Trupa EcoAct, a Colegiului Economic ”Octav Onicescu” din Botoșani, s-a bucurat de aprecierea publicului și a juriului, spectacolul prezentat fiind distins cu trei dintre cele mai importante premii ale competiției.
Astfel, spectacolul ”Noi” a reușit un excepțional Premiu I. De asemenea, Adriana Drețcanu a fost distinsă cu Premiul II pentru Rol feminin, în timp ce Premiul I pentru Rol masculin a fost obținut de Arne Nicolas Løvold Drăghici.
”Zicem noi că nu-i rău deloc pentru niște oameni care vorbesc singuri pe scenă cu pasiune! Mulțumim pentru o experiență de neuitat și pentru toată magia de la Arad. Teatrix a fost un festival pe cinste – pe scenă, dar și în afara ei!”, au transmis membrii trupei EcoAct.
Spectacolul ”Noi” este o creație colectivă, compusă din experiențele personale ale elevilor.
Scenografie, Regie artistică: Oana Asofiei și Andrei Bordianu.
Profesor coordonator: Anca Ifrim.
Un spectacol în care adolescenții vin de acasă cu poveștile ”învățate”. Își joacă propriile vieți. Un experiment care presupune în primul rând expunere. Apoi ”dezbrăcarea” de suferință, scena devenind un spațiu de exprimare, un loc unde emoțiile, gândurile și experiențele pot fi împărtășite cu alții. Poveștile personale, mărturisite prin teatru, au un impact profund asupra publicului de aceeași vârstă, însă ele reușesc să faciliteze o conexiune autentică și o dezinhibare emoțională în rândul profesorilor.
”Noi” este un spectacol care doare, vindecă, deschide răni și tămăduiește prin metamorfozare. Poveștile adolescenților sunt reale, însă acest lucru rămâne într-un plan secundar. Spectacolul nu provoacă, ci împlinește. Nu risipește, ci adună.
”Noi” nu vorbește doar despre violență domestică, trauma unui divorț sau suferința unui abandon. ”Noi” este și despre hărțuire – în școală și în afara ei, și despre derapajul unor profesori, despre marginalizare, prăbușire fizică, psihică, despre falsa ”salvarea” a căderii.
Concursul național de interpretare teatrală și eseuri „Teatrix”, aflat la cea de a XII-a ediție, a avut loc zilele trecute la Arad. Competiția face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale finanțate de Ministerul Educației și Cercetării. În concurs sunt admiși participanți elevi din cadrul palatelor/cluburilor copiilor și unități de învățământ preuniversitar de stat selectați la etapele județene.
Producția Colegiului Economic ”Octav Onicescu” a fost distinsă și cu Trofeul Festivalului ”Lyceum” 2025.