Calendar Ortodox: Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Constantinopol

În vremea împăraților păgâni ai Imperiului Roman, numeroase și sângeroase prigoniri s-au abătut asupra creștinilor și foarte mulți mărturisitori ai lui Hristos au îndurat moarte de mucenici pentru statornicia lor în credința cea adevărată.

Publicația Ziarul Lumina scrie că, în acele vremuri, religia cea nouă a creștinilor era considerată religio ilicita, cu toate că ea propovăduia dreptatea, iubirea, pacea, moralitatea, propunând omenirii un nou mod de viețuire sfântă. Prăbuşindu-se stăpânirea împăraților păgâni, pe vremea dreptcredinciosului împărat Heraclie (610-641), au început a fi scoase din tenebrele pământului moaștele creștinilor uciși pentru credința în Iisus Hristos Mântuitorul.

De multe ori, Dumnezeu arăta semne la locurile unde erau îngropate trupurile sfinților, dând prin cinstitele moaște tămăduiri bolnavilor. În acele zile s-au aflat moaștele mai multor mucenici din părțile Evgheniei, ale căror nume numai Dumnezeu le știe.

Deci, mergând la locul minunat, Fericitul Toma, Patriarhul Constantinopolului (607-610), împreună cu mare sobor de preoți și de credincioși, a aflat moaștele întregi care răspândeau bună mireasmă ale mai multor sfinți. După ce le-au ridicat cu multă evlavie, le-au așezat cu mare cinste în biserică, în timp ce credincioșii interpretau psalmi și cântări duhovnicești.

Altă dată, Dumnezeu i-a descoperit unui cleric cu viață aleasă, Nicolae caligraful, că între moaștele aflate sunt și cele ale Sfântului Andronic, unul din cei 70 de Apostoli, dar și moaștele Sfintei Iunia, de care Apostolul Neamurilor, Pavel, amintește în Epistola sa către Romani (Romani 16, 7).

Și așa, Apostolii și Mucenicii Domnului, ale căror nume au rămas necunoscute, se pomenesc în data de 22 februarie, în ziua descoperirii cinstitelor lor moaște.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

Tuesday, 1 October 2024

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

Tuesday, 1 October 2024

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

Tuesday, 1 October 2024

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...