu sunt decât niște copii cu o educație muzicală aleasă".
 
Proiectul "Botoșaniul muzical" 2017 se află la a V-a ediție și a fost organizat de Asociația culturală Vis de Artist, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Botoșani și cu susținerea partenerilor: Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean și Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară Botoșani. Scopul acestui proiect constă în organizarea unor manifestări artistice, educaționale și științifice, destinate promovării tradiției muzicale botoșă­nene. (Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

astăzi, 19:30

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

astăzi, 15:22

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...

Au apărut primele rezultate în urma protestelor polițiștilor împotriva Ordonanței „trenuleț”!

astăzi, 13:49

Aceștia au protestat împotriva prevederilor controversate ale Ordonanței „trenuleț” în mai multe orașe din țară, protestele fiind marcate de cereri pentru recunoașterea ...